Huawei arată cum funcţionează modul de filmare slow-motion cu 7680 cadre pe secundă, de pe telefoanele Mate 30 Pro

24.09.2019

În mod remarcabil, Huawei a reuşit să livreze pentru vârful de gamă Mate 30 Pro un mod de filmare slow-motion capabil să atingă 7680 cadre pe secundă la rezoluţie 720p, de 8x viteza oferită pe telefoanele Galaxy S10.

Pentru a face posibilă implementarea acestei funcţii sub constrângerile unui smartphone cu posibilităţi hardware totuşi limitate, inginerii Huawei au apelat la metode ingenioase, cum ar fi folosirea tehnologiilor AI pentru a decide în locul utilizatorului momentul optim de iniţiere a procesului de captură.

Problema este că la viteza 7680 cadre pe secundă, bufferul de memorie RAM stabilit la 2GB este suficient pentru numai 0.12 secunde de filmare, fereastra de timp în care utilizatorul poate reacţiona pentru a iniţia procesul de captură fiind pur şi simplu prea scurtă. În situaţia în care majoritatea oamenilor nu au reflexe suficient de bune pentru a declanşa procesul de filmare exact la momentul oportun, modul de filmare slow-motion risca să genereze mai mult frustrări decât reacţii de uimire.

Compensând pentru factorul uman, algoritmii de inteligenţă artificială acceleraţi cu ajutorul procesorul NPU înglobat în chipsetul Kirin 990 analizează aproximativ o secundă de material video prelevat la momentul apăsării butonului declanşator, determinând momentul exact de unde ar trebui să înceapă filmarea.

Umplut aproape instantaneu, buffer-ul de memorie conţinând 945 cadre la rezoluţie 720p este reprocesat apoi într-un clip slow-motion care poate fi redat la viteza de 30 cadre pe secundă, durata de vizionare ajungând la 32 de secunde.

Potrivit Huawei, obţinerea unui clip slow-motion la 7680 fps presupune folosirea simultană a tuturor unităţilor de procesare disponibile în chipsetul telefonului mobil – CPU, GPU, NPU, ISP, memoria RAM acţionând ca un suport de stocare ultra-rapid până la obţinerea clipului final şi transferarea acestuia în memoria internă a telefonului  mobil.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult