HoloFlex, smartphone-ul holografic este mai aproape de realitate

06.05.2016

Dacă în urmă cu doar câţiva ani marii rivali, Samsung şi LG, se întreceau în declaraţii îndrăzneţe anunţând telefoane flexibile care vor revoluţiona piaţa smartphone, promisiunile au cam răsuflat când ambele companii au venit cu produse în carcasă rigidă care doar modela ecranul într-o formă predefinită. Nici moda ecranelor 3D nu a ţinut prea mult, puţinele modele smartphone 3D dispărând de pe piaţă după o singură generaţie.

Cursa pentru următorul „iPhone killer” continuă însă în laboratoare de cercetare din lumea întreagă, cum este şi Queen’s University Human Media Lab din Australia, unde un grup de cercetători au realizat prototipul unui smartphone cu ecran holografic, pe care putem urmări imagini în trei dimensiuni fără să avem nevoie de ochelari. Mai mult, carcasa în care este găzduit ecranul flexibil poate fi îndoită uşor, cu efecte directe asupra imaginii redate.

Tehnologia aflată deocamdată la stadiul de concept presupune plasarea unui ecran OLED în spatele unui filtru de tip fagure, care controlează unghiul de vizibilitate pentru fiecare pixel în parte. În cazul de faţă, ecranul OLED cu rezoluţie 1920×1080 redă imaginea din mai multe perspective simultan, rolul filtrului lightfield fiind de selectare a perspectivei corecte pentru unghiul din care privim suprafaţa ecranului. Dezavantajul este că imaginea holografică observată de spectator are doar o fracţiune din rezoluţia nativă a ecranului 2D – echivalentul a 160×104 pixeli.

În cazul unui eventual produs comercial, folosirea unui ecran 4K sau mai bun ar creşte semnificativ claritatea imagini holografice, însă rămâne de văzut dacă puterea de procesare oferită de viitoarele generaţii smartphone este suficientă pentru cerinţele unui ecran de acest tip.

Află mai multe despre ecranele 3D – cum funcţionează şi de ce nu le avem pe birou

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult