VIDEO: Primul duel filmat tanc vs. tanc din Ucraina. Rezultatul, neplăcut

05.10.2022
VIDEO: Primul duel filmat tanc vs. tanc din Ucraina. Rezultatul, neplăcut

Prima înregistrare video cu o luptă între două tancuri pe frontul din Ucraina a ajuns pe internet. Până acum am văzut, în clipuri video, astfel de vehicule atacând poziții ale infanteriei, coloane de camioane sau transportoare de trupe.

În acest caz, duelul s-a dat între un tanc ucrainean T-64BV și unul rusesc T-80BVM. Deși cifra „64” sugerează că vehiculul folosit de Ucraina este depăși de cel al Rusiei, care are „80” în nume, de fapt cele două tancuri au performanțe similare.

T-64BV

T-64, cu echipaj de trei persoane, a intrat în serviciu în 1966. Versiunea T-64BV, modernizată, dispune de blindaj reactiv, are sistem de control al tirului modernizat și tun de 125 mm care poate lovi ținte aflate la o distanță maximă de 2.500 metri. Acest model este produs începând din 1985.

Citește și: Cele 3 arme aflate pe lista de dorințe a Ucrainei. Vestul evită să le ofere, deocamdată

De cealaltă parte, T-80 a intrat în serviciu în 1976. Acesta a fost al doilea tanc din lume echipat cu motor cu turbină de gaz, provenit din industria aeronautică. Vehiculul are un echipaj compus tot din trei persoane. T80-BVM este o versiune modernizată, produsă începând cu 1985, cu blindaj reactiv, tun de 125 mm și viteză maximă de 70 km/h.

T-80BVM

În duelul filmat în Ucraina, T-64BV a pierdut, din păcate. Nu este exclus ca echipajul vehiculului, aflat în mișcare, să nu fi văzut tancul inamic, staționar și înconjurat de copaci și vegetație.

Clipul video a fost distribuit chiar de Ministerul Apărării din Rusia pe contul oficial de pe rețeaua de socializare VK într-o încercare de a ridica moralul trupelor care pierd rapid teren în fața ofensivei Kievului.

Pentru Putin și rușii care susțin invazia veștile bune venite de pe front sunt puține. Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, a declarat, într-un interviu acordat DW, că Rusia nu mai poate relua inițiativa în acest război. Potrivit lui, dacă Vestul continuă să susțină Ucraina, Kievul va elibera toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.

Sursa: Army Recognition

Foto: Wikimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult