Android Market va depăşi Apple App Store în luna august

Android Market trece printr-o perioadă foarte bună, numărând acum aproape 295.000 de aplicaţii disponibile pentru download, spre deosebire de 381.000 disponibile în Apple App Store.

Numai în luna aprilie, Android Market a primit 28.000 de aplicaţii nou create, spre deosebire de numai 11.000 aplicaţii adăugate în Apple App Store.

Dacă tendinţele actuale se menţin, Android Market va număra mai multe aplicaţii disponibile decât Apple App Store, până la sfârşitul lunii august.

Deşi la o primă impresie numărul mare de aplicaţii oferă mai multă varietate utilizatorilor platformei Android, în realitate majoritatea aplicaţiilor sosite în cele două magazine App Store trec complet neobservate, în timp ce aplicaţiile cu notorietate sunt scoase automat în faţă, fiind cotate mai bine în sistemul de ranking. Cu alte cuvinte, un număr foarte mare de aplicaţii disponibile în App Store nu garantează neapărat şi profituri mai mari, mai ales pentru dezvoltatorii acestora.

Analiza primelor luni trecute de lansarea unui nou App Store, studiu care se aplică şi în cazul lui Android Market, arată că numărul descărcărilor contorizate scade dramatic după primele luni de existenţă, sau chiar în primele săptămâni trecute de la lansare. De asemenea, din lista de aplicaţii disponibile numai 5 % pot fi considerate cu adevărat profitabile, restul căzând într-o listă din ce în ce mai lungă de aplicaţii condamnate la anonimitate.

Chiar şi depăşite numeric, aplicaţiile din Apple App Store sunt adresate unui public diferit, provenit dintr-o piaţă considerată premium şi taxat ca atare, în timp ce profitul generat de aplicaţiile din Android Market este obţinut pe principiul consumului în masă, prin vânzarea unui număr mai mare de aplicaţii ieftine către un public mai numeros.

Pe termen scurt această abordare ar putea menţine Apple App Store pe locul întâi la capitolul profit, dar cum creşterea de care se bucură Android Market nu pare cel puţin pentru moment să piardă din inerţie, situaţia s-ar putea inversa în viitorul nu foarte îndepărtat.