Apple A14, următorul chipset pentru iPhone 12, ar putea fi primul procesor ARM cu frecvenţă de peste 3GHz

17.03.2020
Apple A14, următorul chipset pentru iPhone 12, ar putea fi primul procesor ARM cu frecvenţă de peste 3GHz

Realizat folosind procesul de fabricaţie pe 5nm dezvoltat de TSMC, noul chipset Apple A14 promite să atingă în mod susţinut frecvenţe de peste 3GHz la utilizare normală, livrând un nivel imbatabil pentru viitoarea generaţie iPhone 12.

Un prim indiciu concret pentru caracteristicile noului chipset Apple este o înregistrare apărută în catalogul online a popularului benchmark Geekbench, menţionând un procesor Apple care a obţinut 1658 puncte în testul single-core, cu 25% mai mult decât actualul model A13. Mai departe, scorul de 4612 puncte obţinut în testul multi-core reflectă o creştere netă a performanţelor de 33%, comparat actualei generaţii de dispozitive cu iOS.

Deocamdată, rămâne de văzut care sunt beneficiile şi pe partea de eficienţă, procesul de fabricaţie mai fin promiţând un consum de energie cu până la 30% mai mic. În practică, Apple poate decide să favorizeze fie creşterea performanţelor, sau a eficienţei, compromisul ales urmând să fie cunoscut abia după debutul oficial al următoarei serii iPhone.

Potrivit calendarului stabilit cu ceva timp în urmă, TSMC urmează să accelereze producţia de masă a chip-ului Apple A14 pe 5nm în cursul lunii aprilie. În practică, evoluţia epidemiei COVID-19 probabil că va pune mai multe piedici pe lanţul de fabricaţie, lansarea unei noi generaţii iPhone la începutul toamnei nepărând deloc sigură în acest moment.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult