Ucraina: Ce s-a întâmplat cu Bayraktar, drona devenită faimoasă în primele luni de război (VIDEO)

29.05.2023
Foto: Profimedia Images

În primele săptămâni ale războiului din Ucraina, dronele Bayraktar TB2, produse în Turcia, au fost folosite cu mare succes de apărători împotriva invadatorilor ruși. A apărut chiar și o melodie virală dedicată vehiculului aerian fără pilot.

Însă acum aceste drone au dispărut aproape complet din peisaj. Ce s-a întâmplat cu ele? Majoritatea au fost distruse, iar cele care au rămas sunt folosite doar pentru misiuni de recunoaștere, potrivit lui Samuel Bendett, expert militar specializat în vehicule fără pilot, de la organizația Center for Naval Analyses.

Citește și: Air Force One, avionul președintelui SUA, a decolat de mai multe ori decât a aterizat. Cum e posibil?

Bayraktar TB2 a avut succes în primele luni de război deoarece rușii erau dezorganizați. Acum, însă, invadatorii nu mai repetă greșelile din acea perioadă, iar apărarea lor antiaeriană este mult mai bine organizată. De aceea Ucraina pierde, în fiecare lună, un număr uriaș de drone. Organizația britanică RUSI estimează că numărul este de până la 10.000 de unități.

Bayraktar joacă acum un alt rol

Anul trecut, Ucraina opera cel puțin 50 de drone TB2. Însă la sfârșitul anului, acestea dispăruseră de pe front. Rusia a susținut, în aprilie 2023, că a distrus 100 de drone Bayraktar, însă nu ne putem baza pe aceste informații.

Bayraktar
Pentru misiunile de atac la sol, dronele TB2 au fost înlocuite de ucraineni cu modele mici, accesibile, precum cele produse de DJI. (Foto: Pixabay/bt_real)

Potrivit lui Bendett, unitățile rămase sunt folosite de Ucraina pentru misiuni de supraveghere, recunoaștere și culegere de informații, nu și pentru atac.

„Forțele ucrainene folosesc dronele, care au sisteme optice și senzori avansați pentru a ghida alte drone în atacuri în timp ce stau în afara razei de acțiune a sistemelor antiaeriene și pentru război electronic ale Rusiei”, a explicat expertul.

Bayraktar TB2 rămâne, însă, un sistem competitiv. În luna aprilie, România a semnat un contract pentru achiziția a 18 astfel de drone din Turcia. Valoarea contractului este de 321 de milioane de dolari.

Sursa: Business Insider

Citește și: Știrile Go4it: Aplicația săptămânii, ce mai fac dronele Bayraktar și filme de excepție, disponibile gratuit online

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult