Huawei Ascend Mate 7 review

04.11.2014
Huawei Ascend Mate 7 review
Prezentare, construcţie, ergonomie

Parte din aceeaşi familie cu modelul Ascend G7 şi Ascend P7, Ascend Mate 7 este răspunsul dat de Huawei rivalilor iPhone 6 Plus şi Galaxy Note 4. Succesor al modelului Ascend Mate 2 de anul trecut, noul smartphone nu se lasă cu nimic mai prejos de rivalii săi, venind într-o carcasă din aluminiu şlefuit atent finisată ce ascunde o platformă hardware de ultimă generaţie.  

Huawei Ascend Mate 7

Încadrat la categoria phablet, Ascend Mate 7 este un smartphone cu dimensiuni apreciabile, construit în jurul unui ecran de 6” a cărui suprafaţă ocupă aproape toată partea din faţă a telefonului. Însă raportul ecran/carcasă de 83%, mai mare decât al rivalului Note 4 (80%), vine şi cu ceva dezavantaje. În timp ce subţierea ramei laterale până aproape de eliminarea completă aduce beneficii la partea de ergonomie, făcând ecranul de 6” mai uşor de cuprins, spaţiul îngust rămas deasupra şi dedesubtul acestuia a nu a permis includerea unei perechi de difuzoare stereo orientate în faţă cum oferă rivalul HTC One M8, Mate 7 venind în schimb echipat cu un singur difuzor mono instalat pe spatele carcasei. Drept urmare, audiţia nu este la fel de bună ca la modelul One M8 iar difuzorul plasat cam aproape de margine este mai uşor de acoperit în timp ce manevrăm telefonul.

Insesizabil mai mic decât modelul de 6.1” folosit de predecesorul Mate 2, ecranul cu rezoluţie 1920×1080 pixeli atrage prin contrastul excelent şi nivelul de negru impresionant pentru un panou IPS LCD, obţinut cu ajutorul unui filtru anti-reflexie optimizat pentru amplificarea contrastului. Acţionând asemenea lentilelor unor ochelari de soare, filtrul aplicat pune în valoare coloritul nativ al ecranului, mai puţin strălucitor decât modelele AMOLED şi IPS remarcate la Galaxy S5 şi One M8, dar foarte bine calibrat şi perfect capabil să redea imagini apropiate de ceea ce putem vedea cu proprii ochi. Dezavantajul este că pierdem puţin din luminozitate, ce trebuie recuperată folosind o sursă LED mai puternică şi mai însetată de energie. Astfel, proiectanţii Huawei au ajuns să echipeze noul Mate 7 cu un acumulator de 4100 mAh, care ar trebui să compenseze pentru orice extravaganţe.

Huawei Ascend Mate 7 - carcasa din aluminiu cu design unibody

Dificil de cuprins folosind o singură mână, telefonul vine cu butoanele Power şi Volum plasate în partea dreaptă, la nivelul degetului opozant. Carcasa cu design unibody confecţionată dintr-o singură bucată de aluminiu şlefuit nu include capac detaşabil, slot-urile pentru cartelă SIM şi card microSD fiind accesibile din lateral, folosind o cheiţă specială pentru deblocare inclusă în pachetul cu accesorii. Astfel, cartela microSIM şi cea microSD sunt inserate mai întâi în tăviţe metalice special concepute, care apoi sunt introduse în corpul telefonului. Cam greoi de folosit, sistemul întâlnit prima dată la telefoane din seria iPhone este preţul plătit pentru obţinerea unei carcase cât mai suplă şi fără puncte de îmbinare inestetice.

Pe spatele finisat aproape integral cu aluminiu şlefuit se face remarcată camera foto cu lentilă uşor proeminentă, respectiv senzorul pentru amprente cu profil adâncit, foarte bine delimitat printr-un decupaj aplicat pe capacul din aluminiu. Camuflate folosind un finisaj ce imită perfect aspectul metalic, capetele din plastic aplicate în continuarea spatelui din aluminiu au rolul de a permite buna propagare a undelor radio, altfel blocate de carcasa metalică.

În ciuda construcţiei aproape integral din metal şi sticlă Ascend Mate 7 nu este un telefon incomod, greutatea de 185 grame fiind chiar rezonabilă pentru un phablet cu ecran de 6”. Măsurând 157 x 81 x 7.9 mm, carcasa cu design unibody se aşează bine în palmă şi este surprinzător de rigidă.

 

Specificaţii, rezultate teste

Dacă în privinţa designului exterior pot fi identificate unele trăsături ce par împrumutate de la produse rivale, la interior Ascend Mate 7 ascunde o platformă hardware originală, centrată în jurul procesorului HiSilicon Kirin 925. Realizat în proces pe 28nm, acesta conţine două module quad-core (Cortex-A15 la 1.8GHz + Cortex A7 la 1.3GHz) în configuraţie big.LITTLE, rezultând un procesor octa-core puternic şi eficient deopotrivă. În practică, carcasa din aluminiu a telefonului se încălzeşte destul de mult pe durata sesiunilor de jocuri, consumul de energie mărit nepunând însă probleme acumulatorului de 4100mAh.

Huawei Ascend Mate 7

Nu la fel de puternic ca unele dintre soluţiile competitoare, nucleul grafic Mali-T628 este totuşi suficient pentru cerinţele unui smartphone high-end. Tot în categoria suficient de bun se încadrează şi memoria internă de 16GB, care la viteze de 82MB/s pentru operaţiile de citire şi 20MB/s la cele de scriere nu prea ţine pasul cu implementarea folosită la rivalul Xperia Z3 (199MB/s citire şi 44MB/s scriere). Chiar şi aşa, timpii de pornire a aplicaţiilor sunt excelenţi, iar interfaţa Android rămâne cursivă în majoritatea situaţiilor.

Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.1, Vellamo 3 HTML, Quadrant, GFXBench 3 şi A1 SD Bench)

Specificaţii

 • Ecran: 6”, IPS, 1920×1080 pixeli (368ppi)
 • Sistem de operare: Android 4.4.2 + interfaţă Emotion UI 3.0
 • Chipset: Hisilicon Kirin 925
 • Procesor: octa-core (Cortex-A15 la 1.8GHz + Cortex A7 la 1.3GHz)
 • Procesor grafic: Mali-T628
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSD
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE cat 6 (până la 300Mbps)
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n dual band
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • USB: microUSB (suportă USB On-the-go)
 • Cameră foto: 13 MP, obiectiv F/2.0, autofocus, blitz LED
 • Filmare video: 720p, 1080p
 • Cameră frontală: 5 MP
 • Baterie: 4100 mAh
 • Dimensiuni: 157 x 81 x 7.9mm
 • Greutate: 185 grame
 • Altele: Wi-Fi Direct, GPS, microSIM, cititor de amprente, giroscop, senzor de proximitate, accelerometru, busolă digitală
 • Accesorii incluse: căşti, adaptor AC (2Ah), cablu USB, cheiţă deblocare slot microSIM/microSD

Huawei Ascend Mate 7 - accesorii incluse

Software şi telefonie

Software şi telefonie

Huawei Ascend Mate 7 este bazat pe versiunea 4.4.2 a sistemului de operare Android, personalizată cu interfaţa proprietară Emotion UI 3.0. Cu aspect estetic plăcut, dar prea încărcată cu widget-uri şi efecte vizuale, aceasta profită din plin de puterea procesorului Kirin 925 şi cei 2GB memorie RAM, însă fără efecte adverse asupra performanţelor resimţite. Totuşi, pentru situaţiile când chiar observăm o diminuare a performanţelor Huawei ne pune la dispoziţie utilitarul Phone Manager, responsabil cu monitorizarea permanentă a tuturor aplicaţiilor ce rulează pe telefon. La detectarea unei aplicaţii prea gurmande sunt emise alerte, propunând măsuri pentru diminuarea consumului de resurse şi baterie.

Spre deosebire de interfaţa standard pentru Android, Emotion UI nu dispune de App Drawer pentru aplicaţii. La fel ca în cazul iOS, aplicaţiile instalate vor lăsa o scurtătură direct pe unul din ecranele multiple ale interfeţei, singura posibilitate de organizare fiind cea a directoarelor. Soluţia nu este ideală şi predispune la congestionarea ecranelor virtuale cu icon-uri reprezentând numeroasele aplicaţii instalate. Altfel, EmotionUI este o interfaţă cu o fluiditate foarte bună şi plăcut de folosit.

Cele mai vizibile modificări sunt meniul alternativ pentru setările terminalului, care oferă acces rapid la cele mai des accesate opţiuni, lista modificabilă de scurtături din Notification Area, widget-ul de mari dimensiuni al cărui conţinut poate fi particularizat şi opţiunile pentru crearea şi comutarea rapidă între mai multe profiluri de utilizare, care pot fi particularizate cu sonerii, niveluri sonore şi controlul opţiunilor de date. Deoarece utilizarea cu o singură mână a tastaturilor este cam dificilă, Huawei a implementat şi opţiunea micşorării şi poziţionării laterale a acestora, modul de lucru fiind ambidextru.

Din fericire lista aplicaţiilor preinstalate nu este prea mare. Pe lângă suita Polaris Office, producătorul mai oferă doar o aplicaţie simplă pentru notiţe, player video, manager de fişiere şi alte câteva utilitare alăturate colecţiei obişnuite de aplicaţii Google.

La partea de telefonie Ascend Mate 7 oferă o prestaţie foarte bună. Sunetul redat în cască este clar şi curat, iar difuzorul extern nu pune probleme la folosirea în modul speaker. Funcţia de vibraţii este şi ea suficient de puternică, semnalând fără probleme apelurile sau notificările.

 

Captură foto şi video

Captură foto şi video

Având în vedere preţul său piperat, Ascend Mate 7 emite pretenţii destul de mari în ce priveşte performanţa camerei foto. Din fericire exemplarul cu senzor de 13MP şi lentile cu deschidere F/2.0 nu dezamăgeşte, pozele obţinute cu telefonul Huawei Ascend Mate 7 excelând la aproape toate capitolele: nivel excelent al detaliilor, paletă de culori fidelă realităţii şi plăcută privirii, expunere suficientă a porţiunilor umbrite obţinută fără a pierde prea mult din detalii în zonele expuse direct luminii solare.

Totuşi, privind imaginile mai îndeaproape observăm cum detaliile fine sunt amplificate puternic sub efectul unui filtru de sharpening aplicat în exces. În plus, procesarea agresivă duce la pierderea detaliilor fine din porţiunile umbrite ale imaginii, care capătă un aspect înceţoşat.

Huawei Ascend Mate 7

Aplicaţia pentru cameră foto are de oferit şi câteva funcţii interesante. Pe lângă clasicele reglaje pentru expunere, saturaţie, luminozitate, contrast şi white balance, avem la dispoziţie şi un mod panoramic din 4 cadre, mod de HDR, un mod captură de grup care face mai multe instantanee succesive şi le asamblează în mod automat pentru a elimina persoanele care se mişcă sau clipesc, şi captura în rafală, care imortalizează zece cadre în circa o secundă şi jumătate. La aceste dotări se mai adaugă o serie de efecte şi filtre, cum ar fi Beauty level pentru îmbunătăţirea pozelor selfie.

Pozele în condiţii de lumină slabă, pe înserat sau sub cer înnorat, arată destul de bine. În plus, utilizatorii avansaţi pot încerca şi ajustarea manuală a valorii ISO, obţinând poze cu timpi de expunere mai lungi la un nivel de calitate superior.

Lumină artificială Cu blitz LED Poza noapte

Pozele obţinute folosind bitz-ul LED ca unică sursă de lumină prezintă un nivel de calitate acceptabil până la distanţe de peste 2 metri. Similar, pozele obţinute sub lumină ambiantă artificială arată destul de bine, chiar dacă procesarea agresivă maschează destul de mult din detalii.

Mai puţin impresionante sunt pozele obţinute pe timp de noapte, sub lumina corpurilor de iluminat stradal acestea părând prea întunecate.

Huawei Ascend Mate 7 video sample 1, sample 2

 

Senzorul de amprente, autonomie, concluzie

Senzorul de amprente

Identificat după decupajul aplicat pe spatele telefonului, sub lentila camerei foto, senzorul biometric inclus pe telefonul Ascend Mate 7 poate fi folosit ca măsură de securitate suplimentară la autorizarea tranzacţiilor şi autentificare în diverse aplicaţii care suportă această metodă. Poate cea mai interesantă este însă funcţia pentru deblocarea ecranului, prin care utilizatorul poate activa telefonul fără să mai apese butonul Lock.

Huawei Ascend Mate 7 - senzorul de amprente

Dispozitivul poate memora şi recunoaşte amprentele a până la 5 degete, parametrii acestora fiind depozitaţi într-un fişier criptat păstrat în memoria locală a telefonului,  inaccesibil altor aplicaţii instalate pe telefon. Pentru înrolarea unei amprente suntem ajutaţi cu un ghid ce îndrumă înclinarea degetului peste senzorul biometric, obţinerea unei amprente completă fiind semnalată cu vibraţie scurtă.

Pentru autentificare cu ajutorul amprentei este de ajuns o atingere scurtă, de cele mai multe ori amprenta fiind recunoscută în mai puţin de o secundă. Folosit ca metodă pentru deblocarea ecranului, sistemul este atât de rapid încât probabil nu vom mai dori niciodată să folosim butonul fizic de pe lateralul carcasei.

Autonomie

Bateria cu o capacitate de 4100 mAh a oferit o autonomie de circa  2 zile, în condiţiile unui regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa patru ore. Aceasta perioadă a fost obţinută folosind setările implicite pentru Power Management, respectiv luminozitatea ecranului controlată în modul auto având reglajul pentru compensare setat la jumătate.

Până la 3 zile de mobilitate pot fi obţinute în condiţiile unui regim de utilizare conservator, cu număr redus de apeluri telefonice, luminozitatea ecranului reglată aproape de valoarea minimă şi folosind conexiunile de date ocazional.

Huawei Ascend Mate 7

Concluzie

Echipat cu un acumulator generos de 4100mAh, noul Huawei Ascend Mate 7 este mai subţire decât predecesorul Ascend Mate 2, reuşind totodată să pluseze la capitolul estetică, performanţă şi autonomie.

Chiar dacă Huawei încă nu oferă un bundle software la nivelul celui oferit de Samsung pentru seria de telefoane Note 4 şi nici stylus, în ce priveşte designul exterior noul phablet este în avantaj, carcasa cu design unibody confecţionată din aluminiu fiind mai subţire. În ce priveşte partea de hardware, Ascent Mate 7 oferă o platformă de nivel mid-range cu ecran IPS Full HD de foarte bună calitate, 2GB memorie RAM, cameră foto de 13MP şi un chipset cu performanţe competitive.

Disponibil pentru aproximativ 500 euro în varianta cu 2GB RAM/16 GB, respectiv 599 de euro dacă dorim modelul de lux cu 3 GB RAM/32 GB stocare, Huawei Ascend Mate 7 este o alegere excelentă pentru cei care doresc un smartphone mare şi puternic.

Părţi pozitive

Ecran de bună calitate
Procesor performant
Carcasă din aluminiu atent finisată
Senzor de amprente performant
Performanţe foto
Autonomie bună

Părţi negative

Un singur difuzor, plasat pe spatele carcasei

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult