DxOMark: Samsung Galaxy Note10+ 5G are cea mai bună cameră de pe un smartphone. Huawei coboară pe locul al doilea

13.08.2019
DxOMark: Samsung Galaxy Note10+ 5G are cea mai bună cameră de pe un smartphone. Huawei coboară pe locul al doilea

Timp de un an şi jumătate, Huawei a dominat topul DxOMark care compară camerele de pe smartphone-uri. Telefoanele producătorului chinez au fost atât de avansate faţă de concurenţă, încât singurele modele care le puteau depăşi erau generaţiile mai noi produse tot de Huawei. După ce P20 Pro, Mate 20 Pro şi P30 Pro au stat pe primele locuri atât de mult timp, a venit rândul unui nou campion. DxOMark a testat modelul Samsung Galaxy Note10+ 5G şi l-a declarat drept „telefonul cu cea mai bună cameră” din acest moment.

Pe hârtie, Samsung Galaxy Note10+ 5G nu are o cameră cu mult diferită faţă de cea pe care am întâlnit-o pe Galaxy S10+ 5G. Ambele beneficiază de trei senzori foto şi un senzor 3D Time of Flight cu specificaţii similare. Se pare însă că Samsung a lucrat foarte mult la software în această perioadă, reuşind să întreacă puţin performanţa modelului precedent, care deja era la egalitate în topul DxOMark cu modelul P30 Pro.

Avantajele lui Galaxy Note10+ 5G (şi ale modelului obişnuit, întrucât camerele sunt identice şi pe varianta 4G) faţă de P30 Pro par a fi concentrate în jurul funcţiilor de filmare. Huawei se concentrează în general pe calitatea fotografiilor, însă Samsung pune un accent deosebit pe funcţia de filmare, care i-a adus punctele în plus pentru a depăşi Huawei în testele DxOMark.

Conform concluziilor testelor, Samsung Galaxy Note10+ 5G beneficiază de un sistem de stabilizare foarte eficient, autofocus rapid şi precis, culori naturale, expunere corectă în majoritatea situaţiilor şi filmare care captează detalii bune atât afară, cât şi în interior. Desigur, în lumină slabă, senzorul de dimensiuni mici nu poate să capteze la fel de multe detalii, în timp ce funcţia de tracking aduce de la sine şi expunere inconsistentă.

Fotografiile în schimb sunt foarte bune atât timp cât există multă lumină naturală. Focalizarea este rapidă, expunerea calculată corect, iar zgomotul de imagine este redus. Ba chiar şi fotografiile cu zoom îşi păstrează detaliile până la distanţă medie. Totuşi, se pare că Samsung mai are de lucrat la balansul de culoare în anumite situaţii, zgomot de imagine în zonele cu umbră şi probabil adăugarea unei lentile zoom mai puternice, precum cea 3X de pe P30 sau 5X de pe P30 Pro.

Scorul final de 113 puncte, cu un punct peste cel al Huawei P30 Pro, a fost compus dintr-un scor foto de 118 puncte şi un scor video de 101 puncte. În comparaţie, Huawei P30 Pro, fostul „campion” al camerelor de mobil a obţinut în testele DxOMark 119 puncte pentru foto şi 97 puncte pentru video. Pe lângă performanţa mai slabă pe filmare din punct de vedere al calităţii imaginii, modelul Huawei are şi un alt dezavantaj, putând filma în rezoluţie 4K doar la 30 de cadre pe secundă, în timp ce modelul Samsung permite filmarea la 60 de cadre pe secundă. Astfel, cei care doresc să realizeze un efect slow-motion la rezoluţie înaltă au mai mult loc de experimentat cu modelul Samsung.

Desigur, testele DxOMark spun doar o parte a poveştii, una mai degrabă ştiinţifică, rezultată din analizarea pixelilor fotografiilor şi filmărilor realizate cu telefoanele testate. În realitate însă, utilizatorii nu tind să prefere fotografiile „naturale”, ci mai degrabă cadrele mai luminoase şi mai colorate. De altfel, având în vedere că majoritatea fotografiilor realizate cu telefonul ajung pe reţelele de socializare, calitatea fotografiei iniţiale nu este atât de relevantă, întrucât Facebook şi Instagram oricum comprimă imaginea foarte mult, scăzându-i din calitatea iniţială.

DxOMark a publicat simultan şi un review pentru camera selfie a lui Galaxy Note10+ 5G, care este de asemenea desemnată drept „cea mai bună” de pe piaţă cu 99 puncte, lăsând astfel ZenFone 6 pe locul al doilea cu 98 puncte. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult