iPhone X – este cel mai aşteptat smartphone din 2017 şi cel mai bun? [REVIEW]

iPhone X - este cel mai aşteptat smartphone din 2017 şi cel mai bun? [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Anul 2017 a reprezentat un punct de cumpănă pentru industria smartphone-urilor. În ultimii zece ani, majoritatea dispozitivelor mobile cu iOS şi Android au oferit design similar, cu display-uri pe format 16:9 şi spaţii mai mari sau mai mici în jurul acestora, în partea de jos fiind ataşate fie butoane mecanice, fie butoane capacitive pentru navigaţie. De acum înainte, smartphone-ul este doar un ecran rotunjit la colţuri, cu o ramă subţire, aproape invizibilă, cu display mult mai mare şi raport de aspect non-standard, iar iPhone X este de departe cel mai uşor de recunoscut dintre smartphone-urile disponibile în acest moment.

Design, construcţie, ergonomie

Designul lui iPhone X nu este ceva tocmai nou pentru nicio persoană care a avut acces la internet în ultimul an. Avem de a face cu un smartphone de dimensiuni medii (nu mari), cu un display care ocupă întreaga parte din faţă a acestuia… de fapt aproape toată. Butonul Home, pe care l-am întâlnit pentru ultima dată pe iPhone 8, a dispărut complet, în timp ce în partea de sus avem noi senzori care „decupează” ecranul, însă oferă funcţionalitatea de autentificare Face ID şi găzduieşte camera foto frontală, echipată acum cu un senzor mai performant. Întregul ecran este încadrat într-un chenar negru (atât pe versiunea de culoare Space Grey, cât şi pe versiunea Silver) subţire, care este tot ce a mai rămas din vechea „ramă”.

Spatele telefonului este foarte similar cu cel de pe iPhone 8 şi 8 Plus, fiind realizat în totalitate din sticlă, însă ansamblul dual-camera are acum o formă complet nouă, mai pronunţată dar şi camera în sine este puţin mai performantă. Cei doi senzori cu stabilizare optică au fost amplasaţi pe verticală, unul sub celălalt, între acestea regăsindu-se blitz-ul quad-LED şi microfonul.

Rama metalică, care completează dispozitivul la centru este realizată acum din oţel inoxidabil, acesta fiind strălucitor (chiar reflectiv) şi plăcut atingerii. Acesta oferă dispozitivului şi ceva greutate în plus, în ciuda dimensiunilor reduse faţă de un iPhone 8 Plus, noul iPhone X fiind destul de greu. Lateralele dispozitivului sunt însă similare cu ceea ce ne-am obişnuit până în prezent, cu butoane de volum şi butonul pentru modul „silent” pe partea stângă, un buton „Power” pe partea din dreapta (mult mai mare decât pe modelele precedente), iar tăviţa pentru cartela nano SIM sub acesta. În partea de jos avem din nou o configuraţie similară, cu grilele pentru microfon şi difuzor amplasate de-o parte şi de cealaltă a port-ul Ligthning.

În utilizare, iPhone X este foarte similar cu un iPhone 8, fiind foarte apropiat de acesta în dimensiuni. Cu toate acestea, display-ul este considerabil mai înalt, lucru care îi va deranja pe cei care au probleme în utilizarea dispozitivelor mari cu o singură mână. Având în vedere cât de rotunjit este iPhone X pe laterale şi cât de alunecoasă este atât sticla, cât şi oţelul, probabil că o husă de protecţie este necesară pentru o mare parte dintre utilizatori. Având în vedere şi costurile de reparaţie practicate de Apple în cazul unui accident, probabil că şi o asigurare în cazul unui accident ar trebui să fie o prioritate pentru viitorii posesori de iPhone X.

Specificaţii

 • Ecran: 5,8”, Super AMOLED, rezoluţie 2.436 x 1125 pixeli, Ion-X Glass
 • Sistem de operare: iOS 11.1
 • Chipset: Apple A11 Bionic
 • Procesor: hexa-core (2 x Monsoon, 4 x Mistral)
 • Procesor grafic: Apple GPU (3 core)
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 64/256 GB
 • Card: nu
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band)
 • Bluetooth: 5.0
 • USB: Lightning
 • Cameră foto: 12 MP, f/1.8 + 12 MP f/2.4, detecţie de fază, blitz quad-LED (dual-tone), OIS (pe ambii senzori)
 • Filmare video: 3840 x 2160 pixeli @ 60 FPS / 1920 x 1080 pixeli @ 240 FPS
 • Cameră foto frontală: 7 MP, f/2.2, 1920 x 1080 pixeli @ 30 FPS / 1280 x 720 pixeli @ 240 FPS
 • Baterie: 2.716 mAh
 • Dimensiuni: 143,.6 x 70,9 x 7,7 mm
 • Greutate: 174 grame
 • Altele: FaceID, încărcare wireless, NFC, rezistenţă la apă IP67, încărcare rapidă

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Display excelent
Cea mai bună performanţă pe un smartphone din acest moment
Camere foto foarte bune
Autonomie bună
Face ID este mai bun decât ne aşteptam

Părţi negative

„Bretonul” display-ului încurcă utilizarea normală
Este nevoie de ceva timp pentru a învăţa toate gesturile pentru navigarea meniurilor
Încărcătorul rapid nu este inclus în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult