Top 5: Cele mai bune arme folosite de Ucraina împotriva Rusiei în funcție de impactul avut pe câmpul de luptă

28.10.2022
Top 5: Cele mai bune arme folosite de Ucraina împotriva Rusiei în funcție de impactul avut pe câmpul de luptă

Dacă la începutul războiului, declanșat de Rusia pe 24 februarie, Ucraina se baza în mare parte pe armament vechi, de origine sovietică, situația s-a schimbat substanțial după câteva luni de conflict.

Acum, datorită aliaților săi din Vest, Ucraina operează unele dintre cele mai avansate arme și sisteme militare din lume.

Am realizat clasamentul celor mai bune cinci arme folosite de ucraineni împotriva invadatorilor ruși, în funcție de impactul estimat pe care l-au avut până acum pe câmpul de luptă:

1. M142 HIMARS

Mai puțin de 16 astfel de unități au devastat pozițiile rușilor, distrugând depozite, poduri, centre de comandă și alte obiective importante. Lansatoarele folosesc rachete M30 și M31, ghidate prin GPS, cu rază maximă de acțiune de 70 km. Sistemul mai poate folosi și rachete M26, care nu sunt ghidate, cu o rază maximă de acțiune de 45 km.

Citește și: Putin are o mare problemă: Motivul pentru care trupele lui sunt incapabile să intercepteze rachetele HIMARS

Washingtonul nu a oferit încă Kievului sisteme ATACMS (MGM-140 Advanced Tactical Missile System), capabile să lovească ținte aflate la o distanță maximă de 300 km, de teama că Ucraina le va folosi pentru a ataca ținte aflate adânc pe teritoriul Rusiei.

După apariția HIMARS pe front, inițiativa în război a revenit părții ucrainene.

2. FGM-148 Javelin

Acest sistem de rachetă anti-tanc, de tip tragi și uiți de el, a devastat unitățile de vehicule blindate trimise de Rusia în Ucraina. Javelin, intrat în serviciu în 1996, este atât de mortal deoarece racheta lansată nu lovește vehiculele în zonele cu blindaj puternic, ci se ridică în aer și apoi coboară de deasupra, lovind acolo unde protecția este redusă.

De aceea am văzut pe frontul din Ucraina tancuri rusești care aveau cuști metalice sudate deasupra lor. Din păcate pentru armata lui Putin, soluția nu funcționează. O contribuție importantă, alături de Javelin, au avut-o în distrugerea vehiculelor Rusiei sistemele NLAW (dezvoltate de Marea Britanie și Suedia) și AT4 (Suedia).

4. Obuzierele M777 de 155 de mm

Aceste sisteme, primite de Ucraina în mai multe variante, au contribuit, împreună cu HIMARS, la stoparea ofensivei Rusiei din regiunea Donbas și au ajutat Ucraina să reia inițiativa pe câmpul de luptă. Obuzierele sunt mai ușoare și superioare celor deținute de Rusia.

Modelele M777 pot folosi o gamă variată de proiectile, inclusiv unele de mare precizie, precum M982 Excalibur. Ucraina a primit și proiectile M795, care pot provoca distrugeri masive, pe o rază de 70 de metri.

Kievul a primit aproximativ 130 de obuziere de la SUA, împreună cu 226.000 de proiectile.

4. FIM-92 Stinger

Aceste sisteme anti-aeriene portabile au decimat avioanele de atac și elicopterele trimise de Rusia în Ucraina, mai ales în prima parte a conflictului.
FIM-92 Stinger este un sistem de tip MANPADS (man-portable air-defense system) care poate fi operat de o singură persoană. Dispozitivul poate fi montat și pe vehicule terestre sau elicoptere. Sistemul a intrat în serviciul activ al SUA în 1981 și este folosit de armatele din 30 de țări.

Rachetele folosite de Stinger sunt de tip „infrared homing”, adică urmăresc ținte care generează căldură. Radiațiile infraroșii sunt emise de corpuri fierbinți, precum motoarele avioanelor și ale elicopterelor.

5. AGM-88 HARM

Rachetele anti-radar HARM au distrus foarte multe sisteme anti-aeriene și radare ale Rusiei. Armele au fost adaptate pentru a putea fi lansate de pe avioane MiG-29, care nu dispun de electronică modernă, în timp record.

HARM are o rază de acțiune de câteva zeci de kilometri, așa că avionul care lansează racheta poate sta la distanță sigură de sistemele anti-aeriene inamice.

Alte sisteme puternice folosite de Ucraina, care merită menționate, sunt: racheta anti-navă Harpoon, sistemele anti-aeriene germane IRIS-T SLM și Gepard sau dronele sinucigașe Switchblade.

Foto: Profimedia Images, Wikimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult