Trei nave comerciale au ignorat blocada rusă din Marea Neagră. Cineva privea de sus, pentru a-l descuraja pe Putin

01.08.2023
Trei nave comerciale au ignorat blocada rusă din Marea Neagră. Cineva privea de sus, pentru a-l descuraja pe Putin

Trei nave comerciale, din Israel, Grecia și Turcia, au ignorat blocada anunțată de Rusia în Marea Neagră, prin care Moscova încearcă să descurajeze exporturile de cereale ale Ucrainei.

Navele au ajuns cu bine în portul Ismail. Situația „ar putea sugera că Rusia fie nu dorește, fie nu este în măsură să impună astfel de căutări în acest moment”, potrivit organizației Institute for the Study of War (ISW).

Navele militare ruse din Marea Neagră se află sub amenințarea permanentă a dronelor navale ucrainene. Probabil că nu accidental aceste arme au apărut într-un material realizat zilele trecute de CNN. Kievul a vrut să îi arate Moscovei că o blocadă va fi dificil de impus. Mai multe nave din Flota Mării Negre a Rusiei au fost vizate de atacuri cu drone.

Cele trei vase comerciale nu au făcut niciun fel de eforturi pentru a-și ascunde acțiunile din Marea Neagră. Toate aveau transponderele pornite, pentru a putea fi localizate de către oricine are acces la internet.

Militarii de la bordul unui avion de patrulă și recunoaștere P-8 Poseidon al US Navy au urmărit cu atenție mișcările navelor comerciale care se îndreptau spre portul Ismail.

Până să ajungă în port, navele au fost supravegheate de la înălțime de patru aeronave NATO: un avion de patrulare P-8 Poseidon al US Navy, un model Challenger 650 al US Army, o dronă de supraveghere RQ-4 Global Hawk a US Air Force și un avion E-3 de avertizare timpurie al NATO. Aceste vehicule aeriene nu au arme la bord, dar în apropiere se aflau, în România, avioane Eurofighter Typhoon italiene și F-16 românești.

O navă rusă se află, aparent, în zonă. Corveta Sergey Kotov a fost trimisă recent în sudul Mării Negre, de unde ar putea intercepta, teoretic, navele comerciale care transportă cereale din Ucraina.

Deși a atacat frecvent Odesa cu rachete, Rusia a evitat să vizeze la fel de des porturile de la gurile Dunării, precum Ismail, aflate foarte aproape de spațiul NATO.

Sursa: Forbes

Foto: Wikimedia, Profimedia Images

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult