Apple şi Samsung încearcă din nou să pună capăt „războiului brevetelor”

20.05.2014
Apple şi Samsung încearcă din nou să pună capăt

La sfârşitul săptămânii trecute, Apple şi Motorola au ajuns la un acord şi au anunţat că vor renunţa la războiul vechi de aproape patru ani pe care l-au purtat în sălile de tribunal. Conform unei surse sud-coreene, în curând am putea asista şi la finalul unui conflict mult mai amplu şi mai costisitor: cel dintre Apple şi Samsung.

Războiul dintre Apple şi Samsung este şi el unul la fel de vechi, dar a devenit mult mai cunoscut cititorilor deoarece îi implică pe cei mai mari doi producători de smartphone-uri şi tablete. Din prima bătălie dintre cele două companii, Samsung a ieşit învinsă şi trebuie să plătească daune de peste 900 de milioane de dolari, în timp ce al doilea conflict a fost mult mai scurt şi a găsit vinovate ambele companii, este drept, cu grade de vinovăţie diferite. În urma acestui celui de-al doilea proces, Samsung trebuie să plătească daune de aproape 120 de milioane de dolari, în timp ce Apple trebuie să-i despăgubească pe sud-coreeni cu 158.000 de dolari.

Conform publicaţiei sud-coreene Korean Times, Apple şi Samsung au reluat dialogul şi intenţionează să găsească o cale prin care să renunţe la luptele purtate prin sălile de tribunal. Cele două companii au mai purtat astfel de discuţii începând din 2010, uneori din proprie iniţiativă, alteori la cererea curţilor de justiţie, însă acestea nu s-au soldat cu nici un rezultat.

Sursele anonime citate de publicaţie afirmă că iniţiativa dialogului aparţine celor de la Samsung, însă recentul acord cu Motorola ne face să credem că şi Apple ar fi interesată să pună capăt disputelor şi să găsească rezolvări fără a mai implica avocaţi şi judecători. Se pare că cele două companii încerca să găsească un cuantum echitabil pentru licenţierea reciprocă a tehnologiilor proprii, eliminând astfel nevoia apelării la îndelungate şi costisitoare procese.

Conflictul de amploare dintre cele două companii a fost rezultatul ambiţiilor lui Steve Jobs, care le-a promis un „război termonuclear” celor care au încălcat sau au fost suspectaţi că au încălcat brevete companiei. După decesul acestuia, poate că noua echipa a lui Tim Cook nu a luat întotdeauna cele mai bune decizii, însă deschiderea către dialog şi dorinţa de aplanare a acestor conflicte este o iniţiativă excelentă.

Florian Mueller, cunoscutul activist şi analist în domeniul proprietăţii intelectuale care a acoperit de-a lungul timpului multe conflicte din acest domeniu, susţine că acest acord s-ar putea materializa în vară şi că interesul Apple este mai mare decât am crede. Conform declaraţiilor făcute, Apple încearcă să scape de un război care nu duce nicăieri şi să reducă pretenţiile uneori absurd de mari născute din supraevaluarea importanţei propriilor brevete.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News