Fanii Samsung cer companiei să renunţe la chipset-urile Exynos în Europa printr-o petiţie online

23.03.2020
Fanii Samsung cer companiei să renunţe la chipset-urile Exynos în Europa printr-o petiţie online

Samsung a depăşit de curând Apple în topul celor mai mari producători de chipset-uri, fiind acum pe locul al doilea, după Qualcomm. Procesoarele sale din gama Exynos sunt integrate în smartphone-uri şi tablete din toate categoriile de preţ, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, însă nu toate dispozitivele mobile ale companiei sud coreene sunt create la fel. Fanii Samsung nu par însă să fie impresionaţi de succesul în piaţă al chipset-urilor Exynos, cerând companiei să renunţe la acestea în favoarea alternativelor Snapdragon, care sunt de obicei mai performante.

Fanii Samsung din toată lumea semnează de zor o petiţie de pe Change.org care cere producătorului de smartphone-uri să renunţe la diferenţierea dispozitivelor Galaxy S şi Galaxy Note pe regiuni. În general, smartphone-urile Samsung de top sunt lansate în SUA, China şi uneori în Coreea de Sud cu procesoare Qualcomm de top, în timp ce modelele care ajung în restul lumii, inclusiv în Europa, folosesc chipset-uri echivalente produse de companie sub brandul Exynos.

Testele de performanţă, autonomie şi uneori chiar şi de performanţă a camerelor au demonstrat de-a lungul timpului că modelele cu chipset Qualcomm şi senzori foto Sony sunt mai performante şi mai eficiente decât variantele cu Exynos şi senzori foto Samsung, iar fanii cer acum paritate între hardware-ul modelelor la nivel internaţional.

„În afara SUA, Samsung vinde telefoane care folosesc chipset-urile proprietare Exynos, în loc să folosească Snapdragon de la Qualcomm. Samsung foloseşte de asemenea proprii senzori foto pentru camere, când în SUA foloseşte componente de la companii de specialitate precum Sony. Bazat pe experienţă şi studii din diverse studii online, considerăm că aceste componente Samsung sunt inferioare celor folosite în SUA. Telefoanele cu chipset Exynos sunt mai lente, oferă autonomie mai slabă şi folosesc senzori foto şi procesare inferioare, în timp ce din cauza supraîncălzirii intră în throttling mai repede, printre alte probleme.” spune textul petiţiei publicat pe Change.org.

Semnatarii cer mai multă transparenţă din partea Samsung, care să exemplifice inconsistenţele între diversele versiuni ale aceluiaşi model. De asemenea, preţurile ar trebui să difere, întrucât modelele SUA sunt mai performante.

Se pare însă că există posibilitatea ca Samsung să treacă la fapte chiar şi în ciuda acestor proteste. Modelele mid-range şi entry-level ar putea rămâne pe chipset-uri Exynos, în timp ce variantele de top ar putea folosi pe întreaga gamă soluţii high-end de la Qualcomm. Primele informaţii despre seria Galaxy Note20 sugerează că toate variantele care vor fi lansate în această toamnă vor folosi chipset-uri Snapdragon 865, raportează xda-developers.

În acest moment sunt peste 18.000 de semnături pe pagina petiţiei şi numărul creşte în timp real.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult