Huawei Ascend Mate 7 review

04.11.2014
Huawei Ascend Mate 7 review
Prezentare, construcţie, ergonomie

Parte din aceeaşi familie cu modelul Ascend G7 şi Ascend P7, Ascend Mate 7 este răspunsul dat de Huawei rivalilor iPhone 6 Plus şi Galaxy Note 4. Succesor al modelului Ascend Mate 2 de anul trecut, noul smartphone nu se lasă cu nimic mai prejos de rivalii săi, venind într-o carcasă din aluminiu şlefuit atent finisată ce ascunde o platformă hardware de ultimă generaţie.  

Huawei Ascend Mate 7

Încadrat la categoria phablet, Ascend Mate 7 este un smartphone cu dimensiuni apreciabile, construit în jurul unui ecran de 6” a cărui suprafaţă ocupă aproape toată partea din faţă a telefonului. Însă raportul ecran/carcasă de 83%, mai mare decât al rivalului Note 4 (80%), vine şi cu ceva dezavantaje. În timp ce subţierea ramei laterale până aproape de eliminarea completă aduce beneficii la partea de ergonomie, făcând ecranul de 6” mai uşor de cuprins, spaţiul îngust rămas deasupra şi dedesubtul acestuia a nu a permis includerea unei perechi de difuzoare stereo orientate în faţă cum oferă rivalul HTC One M8, Mate 7 venind în schimb echipat cu un singur difuzor mono instalat pe spatele carcasei. Drept urmare, audiţia nu este la fel de bună ca la modelul One M8 iar difuzorul plasat cam aproape de margine este mai uşor de acoperit în timp ce manevrăm telefonul.

Insesizabil mai mic decât modelul de 6.1” folosit de predecesorul Mate 2, ecranul cu rezoluţie 1920×1080 pixeli atrage prin contrastul excelent şi nivelul de negru impresionant pentru un panou IPS LCD, obţinut cu ajutorul unui filtru anti-reflexie optimizat pentru amplificarea contrastului. Acţionând asemenea lentilelor unor ochelari de soare, filtrul aplicat pune în valoare coloritul nativ al ecranului, mai puţin strălucitor decât modelele AMOLED şi IPS remarcate la Galaxy S5 şi One M8, dar foarte bine calibrat şi perfect capabil să redea imagini apropiate de ceea ce putem vedea cu proprii ochi. Dezavantajul este că pierdem puţin din luminozitate, ce trebuie recuperată folosind o sursă LED mai puternică şi mai însetată de energie. Astfel, proiectanţii Huawei au ajuns să echipeze noul Mate 7 cu un acumulator de 4100 mAh, care ar trebui să compenseze pentru orice extravaganţe.

Huawei Ascend Mate 7 - carcasa din aluminiu cu design unibody

Dificil de cuprins folosind o singură mână, telefonul vine cu butoanele Power şi Volum plasate în partea dreaptă, la nivelul degetului opozant. Carcasa cu design unibody confecţionată dintr-o singură bucată de aluminiu şlefuit nu include capac detaşabil, slot-urile pentru cartelă SIM şi card microSD fiind accesibile din lateral, folosind o cheiţă specială pentru deblocare inclusă în pachetul cu accesorii. Astfel, cartela microSIM şi cea microSD sunt inserate mai întâi în tăviţe metalice special concepute, care apoi sunt introduse în corpul telefonului. Cam greoi de folosit, sistemul întâlnit prima dată la telefoane din seria iPhone este preţul plătit pentru obţinerea unei carcase cât mai suplă şi fără puncte de îmbinare inestetice.

Pe spatele finisat aproape integral cu aluminiu şlefuit se face remarcată camera foto cu lentilă uşor proeminentă, respectiv senzorul pentru amprente cu profil adâncit, foarte bine delimitat printr-un decupaj aplicat pe capacul din aluminiu. Camuflate folosind un finisaj ce imită perfect aspectul metalic, capetele din plastic aplicate în continuarea spatelui din aluminiu au rolul de a permite buna propagare a undelor radio, altfel blocate de carcasa metalică.

În ciuda construcţiei aproape integral din metal şi sticlă Ascend Mate 7 nu este un telefon incomod, greutatea de 185 grame fiind chiar rezonabilă pentru un phablet cu ecran de 6”. Măsurând 157 x 81 x 7.9 mm, carcasa cu design unibody se aşează bine în palmă şi este surprinzător de rigidă.

 

Părţi pozitive

Ecran de bună calitate
Procesor performant
Carcasă din aluminiu atent finisată
Senzor de amprente performant
Performanţe foto
Autonomie bună

Părţi negative

Un singur difuzor, plasat pe spatele carcasei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult