Cum instalezi Google Play Store pe un telefon Huawei cu o singură apăsare de buton

17.03.2020
Cum instalezi Google Play Store pe un telefon Huawei cu o singură apăsare de buton

Huawei încearcă să popularizeze App Gallery, magazinul său proprietar de aplicaţii, însă nu obligatoriu pentru că îşi doreşte atât de mult să ofere o alternativă la Google, ci pentru că nu are de ales. Încă din luna mai a anului trecut, Huawei are interdicţie de la gurvernul SUA pentru licenţierea serviciilor Google, aşa că trebuie să lanseze telefoane care nu includ software-ul pe care mulţi clienţi şi-l doresc. Din fericire, a apărut o nouă metodă care te ajută să instalezi Google Play Store cu o singură apăsare de buton: aplicaţia Chat Partner.

Ce este Chat Partner

La fel ca în cazul LZPlay.net, aplicaţia care instala serviciile Google pe Huawei Mate 30 Pro în preajma lansării telefonului, acum că ne apropiem de lansarea Huawei P40 Pro a apărut brusc încă o aplicaţie care face acelaşi lucru, într-o manieră similară. Aplicaţia Chat Partner este „deghizată” într-un serviciu de chat, însă scopul său real este să scaneze telefonul şi să verifice dacă are sau nu servicii Google instalate. În cazul în care nu are, aceasta poate descărca fişierele necesare şi le poate instala automat.

Nu este clară originea aplicaţiei Chat Partner, însă având în vedere că funcţionează într-o manieră similară cu LZPlay, probabil că cei care au dezvoltat noua soluţie folosesc aceleaşi „portiţe” lăsate de Huawei în softare-ul EMUI, care permit accesarea unor rutine foarte „adânci” ale sistemului de operare, care pot instala Google Play Store şi serviciile din fundal de care acesta are nevoie pentru a funcţiona.

Desigur, ca în cazul oricărei astfel de soluţii, este necesară aprobarea unor permisiuni extrem de invazive asupra telefonului pentru Chat Partner, precum posibilitatea de a bloca ecranul, de a porni sau opri camerele, de a activa sau dezactiva ecranul de blocare şi metodele de autentificare, de a seta criptarea stocării interne şi de a putea seta propriile permisiuni asupra aplicaţiilor. Chat Partner este realizat special pentru telefoane Huawei, menţionând de câteva ori interfaţa EMUI, iar faptul că există greşeli gramaticale de engleză în textul aplicaţiei sugerează că a fost dezvoltată în China şi tradusă cel mai probabil din limba chineză.

Înainte să începeţi procesul de instalare, ar trebui să luaţi în calcul posibilele riscuri la care vă expuneţi, aprobând toate aceste permisiuni unei aplicaţii cu origini necunoscute.

Cum instalezi Google Play Store pe un telefon Huawei

Primul pas pentru instalarea Chat Partner este descărcarea aplicaţiei în format .apk. Aceasta ocupă 147 MB şi poate fi descărcată de pe un serviciu de file hosting numit GMX Cloud.

Acest link va fi valid doar până pe 25 februarie, cu o zi înainte de lansarea Huawei P40 Pro. Totuşi, cu siguranţă vor apărea mai multe surse care vor găzdui aplicaţia în perioada următoare. Problemele vor apărea în situaţiile în care vor apărea versiuni modificate în scopuri maliţioase sau dacă aplicaţia va fi găzduită sub acest nume, dar în realitate se dovedeşte a fi un malware. Sugerăm multă grijă în viitor.

Pentru instalare este necesară activarea opţiunii de a putea folosi aplicaţii din surse necunoscute. Nu mai rămâne decât să rulaţi aplicaţia chat Partner, să apăsaţi pe butonul „Detect Device” din partea de jos şi să apăsaţi pe butonul „Repair Now” pentru a instala Google Play Store şi serviciile aferente. Ultimul pas este apăsarea butonului „Activate” atunci când aplicaţia cere permisiuni pentru a deveni „administratorul dispozitivului”.

Instalarea durează doar câteva minute, iar la final poţi găsi pe ecranul principal, la finalul listei, aplicaţia Google Play Store. Aceasta nu poate fi însă folosită încă. Este necesară o repornire a dispozitivului pentru a porni toate serviciile Google din fundal.

Ultimul pas este autentificarea cu contul Google şi instalarea tutuor aplicaţiilor pe care vi le doriţi. Pot fi descărcate toate aplicaţiile Google precum YouTube, Gmail, Maps şi Google Docs, cât şi aplicaţiile preferate de social media, jocuri şi ce alte aplicaţii lipsesc din App Gallery.

Fără un dispozitiv la îndemână pe care să testăm, nu putem confirma dacă aplicaţii precum Netflix sau cele pentru banking sau fintech-uri (precum Revolut) funcţionează pe dispozitivele care instalează Google Play Store prin intermediul Chat Partner.

Cei care au testat deja această soluţie spun că aceasta funcţionează deja pe Huawei P40 Lite, proaspăt lansat şi în România, pe Huawei Mate 30 Pro (deşi pe unele variante se pare că nu funcţionează), dar şi pe Huawei Y7p. Cel mai probabil, Chat Partner este compatibil inclusiv cu modelele de la Honor, cât şi cu viitoarele modele Huawei P40, P40 Pro şi P40 Pro Premium.

Dacă aveţi un telefon Huawei fără servicii Google, această metodă este acum cea mai simplă pentru instalarea lor fără prea multe bătăi de cap. Luaţi totuşi în calcul riscurile şi faptul că aceasta ar putea dispărea în orice moment atât înainte de instalare (prin dispariţia apk-ului), cât şi după instalare, dacă Google hotărăşte să blocheze ID-urile telefoanelor Huawei din Play Store, sau dacă un update de software de la Huawei dezinstalează aceste modificări.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult