ARM şi TSMC lansează cel mai rapid procesor pentru dispozitive mobile

02.04.2013
ARM şi TSMC lansează cel mai rapid procesor pentru dispozitive mobile

ARM şi TSMC au realizat cel mai rapid procesor cu arhitectură ARM de până acum. Noul nucleu ARM Cortex-A57 este bazat pe microarhitectura ARMv8 64 bit pentru dispozitive mobile şi foloseşte procesul de fabricaţie FinFET pe 16 nm dezvoltat de TSMC.

ARM şi TSMC lansează cel mai rapid procesor pentru dispozitive mobile

Procesorul este destinat pentru viitoarele generaţii de tablete, dar şi sisteme desktop sau servere pe care rulează un OS compatibil cu procesoare ARM.

Nucleul Cortex-A57 poate fi implementat în configuraţie individuală sau în pereche cu nuclee ARM Cortex-A53 cu eficienţă energetică ridicată, obţinând o configuraţie de tip big.LITTLE în stilul celei folosite de chipsetul Samsung Exynos 5 Octa aflat la inima modelului smartphone Galaxy S 4. Diferenţa este că spre deosebire de nucleele ARM-15 implementate pentru chipsetul Exynos 5, cele bazate pe arhitectura Cortex-A57 vor fi considerabil mai rapide. Configuraţia de tip de tip big.LITTLE are avantaje semnificative la capitolul eficienţă, permiţând atingerea unui echilibru optim între performanţele oferite şi autonomia bateriei.

Potrivit descrierilor date de producător, un smartphone echipat cu procesor ARM Cortex-A57 şi conectat unui monitor wireless, respectiv set de tastatură şi mouse, poate oferi o experienţă la nivelul performanţelor unui laptop din generaţia actuală. Potrivit ARM, un chipset echipat cu nuclee de procesare Cortex-A57 oferă performanţe de aproape două ori mai mari decât alternativa bazată pe nuclee Cortex-A15 şi un consum de energie mai redus.

Din păcate reprezentanţii ARM nu au precizat când vom putea cumpăra dispozitive bazate pe chipset-uri cu nuclee Cortex-A57, însă progresul actual indică spre un calendar de lansări cu debut la finalul acestui an sau prima jumătate a anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult