CAT S52 review: telefonul rezistent „deghizat” într-un model mid-range obişnuit

21.11.2019
CAT S52 review: telefonul rezistent „deghizat” într-un model mid-range obişnuit

CAT S52 este cel mai nou smartphone de la Caterpillar, care încearcă ceva nou: să ofere un dispozitiv mai arătos şi mai compact, care să nu compromită construcţia „rezistentă” a modelelor din trecut. Acesta este în continuare mai mare şi mai greu decât majoritatea smartphone-urilor obişnuite de pe piaţă, însă nu cu mult, şi vine la pachet şi cu o sere de funcţii obişnuite, pe care alte telefoane din portofoliul companiei nu le ofereau. De asemenea, acesta poate fi purtat asemeni unui dispozitiv normal, fără să pară că ai în buzunar o… cărămidă.

Prezentare

Toate telefoanele Caterpillar din trecut erau aliniate la o filosofie de design mai degrabă funcţională decât arătoasă. Acestea veneau în carcase mari şi plasticoase, făcute special să reziste la şocuri. Această prioritate era de înţeles, întrucât erau realizate pentru a fi folosite pe şantiere de construcţii, sau de către utilizatori care preferă sporturi extreme, deci trebuiau să poată încasa abuzuri peste ceea ce oferă dispozitivele fragile din sticlă din prezent.

Pentru CAT S52, compania a decis să încerce să păstreze aceste elemente, însă le-a integrat într-un corp mai subţire şi a încercat nişte lucruri noi legate de design şi funcţionalitate. De exemplu, telefonul are o ramă groasă de metal de jur-împrejur, fixată în şuruburi vizibile la exterior. Spatele telefonului este din plastic texturat, care pare să reziste la căzături şi zgârieturi, în timp ce în partea de jos a capacului are nişte striaţii care asigură aderenţă în plus. De altfel, telefonul nu este cu mult mai mare decât un smartphone modern care este protejat de o carcasă rezistentă, însă Caterpillar spune că modelul S52 nu are nevoie de protecţie în plus.

Acesta este construit pentru a se alinia la standardul MIL-STD810G, care asigură rezistenţă la căzături de la 1,5 metri, are un panou de sticlă Gorilla secundar aplicat peste cel principal, pentru a proteja ecranul şi chiar şi o ramă de plastic care iese puţin în relief de jur împrejurul acesteia. Practic, nu ar trebui să stai cu frica şocurilor mecanice atunci când foloseşti CAT S52. Desigur, telefonul este rezistent la apă şi praf la standardul IP68, în ciuda faptului că locaşul pentru cartele SIM şi card microSD este acoperit doar cu un simplu capac, care nu necesită un pin metalic pentru a fi scos.

Ce necesită însă tăviţa pentru SIM-uri este un obiect subţire pentru a fi scoasă, ceva ce nu este tocmai practic atunci când vrei să adaugi un SIM sau să pui un card de memorie şi nu ai nimic de acest gen la îndemână. Am încercat să trag de această tăviţă cu unghiile şi n-am reuşit.

Noutăţile pentru CAT S52 constau în integrarea unui port USB-C pentru încărcare, un senzor de amprentă pe partea din spate şi o cameră care nu este tocmai slabă. Caterpillar a optat pentru un senzor Sony de 12 megapixeli, acelaşi care se regăseşte pe dispozitivele Google Pixel.

Totuşi, telefonul nu vine într-o cutie „normală” pentru un telefon, fiind livrat mai degrabă precum un echipament de lucru: o cutie mare, vopsită în faimoasele culori ale brandului CAT (galben cu negru), în care se pot auzi accesoriile cum se mişcă. Atunci când dai peste 2.000 de lei pe un telefon, te-ai aştepta la o experienţă ceva mai „premium”. 

Specificaţii

  • Display: 5,65″, IPS, HD+ (1.440 x 720 pixeli)
  • Chipset: Mediatek MT6765 Helio P35 (octa-core,4 x 2,3 GHz Cortex-A53 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A53), 12nm, GPU PowerVR GE8320
  • RAM: 4 GB
  • Stocare: 64 GB
  • Card: da
  • Camera principală: 12 MP f/1.8, dual pixel PDAF
  • Camera frontală: 8 megapixeli
  • Sistem de operare: Android 9.0 
  • Baterie: 3.100 mAh, fast charging
  • Altele: dual SIM, NFC, senzor de amprentă pe spate, jack de căşti
  • Accesorii: încărcător fast charge, cablu USB-C

Galerie foto

Impresii

Dacă aţi parcurs lista de componente hardware a lui CAT S52, vă puteţi da seama deja că avem de a face cu un telefon care oferă performanţe din clasa medie. Avem de a face cu un ecran HD+ care nu este foarte luminos. O parte din „vină” ar putea avea şi sticla dublă care acoperă panoul IPS, însă nici panoul nu este tocmai cel performant de pe piaţă. Astfel, pentru cei care într-adevăr muncesc pe un şantier, sau pleacă pe munte cu un CAT S52, va fi destul de greu să vadă conţinutul de pe ecran atunci când soarele puternic bate direct în el. Un lucru evident încă de la început este faptul că protecţia de sticlă nu are un tratament oleofobic, deci amprentele vor fi foarte evidente pe suprafaţa acestuia. Acesta ar putea fi însă un compromis bun pentru cei care vor protecţie în plus.

Procesorul MediaTek P35, este un model de medie cu opt nuclee, care îşi face treaba pentru majoritatea activităţilor obişnuite. Acesta este însă limitat în materie de performanţă atunci când vine vorba despre encodare video, putând oferi doar filmare în Full HD la 30 de cadre pe secundă, ceva ce majoritatea telefoanelor au depăşit de mult. Acesta este unul dintre puţinele telefoane pe care le-am testat în ultima vreme care este parcă mai lent decât te-ai aştepta. Multe acţiuni sunt realizate cu o mică întârziere, iar timpii de aşteptare sunt mai mari decât în cazul altor telefoane testate recent în această gamă de preţ. Dar CAT se aşteaptă ca clienţii săi să plătească în plus pentru construcţie solidă, nu obligatoriu pentru specificaţii sau performanţă. 

Benchmarks

  • AnTuTu – 102.712 puncte
  • GeekBench 5 – Single-Core: 165 puncte / Multi-Core: 1041 puncte

Acest procesor, bazat pe o arhitectură de 12nm este de vină şi pentru autonomia doar „normală”, nu impresionantă. Cu un acumulator de 3.100 mAh, CAT S52 este un telefon de „o zi”, chiar dacă display-ul de rezoluţie mică nu consumă atât de multă energie. Având în vedere dimensiunile telefonului, m-aş fi aşteptat la o baterie de 4.000 mAh cu autonomie de două zile. Totuşi, încărcătorul din pachet are putere de 16W, deci măcar se încarcă destul de rapid. Pentru 100% va trebui să aştepţi puţin peste o oră de la 0%.

La o primă încercare, senzorul de amprentă a refuzat să înregistreze sau chiar să recunoască amprenta, însă după o repornire şi o curăţare a acestuia, a început să funcţioneze acceptabil. Nu este cel mai rapid senzor, însă pare să îşi facă treaba destul de bine. Totuşi, fiind atât de sensibil la umiditate, acesta cu siguranţă va da bătăi de cap celor care îl vor folosi în scenariile recomandate (şantiere, sporturi extreme, etc.). Poate că o parolă bazată pe forme geometrice este mai indicată, mai ales că telefonul este optimizat să poată fi folosit cu mănuşi.

Un avantaj al acestui model faţă de alte telefoane de pe piaţă este prezenţa unui slot triplu pentru cartele şi carduri. Poţi avea simultan două cartele SIM şi un card microSD, fără să fii nevoit să renunţi la un număr sau la memorie în plus. 64 GB sunt însă de ajuns pentru majoritatea scenariilor pentru care acest telefon este realizat.

Motivul este faptul că nu este un telefon pentru multimedia. Difuzorul nu este foarte puternic, ecranul nu încurajează consumul de filme sau clipuri video de pe YouTube, în timp ce camera foto este OK pentru fotografii rapide, dar nu poate înlocui un aparat foto.

Avem de a face cu o cameră foto cu o singură lentilă cu obiectiv f/1.8. Aceasta este destul de bună în lumină normală, însă nu întrece alte modele de pe piaţă din gama sa de preţ. Cadrele sunt luminoase, culorile pare să fie naturale, adică nici suprasaturate, dar nici lipsite de „viaţă”. Totuşi, lipsa unei camere cu zoom, sau a unei camere ultra-wide se face simţită, mai ales când luăm în considerare că l telefoanele din prezent vin echipate în ultima perioadă cu 3 sau 4 obiective.

Fotografiile pe timp de noapte sunt însă foarte slabe în lipsa pe unui mod nocturn. Este destul de clar că acesta nu este un telefon relizat pentru fotografii, camera fiind acolo în caz de nevoie.

Foto

Galerie foto

Software-ul este însă destul de bine pus la punct. Avem de a face cu Android 9.0 Pie într-o formă foarte „curată”, cu foarte puţine aplicaţii pre-instalate. Este interesant faptul că există un portal de aplicaţii „de muncă” numit Toolbox, unde poţi găsi tot felul de unelte care ar putea ajuta utilizatorii în diverse activităţi. Majoritatea sunt aplicaţii de monitorizare a efortului, precum cele de la Under Armour, pentru alergat, pentru drumeţii pe munte sau pentru ciclism, însă există şi navigaţie GPS pentru tractoare, de exemplu, cititoare de coduri de bare, aplicaţii pentru fermieri şi multe altele. Desigur, acestea te trimit în Google Play Store, însă este bine că există o selecţie deja făcută, pentru a nu căuta manual prin magazinul de aplicaţii.

Concluzii

Dacă aţi parcurs întregul articol până aici, probabil credeţi că modelul CAT S52 este un dispozitiv care nu poate fi recomandat. Adevărul este însă complet opus. Acesta poate fi recomandat cu căldură celor care lucrează într-un mediu mai „periculos” şi au nevoie de un telefon rezistent fără mari pretenţii. De altfel, este posibil ca acesta să fie cel mai ieftin telefon rezistent cu design „normal” de pe piaţă, produs de o companie reputabilă. În cazul de utilizare „normal” pentru care a fost gândit, acesta ar putea fi un telefon bun, de care să nu te ruşinezi atunci când îl scoţi din buzunar atunci când nu eşti la serviciu. Deşi nu am făcut un test de rezistenţă, acesta este foarte solid construit şi pare să reziste mult mai bine decât oricare alt dispozitiv subţire şi uşor din sticlă.

Pentru restul utilizatorilor, într-adevăr este o recomandare foarte grea. Performanţa este sub ceea ce poţi cumpăra la preţuri apropiate, în timp ce design-ul nu va câştiga niciun concurs de frumuseţe. Pentru preţul de 2.350 lei te-ai aştepta să primeşti ceva în plus decât „rezistenţă” la şocuri. Poate că o cameră cu termoviziune FLIR, precum cea de pe S60 şi S61 ar fi justificat preţul mare. În situaţia actuală, numai dacă vreţi un telefon care se sparge mai greu decât unul „tradiţional” ar trebui să alegeţi un S52 de la CAT.

 

Părţi pozitive

Bine construit, realizat special pentru a rezista la şocuri
Are slot triplu, cu două cartele SIM şi un card microSD
Are jack pentru căşti
Este compact pentru un telefon „rezistent”
Bun pentru cazul de utilizare pentru care a fost gândit

Părţi negative

Prea scump pentru hardware-ul oferit
Camera foto este bună doar pe timp de zi
Senzorul de amprentă este dintr-o generaţie veche, mai puţin performantă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult