Noul iPhone 4: Steve Jobs ne dezvăluie careul de aşi

UPDATE: Orange România a făcut publică lista preţurilor şi abonamentelor pentru iPhone 4.


Steve Jobs a prezentat în această seară (ora României) noua generaţie de telefoane Apple. Denumite iPhone 4 (nu iPhone 4G cum se zvonea), cele două versiuni de 16 GB, respectiv 32 GB, aduc patru îmbunătăţiri importante faţă de ce ne oferă iPhone-urile 3GS - un careu de aşi, dacă vreţi.

1. Ecran de înaltă rezoluţie - Apple Retina Display

Calitatea ecranului capacitiv de pe telefoanele Apple nu poate fi contestată nici măcar de cei mai aprigi duşmani ai companiei din Cupertino. Dacă la precedentele versiuni rezoluţia a rămas neschimbată, odată cu trecerea la iPhone 4 asistăm la un salt uriaş: de la 320 x 480 pixeli la 640 x 960 pixeli, aproape cât cea a unui monitor de calculator.

Steve Jobs a numit tehnologia ce a permis atingerea unei astfel de rezoluţii Apple Retina Display. În afară de rezoluţie, ecranul se remarcă prin contrast, luminozitate şi unghiuri de vizionare excelente. Panoul de tip IPS este identic cu cel folosit la monitoarele Apple LED Cinema.

Nu în ultimul rând, ecranul este tratat chimic împotriva zgârieturilor.

Toate aceste facilităţi puse cap la cap, fac ca ecranul lui iPhone 4 să fie cel mai bun de pe piaţa telefoanelor mobile.

iPhone 4

2. Înregistrare video High Definition

Camera foto de 5 MP este ceva absolut comun pentru telefoanele din 2010, ba chiar un pic modest aş spune. În schimb, înregistrarea HD pune iPhone-ul 4 în rând cu cele mai performante dispozitive multimedia orientate pe procesarea video. În tandem cu aplicaţia de editare video iMovie, iPhone 4 cucereşte încă o medalie de aur.

3. FaceTime Video Chat

iPhone 4 suportă apeluri video. Este primul telefon Apple care oferă această funcţie deja demodată. Chiar şi aşa, Steve Jobs ne asigură că FaceTime va trezi din nou pasiunea utilizatorilor pentru video chat de pe telefon - aplicaţia este de tip Open Standard, ceea ce înseamnă că la îmbunătăţirea ei poate contribui oricine are priceperea şi resursele necesare. De asemenea, şi alţi producători se pot folosi de ea. Pentru moment, FaceTime nu funcţionează decât prin intermediul conexiunii Wi-Fi. Pe viitor, va rula şi prin 3G / HSDPA.

4. iOS 4 cu suport pentru multitasking

iOS4 nu este un nou sistem de operare ci iPhone OS 4 prescurtat. Aşadar, toate facilităţile şi programele descrise în primăvară la prezentarea oficială a platformei sunt disponibile pe iPhone 4: multitasking, foldere, iBooks, Mail, Game Center ş.a.m.d.

iPhone 4 mai are câteva şi alte caracteristici speciale: slot microSIM, active noise cancellation (reducerea zgomotului ambiental) şi giroscop.

Apple iPhone 4

Alte specificaţii, comune să le spunem:

 • Procesor Apple A4 (folosit şi pe iPad)
 • HSDPA 7.2 Mbps
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth 2.1 A2DP
 • GPS, A-GPS
 • Jack de 3,5 mm

Autonomie

Şi la acest capitol iPhone 4 vine cu îmbunătăţiri. Conform oficialilor, noul telefon Apple ţine cu 40% mai mult în convorbiri, în condiţiile în care bateria are o capacitate cu 16% mai mare decât cea de pe iPhone 3GS. Iată şi timpii de autonomie pentru diversele moduri de utilizare:

 • Convorbiri (3G activ): 7 ore
 • Browsing (3G/HSDPA): 6 ore
 • Browsing (Wi-Fi): 10 ore
 • Redare audio: 40 de ore
 • Redare video: 10 ore
 • Stand-by: 12,5 zile

Când apare în magazine şi cât costă iPhone 4?

iPhone 4 va fi comercializat pentru început în Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Japonia. Precomenzi se pot face începând cu 15 iunie, dar noul iPhone va ajunge în magazine sau, după caz, la domiciliu, din 24 iunie. Începând din iulie, încă 18 ţări vor avea parte de noul iPhone 4.

iPhone 4 16 GB costă de la 199 $, iar iPhone 4 32 GB 299 $.

Vezi galeria foto cu noul iPhone4.

iPhone 4

UPDATE: Primele poze făcute cu camera de pe iPhone 4