Adio, notch! Xiaomi prezintă oficial tehnologia care permite integrarea camerei sub display

03.06.2019
Adio, notch! Xiaomi prezintă oficial tehnologia care permite integrarea camerei sub display

După anunţul făcut de dimineaţă de Xiaomi, care a confirmat că lucrează la o soluţie pentru a integra camera foto sub ecranul telefonului, oferind posibilitatea de a dezvolta dispozitive fără notch şi fără camere retractabile sau rabatabile, compania oferă câteva informaţii concrete despre modul în care noua tehnologie funcţionează. Este vorba despre un nou tip de display transparent, cu obiectiv foto integrat.

Încă de la primele modele de smartphone-uri cu notch, producătorii de smartphone-uri au căutat noi metode pentru a ascunde sau elimina complet decupajul din display. Unele companii au apelat la camere retractabile, care aduc însă în ecuaţie componente în mişcare, care pot să se strice în timp. Alte companii au dezvoltat display-uri perforate, cu loc dedicat pentru camera foto, în timp ce altele au implementat display-uri secundare pe partea din spate pentru a fi folosite drept oglindă pentru selfie-uri realizate cu camera principală.

Xiaomi (şi OPPO, de altfel, care a prezentat un dispozitiv cu cameră în display cu câteva ore înainte) crede însă că are o soluţie la toate aceste probleme: integrarea camerei sub un display cu o porţiune transparentă. Acest lucru este realizat folosind un panou OLED cu anod şi catod transparent, spre diferenţă cele din prezent, care nu premit trecerea unei cantităţi de lumină adecvate pentru integrarea camerelor foto. Conform descrierilor Xiaomi, atunci când display-ul este aprins şi afişează conţinut, ecranul va părea complet obişnuit. Atunci când pixelii din acea zonă sunt închişi, acesta devine transparent.

Compania a prezentat în clipul video publicat mai devreme un prototip de Xiaomi Mi 9 cu cameră în display,iar acum a explicat ce hardware integrează această cameră. Este vorba despre un senzor de 20 megapixeli, echipat cu un obiectiv care a fost integrat direct în display. Conform declaraţiilor companiei, camera nu poate fi văzută nici atunci când ecranul este oprit. De asemenea, spre diferenţă de OPPO, Xiaomi spune că fotografiile realizate cu camera sa integrată în display nu suferă de pe urma degradării calităţii cadrelor.

În timp ce Xiaomi şi OPPO sunt primele companii care vorbesc în public despre această tehnologie, cel mai probabil, aceste companii nu îşi dezvoltă singure panourile OLED. Va fi interesant să vedem care este compania care le produce, dacă este vorba despre Samsung, care cu siguranţă va folosi această tehnologie pe dispozitivele sale din viitor, sau dacă vorbim despre alţi producători precum LG Display, BOE sau Japan Display.

Un lucru este cert: Xiaomi doreşte să iasă în faţă drept unul dintre pionierii acestei tehnologii şi nu ar fi deloc ieşit din comun să credem că probabil că va fi şi una dintre primele companii de pe piaţă care va aduce smartphone-uri cu cameră foto integrată în display.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult