Codul din iOS 14 sugerează că doar modelele iPhone 12 Pro vor primi senzorul 3D LiDAR în sistemul de camere

19.03.2020
Codul din iOS 14 sugerează că doar modelele iPhone 12 Pro vor primi senzorul 3D LiDAR în sistemul de camere

Anunţul de ieri pentru noile tablete iPad Pro au dezvăluit în premieră senzorul LiDAR produs de Apple, pe care îl va folosi în aplicaţii de realitate augmentată şi pentru scanarea de obiecte 3D cu ajutorul tabletei. Se pare că această tehnologie va fi folosită şi pe generaţia iPhone 12 din toamna acestui an, acest senzor urmând a reprezenta o a patra cameră pe spatele modelelor Pro din gamă. Indicii despre acest tip de cameră au fost deja găsite în cadrul codului pentru următoarea versiune a sistemului de operare, iOS 14.

Conform 9to5mac, care au putut analiza o parte din codul iOS 14 timpuriu, o a patra cameră de top 3D TOF ar putea fi integrată pe iPhone 12, însă doar pe variantele superioare. Doar două dintre noile telefoane listate includ această nouă componentă. Modelele iPhone 12 normale vor păstra sistemele de camere clasice, în timp ce modelele superioare primesc încă un senzor, pe care acum ştim că Apple îl numeşte LiDAR.

Formatul lentilelor iPhone 12 Pro va fi wide, ultra-wide şi tele, la fel ca în cazul modelelor iPhone 11 Pro, însă senzorii din spatele acestor lentile vor fi de asemenea upgradat. Este aşteptat un senzor de 64 megapixeli pentru camera principală, care va permite atât realizare de fotografii mai detaliate, cât şi posibilitatea de a filma în rezoluţie 8K. Cea de-a patra cameră, LiDAR-ul, va putea fi folosită probabil pentru îmbunătăţirea semnificativă a decupajului în modul portret, dar şi la realizarea altor efecte în timp real pentru fotografii şi clipuri video.

Desigur, cel mai mult vor avea de câştigat aplicaţiile de tip AR, care vor putea detecta şi scana obiectele din jur. Deja Apple a arătat pe iPad Pro 2020 posibilitatea de a scana întreaga cameră şi de a poziţiona mobilă virtuală într-un mod realist pe ecranul tabletei, sau desenarea de pereţi virtuali pentru a vedea în timp real cum poţi redecora spaţiul.

Probabil cea mai interesantă posibilitate pe care o deschide această tehnologie este realizarea de modele 3D pe baza obiectelor din jur, pe care le poţi folosi apoi în aplicaţii, sau pe care le poţi „copia” folosind o imprimantă 3D. Chiar şi în diverse domenii precum în construcţii ar putea avea noi cazuri de utilizare LiDAR-ul, întrucât vei putea măsura rapid distanţe folosind camera telefonului.

Având însă în vedere situaţia mondială din acest moment, există posibilitatea ca generaţia iPhone 12 să nu ajungă în magazine la timp, deci evenimentul care are loc tradiţional în luna septembrie nu mai este acum o garanţie. Noile modele iPad şi MacBook au fost lansate fără un eveniment dedicat, Apple listând produsele pe site şi publicând un comunicat de presă pentru acestea.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult