iPhone, mania ajunge în România

12.11.2007
iPhone, mania ajunge în România

Ne place sau nu ne place iPhone, suntem sau nu fani Apple, cu toţii trebuie să recunoaştem faptul că niciun telefon de până acum nu a avut un impact mediatic aşa cum a avut iPhone. Niciun alt telefon de la cărămidă la smartphone nu a fost mediatizat până la saturaţie şi dincolo de ea, cum s-a întâmplat cu iPhone.

Însă mie nici acum nu-mi este clar de unde îşi trage iPhone succesul. Să fie numai ecranul multi-touch pe care îl foloseşti cu degetul? Să fie marketingul Apple atât de bun? Sau s-a infiltrat în subconştientul nostru ideea că iPhone este special? Dotările tehnice nu sunt sigur responsabile de succesul de care se bucură iPhone. Are suficiente puncte slabe, lipsa 3G-ului şi imposibilitatea de a realiza banalul copy&paste sunt doar două dintre ele.

Adevărul este că, alături de Google, Apple este una dintre companiile favorizate de mass-media de peste ocean. În general, articolele despre Apple şi Google sunt pozitive. La polul opus se situează Microsoft, care nu este foarte iubită de presă. Nu tehnologia şi inovaţia au făcut din iPhone un telefon minune, ci presa. iPhone a apărut peste tot: ziare, televiziune şi mai ales Internet. De la anunţarea oficială (şi chiar înainte de aceasta), nu a existat nici măcar o singură zi fără o ştire sau un zvon legat de iPhone. Şi culmea, nimeni nu a fost acuzat de reclamă mascată. Nici nu ar fi fost cazul, dar la noi aşa s-ar fi întâmplat cu siguranţă.

Recunosc. Nu sunt fan iPhone, am alte preferinţe. Cei care au citit seria de articole despre gadgeturile redactorilor go4it.ro ştiu asta deja. Însă, după ce timp de câteva luni bune eşti bombardat cu ştiri şi articole despre iPhone, curiozitatea este mare şi nu poţi rezista tentaţiei de a te juca puţin cu el. Faptul că nu sunt eu fan iPhone, nu este o prea mare problemă pentru Apple. Eu sunt în general un utilizator pretenţios, pe când iPhone este dedicat marii mase de oameni, nu neapărat celor care stau toată ziua cu nasul în calculator. Pentru ei iPhone ar putea fi telefonul perfect.

Sunt două aspecte care atrag la iPhone: designul şi combinaţia tocuhscreenefecte grafice. Ca design, iPhone-ul nu arată ca un telefon mobil obişnuit, are acel aspect de gadget care îl scoate în evidenţă şi pe care deja s-au grăbit mulţi producători să-l copieze. Efectele grafice te vor impresiona la început, când vei vedea cum poţi naviga printre poze şi cum se realizează zoom-ul. Dar dacă vrei iPhone, atunci trebuie să te obişnuieşti cu un ecran care va avea în permanenţă amprente pe el.

Dacă nu ţi-ai format încă o părere în legătură cu Apple iPhone sau nu te-ai hotărât dacă o să ţi-l cumperi sau nu, atunci o să te ajutăm noi, pentru că aceasta este săptămâna iPhone pe go4it.ro. Redactorii go4it.ro vor despica iPhone-ul în 4 (la figurat, bineînţeles) şi îţi vor arăta de ce este în stare şi la ce nu se pricepe minunea lui Steve Jobs. Revino aşadar pe go4it.ro în fiecare zi din această săptămână pentru a afla totul despre iPhone.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News