Apple îşi sabotează utilizatorii care aleg înlocuire acumulator iPhone la service-uri neautorizate

08.08.2019
Apple îşi sabotează utilizatorii care aleg înlocuire acumulator iPhone la service-uri neautorizate

Apple a fost în centrul unui imens scandal, după ce a ieşit la iveală că defectarea acumulatorilor iPhone este ascunsă utilizatorilor prin trucuri software care limitează artificial performanţa dispozitivelor. Într-un rar gest ce echivalează cu recunoaştere vinovăţiei, compania americană a oferit utilizatorilor iPhone nemulţumiţi posibilitatea de a readuce telefonul iPhone la performanţe optim înlocuind la cerere acumulatorul „îmbătrânit” contra unei taxe oarecum rezonabilă de 20 de dolari. Numai că bunăvoinţa Apple este limitată, compania atacând fără menajamente problema furnizorilor neautorizaţi de acumulatori compatibili, care oferă servicii similare la preţ de câţiva dolari.

Practică des întâlnită la produsele rivale, înlocuirea acumulatorilor folosind piese compatibile nu este deloc tolerată de Apple. Potrivit investigaţiilor făcute de specialiştii iFixit, Apple a activat în ultima versiune de iOS o funcţie pentru verificarea autenticităţii acumulatorului, care dezactivează o funcţie de monitorizare hardware esenţială pentru evaluarea duratei de viaţă a acumulatorului.

În mod normal, telefonul iPhone va emite un avertisment atunci când acumulatorul folosit a ajuns la un nivel de uzură suficient de avansat pentru a afecta performanţa dispozitivului, această informaţie fiind adăugată după scandalul recent privind limitarea artificială a performanţelor iPhone, interpretată ca o metodă de a manipula intenţia de cumpărare a utilizatorilor în direcţia unui nou telefon iPhone.

Concret, Apple verifică dacă acumulatorul proaspăt înlocuit conţine un microprocesor întâlnit de obicei doar în acumulatoare iPhone originale, lipsa acestuia determinând îndrumarea utilizatorilor pentru contactarea unui centru de service autorizat. Teoretic, folosirea unui acumulator neoriginal nu ar trebui să limiteze performanţa dispozitivului. Practic, Apple nu garantează în mod explicit acest lucru, ci doar elimină garanţia că telefonul nu se va opri în mod neaşteptat dacă acumulatorul folosit nu respectă specificaţiile hardware ale telefonului.

În mod remarcabil, chiar şi mutarea unui acumulator original de la un telefon la altul este întâmpinată cu acelaşi mesaj de avertizare. Aparent, singura soluţie pentru ca telefonul iPhone să se comporte la fel ca înainte este să înlocuim acumulatorul într-un centru de service autorizat Apple.

Limitarea se aplică tuturor modelelor iPhone, începând cu seriile iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s/6s Plus, până la modelele iPhone de ultimă generaţie.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult