Apple va întârzia la „petrecerea 5G”. Primele iPhone-uri compatibile vor fi lansate în 2020

05.11.2018
Apple va întârzia la „petrecerea 5G”. Primele iPhone-uri compatibile vor fi lansate în 2020

Tehnologia 5G începe să fie activată în anumite zone ale lumii încă din această toamnă, însă momentan nu există smartphone-uri compatibile pe piaţă. Primele modele cu Android sunt programate să apară la începutul anului 2019, însă Apple ar putea întârzia foarte mult faţă de concurenţa din piaţă, motivul fiind în mare parte conflictul său cu producătorul de componente Qualcomm.

Conform informaţiilor disponiible în acest moment noile iPhone-uri din 2019 vor fi echipate tot cu modem-uri 4G de viteză înaltă, însă nu vor putea să beneficieze de conectivitatea 5G care în teorie ar trebui să fie destul de extinsă în majoritatea pieţelor dezvoltate până la sfârşitul anului viitor. Acestea vor îngloba un nou senzor True Depth pentru o recunoaştere facială mai rapidă (deşi cea de pe iPhone XS şi XR s-a dovedit a fi foarte rapidă, în comparaţie cu iPhone X) şi probabil componente mai puternice, însă cel mai probabil tot vor integra un notch în display.

Noi informaţii raportate de Fast Company pe baza unor informaţii obţinute pe căi neoficiale sugerează că primele telefoane Apple cu 5G vor fi lansate abia în 2020 şi vor folosi exclusiv modemuri Intel 8161, realizate pe tehnologie de 10nm. Întrucât Apple şi Qualcomm sunt în litigiu în mai multe ţări pentru neplata unor licenţe pentru utilizarea brevetelor, producătorul american nu va folosi tehnologie dezvoltată de această companie.

Primele teste 5G pe tehnologia Intel nu este însă foarte promiţătoare. Se pare că cipul din prezent numit 8060 este ineficient în consumul de energie şi produce prea multă căldură. Astfel, Apple va aştepta până când tehnologia Intel va fi destul de matură pentru a o putea folosi în produsele sale.

Ca un plan de rezervă, Apple caută să încheie un parteneriat şi cu MediaTek, un alt producător de chipset-uri mobile, care ar putea livra chipset-uri 5G pentru iPhone-uri, în cazul în care soluţia Intel se va dovedi a fi ineficientă.

Toţi concurenţii Apple importanţi, precum Samsung, Huawei şi Xiaomi, vor folosi modemuri Qualcomm X50 5G.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult