Apple se opune din nou legii care garantează „dreptul la reparaţii”. Spune că bateriile sunt periculoase pentru utilizatori

03.05.2019
Apple se opune din nou legii care garantează „dreptul la reparaţii”. Spune că bateriile sunt periculoase pentru utilizatori

Apple face mulţi bani din serviciile conexe produselor sale hardware şi software. Reparaţiile sunt una dintre aceste surse de venit, reparaţiile pentru iPhone-urile din ultimii câţiva ani atingând sume colosale pentru anumite probleme. Astfel, nu este tocmai ciudat să auzim că reprezentanţii companiei se opun legilor care vor să garanteze utilizatorilor „dreptul la reparaţie”. Cel mai recent, Apple a declarat în faţa unei comisii din statul California din SUA că repararea telefoanelor sale este periculoasă din cauză că bateria ar putea fi perforată, lucru care ar pune în pericol utilizatorii.

Dacă o astfel de lege ar trece în California, compania Apple ar fi obligată să ofere spre vânzare piese şi instrucţiuni pentru repararea dispozitivelor acasă, lucru care ar duce automat la apariţia multor service-uri „neoficiale”, care ar putea repara dispozitivele folosind piese originale. În prezent, piesele folosite în service-urile non-Apple provin de la producători din China sau din alte telefoane stricate, astfel, piese 100% noi şi originale nu există pe piaţă.

Singurele service-uri care primesc piese direct de la Apple, doar pentru anumite tipuri de reparaţii sunt cele autorizate. Serviciile acestora sunt însă la fel de scumpe precum cele de la Apple, iar companiile care deţin astfel de centre de reparaţii trebuie să plătească o taxă lunară către Apple pentru a putea oferi astfel de servicii. Este destul de clar de ce compania nu doreşte să ajungă în poziţia de a fi obligată să ofere suport oficial către toţi utilizatorii pentru astfel de operaţiuni.

Apple este reprezentată de CompTIA, o alianţă între mai multe companii printre care se numără Microsoft şi Samsung. Aceasta a trimis reprezentanţi în faţa legislatorilor din California cu un iPhone pentru a prezenta riscurile la care se supun utilizatorii atunci când încearcă să repare un astfel de dispozitiv acasă. Prezentarea a fost concentrată în special în jurul acumulatorului, care ar putea fi înţepat din greşeală, ducând la eliminarea unor substanţe toxice. În 2017, Lisa Jackson, angajat Apple spunea în public că iPhone-urile sunt prea complexe pentru a fi reparate acasă. De asemenea, Apple susţine că accesul la uneltele şi hardware-ul proprietar ar putea duce la hacking.

Totuşi, există destul de mulţi utilizatori curajoşi care îşi repară telefoanele acasă atunci când au de a face cu un ecran spart sau cu o baterie uzată. Aceste operaţiuni sunt destul de simple, necesitând doar desfacere câtorva şuruburi şi deconectarea unor cabluri. De asemenea, sunt service-uri neautorizate care reuşesc să ofere servicii de reparaţii complete, chiar şi fără certificarea din partea Apple.

Momtenan, CompTIA a înregistrat o victorie, această prezentare a riscurilor la care utilizatorii ar putea fi supuşi atunci când desfac un telefon fiind de ajuns pentru a duce la retragerea proiectului de lege pentru moment. Susan Talamantes Eggman, cea care propune acest proiect a declarat că îl va aduce din nou în 2020:

„Astăzi am decis să retrag proiectul de lege 1164 din Comitetul de Protecţie a Consumatorilor şi Intimitate, îns copujl de a-l muta în luna ianuarie a anului viitor. Aceasta nu a fost o decizie uşoară, însă este clar că proiectul nu ar fi avut parte de suportul necesar astăzi, iar producătorii de hardware au sădit destul de multe dubii folosind declaraţii vagi şi nefondate referitoare la probleme de intimiate şi securitate.

Simt totuşi că suntem de partea corectă a problemei şi că până la urmă proiectul va reuşi. Din păcate, prezentarea lui astăzi nu ar duce la rezolvarea problemei, pentru că ar pune în pericol oportunitatea de a continua să lucrăm la noua lege pentru următorul an. Eu voi lucra cu membrii din comisie în lunile următoare pentru a asigura suportul necesar pentru a face Dreptul la Reparaţii o realitate în California.”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult