Cât cheltuie un utilizator de iPhone pe aplicaţii într-un an

12.02.2019
Cât cheltuie un utilizator de iPhone pe aplicaţii într-un an

Magazinul de aplicaţii AppStore de pe iOS generează venituri cu 88% mai mari decât Google Play Store-ul de pe Android, în ciuda faptului că există mult mai puţine dispozitive Apple pe piaţă în comparaţie cu miliardele de unităţi ale celorlalţi producători. Se pare însă că cei care preferă iOS cheltuie mai mulţi bani pe aplicaţii şi abonamente decât cei care folosesc Android. Iată cât cheltuie în medie un utilizator de iPhone.

Compania de cercetare Sensor Tower Intelligence a realizat un raport pe care îl va publica în variantă completă în curând, în care sunt analizate vânzările de aplicaţii şi abonamente prin intermediul AppStore. Astfel, avem la îndemână o valoarea agregată pe care utilizatorului de iPhone din Statele Unite ale Americii a cheltuit-o pe dispozitivele Apple în 2018.

Această sumă este de 79 de dolari americani, care reprezintă o creştere de 36% faţă de anul 2017, când utilizatorul de iPhone cheltuia doar 58$ pe an. În 2015, suma medie pe care un utilizator de iPhone o cheltuia pe AppStore era de 33 dolari, în timp ce în 2016 aceasta era de aproximativ 47 dolari.

Cea mai mare sursă de venituri de pe AppStore sunt jocurile video, care reprezintă mai mult de jumătate din total (44 de dolari, o creştere cu 22% faţă de suma de 36 de dolari pe care utilizatorii o cheltuiau pe jocuri în 2017). Creşterea cea mai mare este însă înregistrată în categoria „Lifestyle” 86% (3,9 dolari faţă de 2,1 dolari în 2017), urmată de categoria Entertainment cu 82% (8 dolari faţă de 4,40 dolari). Categoriile Muzică şi Social Media au crescut de asemenea cu 22%.

Apple a început să încurajeze dezvoltatorii de aplicaţii să treacă de la modelele de business premium şi freemium, care implică cumpărarea aplicaţiei fie direct, fie printr-o tranzacţie în aplicaţie, la un model pe bază de abonament, iar efectele sunt vizibile într-o creştere foarte mare de la an la an.

Totodată, Apple a descoperit câteva nereguli cu aplicaţiile care ofereau abonamente neavantajoase, sau foloseau metode dubioase pentru a păcăli utilizatorii să plătească. Acestea au fost eliminate de pe AppStore anul trecut, iar regulamentul a devenit mult mai strict în consecinţă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult