Clover Trail+, soluţia dual-core Intel pentru telefoane şi tablete Android

27.02.2013
Clover Trail+, soluţia dual-core Intel pentru telefoane şi tablete Android

În cadrul ediţiei anterioare a expoziţiei Mobile World Congress, Intel a lansat prima sa soluţie integrată x86 pentru platformele mobile, Medfield. Anul acesta, compania a anunţat noua familie de chipuri Clover Trail+,  o versiune îmbunătăţită a gamei Clover Trail, dar care este destinată terminalelor mobile şi tabletelor Android.

Lansat în septembrie 2012, Clover Trail este un produs destinat exclusiv tabletelor Windows 8, însă noua versiune aduce atât o actualizare a nucleului grafic, cât şi compatibilitatea OpenGL ES necesară pentru rularea sistemului de operare Android. Faţă de Medfield, prima platformă integrată pentru telefoane mobile de la Intel, Clover Trail+ reprezintă un salt semnificativ, aducând un al doilea nucleu de procesare, păstrând suportul HyperThreading, preluând toate îmbunătăţirile interne implementate în Clover Trail, cum ar fi de pildă controller-ul de memorie, şi îmbunătăţind semnificativ performanţa grafică.

Noua familie Clover Trail+ este compusă din trei chipuri, Z2520, Z2560 şi Z2580, singurele diferenţe dintre acestea fiind frecvenţele maxime de tact ale procesorului şi nucleului grafic. Păstrând acelaşi nucleu Saltwell, acestea vor rula la frecvenţe de 1,2, 1,6 şi 2 GHz, iar noul nucleu grafic PowerVR SGX 544 MP2, o versiune net superioară modelului SGX 540 folosit pentru Medfield, va fi tactat la 300, 400 şi, respectiv, 533 MHz.

Conform Intel, performanţa procesării unui singur nucleu ar trebui să fie aceeaşi, cu un mic spor de viteză adus de suportul pentru memoriile LPDDR2-1066 (faţă de LPDDR2-800 la Medfield), însă saltul de la un chip grafic single-core SGX 540 la unul dual-core SGX544 ar trebui să aducă chipurile din familia Clover Trail+ la nivelul de performanţă al rivalilor precum Apple A5X sau Qualcomm APQ8064. Odată cu această modificare a nucleului grafic, si rezoluţia maximă a chipului a crescut de la anteriorul 1024 x 768 pixeli la 1920 x 1200 pixeli.

Chipurile din familia Clover Trail+ vor fi fabricate tot într-un proces pe 32 de nanometri, Intel afirmând că vom remarca îmbunătăţiri ale consumului energetic datorită echilibrării eficiente a încărcării între nuclee, care va permite rularea la frecvenţe mai mici în aceleaşi scenarii de utilizare. Odată cu aceste chipuri, Intel a actualizat şi modemul radio partener XMM 6360, acesta aducând suport HSPA+ şi HSUPA penta-band, o versiune LTE a acestuia fiind promisă pentru sfârşitul acestui an.

Clover Trail+ este al doilea produs Intel anunţat în acest an, compania lansând în luna ianuarie soluţia Lexington, o versiune sub-tactată mai ieftină a bătrânului Medfield care poate fi găsită deja pe recent anunţata tabletă ASUS Fonepad.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News