Facebook testează auto-completarea mesajelor lăsate drept comentarii pe Live Stream-uri

20.11.2018
Facebook testează auto-completarea mesajelor lăsate drept comentarii pe Live Stream-uri

Un experiment făcut pe utilizatorii Facebook, folosind sisteme de inteligenţă artificială pentru a anticipa reacţiile acestora la evenimente aflate în plină desfăşurare, a stârnit indignare din partea celor vizaţi.

Folosite într-un context inofensiv, cum ar fi pentru a sugera desaje de felicitare pe care să le trimitem unui prieten care îşi sărbătoreşte ziua de naştere, tehnologiile predictive asistate de inteligenţă artificială pot fi chiar folositoare, ajutându-ne să trecem mai uşor peste lipsa momentană de inspiraţie. Însă când evenimentul este o tragedie aflată în plină desfăşurare, sugestiile cu mesaje emoţionale generate ca răspunsuri automate, cum ar îndemnuri la rugăciune şi păreri de rău ilustrate cu emoji-uri sugestive, sunt percepute ca o luare în derâdere a suferinţei umane. Predictibil, cei care au întâlnit astfel de mesaje sunt revoltaţi de modul în care administratorii Facebook tratează orice situaţie cu aparentă indiferenţă, reducând schimburile de mesaje între utilizatori la nivelul unor algoritmi uşor de anticipat.

Facebook nu sunt singurii care încearcă folosirea tehnologiilor de inteligenţă artificială pentru a anticipa reacţiile utilizatorilor în diferite situaţii şi furniza răspunsuri predefinite. Google a dezvăluit recent o funcţie similară pentru tastatura Gboard. Numită Smart Reply, aceasta poate insera propoziţii întregi, anticipând răspunsul nostru pe baza situaţiilor similare întâlnite anterior. Însă tocmai eficienţa acestei funcţii este un motiv de respingere din partea oamenilor, care se simt ofensaţi de modul în care un „binevoitor” invizibil pare să le arunce vorbele în gură.

Anticiparea emoţiilor şi imitarea gesturilor de compasiune prin fraze sugestive gata de trimis ca mesaje predefinite ar putea fi linia roşie pe care Facebook tocmai a depăşit-o.Tinta experimetnului – transmisiunile Live Stream aparţinând televiziunilor de ştiri, a fost cu atât mai neinspirată. Chiar dacă din punct de vedere tehnic încercarea poate fi considerată un succes, vocile critice acuză Facebook de o lipsa acută de compasiune şi înţelegere a modului în care produsele companiei pot afecta vieţile oamenilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult