Apple plănuieşte să renunţe la operatorii telecom pentru iPhone. Dezvoltă tehnologie de transfer de date prin satelit

23.12.2019
Apple plănuieşte să renunţe la operatorii telecom pentru iPhone. Dezvoltă tehnologie de transfer de date prin satelit

În câţiva ani, Apple speră să ofere smartphone-uri din gama iPhone care să nu mai folosească operatori tradiţionali de telefonie. Asta se va întâmpla dacă proiectul său secret va fi un succes, întrucât o echipă de ingineri cu experienţă în domeniul comunicaţiilor prin satelit lucrează la o nouă tehnologie, care va permite transmiterea de date din satelit direct pe telefon, fără a fi necesare tradiţionalele antene radio GSM.

Nu este clar cât de departe doreşte Apple să meargă cu acest proiect, însă un raport Blomberg spune că o echipă de 12 ingineri încearcă să creeze tehnologii de comunicare prin satelit pentru generaţiile viitoare de iPhone. Aceştia ar putea permite astfel funcţionarea independentă de reţelele telecom a telefoanelor mobile, putând iniţia apeluri şi face transfer de date direct prin satelit. Acest lucru ar însemna că nu ar mai conta dacă eşti sau nu în raza de acoperire a antenelor GSM, întrucât ai putea avea semnal oriunde în lume.

Desigur, tehnologia de transfer de date prin satelit nu este la fel de rapidă precum cea prin 5G, de exemplu, noul standard care abia ajunge în mâinile utilizatorilor. Există posibilitatea ca Apple să aibă în plan mai multe tipuri de funcţionalitate pentru astfel de comunicaţii. În primul rând, ar putea asigura independenţa companiei de operatorii telecom, ceva ce inclusiv Steve Jobs îşi dorea încă de când a lansat primul model de iPhone.

În al doilea rând, iPhone-urile ar putea primi localizare prin GPS mult mai precisă şi mai rapidă, sau funcţii noi care să permită utilizarea geolocaţiei. În cele din urmă, telefoanele ar putea avea funcţii de securitate îmbunătăţite. Chiar dacă nu eşti în raza unui turn GSM, telefonul tot va avea acces la comunicaţii, putând suna după ajutor în cazul în care te afli în pericol.

Totuşi, pornirea unui serviciu de telefonie prin satelit nu este tocmai ceva simplu. Alte companii au încercat să ofere astfel de servicii şi s-au lovit de multe piedici. Cea mai mare este costul imens al infrastructurii, fiind necesară lansarea sateliţilor care să înconjoare planeta pentru a putea funcţiona. Alternativ, sateliţii ar putea fi închiriaţi de la alte companii, ceva ce ar creşte şi mai mult costurile. Având însă în vedere că şi Amazon plănuieşte să lanseze câteva mii de sateliţi în orbită în scopuri similare, probabil că Apple nu va dori să rămână în urmă la acest capitol.

Este un plan pe termen lung, care s-ar putea dovedi a nu fi viabil pentru lansare. Totuşi, având în vedere că Apple a angajat foşti ingineri ai Google, care se ocupau de divizia de fotografii din satelit a companiei, măcar este clar că proiectul este luat în serios. Michael Trela şi John Fenwick sunt ingineri în domeniul aerospaţial şi au petrecut ultimele 18 luni pentru a cerceta cât de realizabil este un astfel de proiect pentru Apple. Aceştia şi-au dat acordul şi se pare că vor petrece următorii câţiva ani pentru a crea acest sistem de comunicaţie pentru iPhone-urile din generaţiile viitoare.

Probabil că cel mai devreme am putea vedea rezultate în această direcţie prin 2024 sau 2025. Având în vedere cât de departe în viitor este această dată, nici măcar nu ştim exact cum va arăta un telefon mobil al acelui moment, sau ce alte tehnologii de transfer de date vor apărea până atunci. Este posibil ca până în 2025 să vedem această tehnologie şi de la alţi producători de telefoane, sau, de ce nu, chiar de la operatorii telecom.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult