Huawei Mate 10 Lite: un mid-range aproape „premium” [REVIEW]

31.01.2018
Huawei Mate 10 Lite: un mid-range aproape „premium” [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Huawei Mate 10 Pro a fost unul dintre cele mai interesante dispozitive mobile din 2017, fiind şi printre ultimele care au ajuns pe piaţă înainte de sfârşitul anului. Acesta a fost lansat însă alături de o versiune mai ieftină, Mate 10 Lite, dedicată celor care nu au nevoie de toate briz-briz-urile unui dispozitiv high-end, însă care îşi doresc caracteristici precum construcţie de calitate, ecran mare şi autonomie bună, la un preţ destul de atrăgător. Vom vedea însă ce aduce acest model pe piaţă faţă de oferta concurentă în segmentul de piaţă mid-range premium în paginile care urmează.

Construcţie, design, ergonomie

În ciuda faptului că Mate 10 Lite face parte din aceeaşi serie cu modelul Mate 10 Pro testat anul trecut, cele două dispozitive au foarte puţine lucruri în comun. Display-ul este de aceeaşi mărime şi beneficiază de acelaşi raport de aspect de 18:9, însă panoul OLED folosit pe Mate 10 Pro este înlocuit cu un panou IPS clasic. Marginile subţire de deasupra şi de sub display se păstrează, în timp ce spatele dispozitivului este realizat pe Mate 10 Lite din aluminiu.

De altfel, acesta ar putea fi un avantaj în faţa Mate 10 Pro, Mate 10 Lite fiind ceva mai rezistent la şocuri. Unitatea de review testată a venit cu o lovitură în colţul din stânga sus, însă metalul nu era deformat, iar sticla de pe display complet intactă. Probabil că un telefon realizat în mare parte din sticlă nu ar fi rezistat acestui tratament. Tot la capitolul „protecţie” intră şi folia de plastic de pe display aplicată din fabrică, care se zgârie uşor, însă este utilă pentru cei care nu vor să zgârie panoul de sticlă al telefonului. Nu este clar dacă Mate 10 Lite are sau nu tratament oleofobic aplicat sub această folie.

Mate 10 Lite beneficiază de două camere pe partea din faţă şi alte două camere pe partea din spate, însă niciuna dintre acestea nu folosesc tehnologia Leica de pe modelele high-end. Sub sistemul dual-camera de pe spate găsim un senzor de amprentă rotund, poziţionat parcă puţin prea sus pentru a fi utilizat confortabil, în timp ce deasupra camerelor este amplasat un blitz LED. Spre diferenţă de majoritatea telefoanelor care s-au lansat în ultimii doi ani, Mate 10 Lite păstrează vechiul port micro-USB pentru încărcare, însă o bilă albă ar putea fi considerată păstrarea jack-ului de căşti de 3,5mm.

În rest, Mate 10 Lite nu iese foarte mult în evidenţă din punct de vedere al design-ului. Spatele este „decorat” cu deja clasicele dungi de plastic pentru antene, pe care le-am văzut în diverse forme pe smartphone-uri de la majoritatea producătorilor, butoanele power şi volum sunt amplasate pe partea din dreapta, ceva ce am tot văzut în ultima perioadă, în timp ce camera, în ciuda faptului că nu beneficiază de stabilizare optică, este ieşită în relief câţiva milimetri.

Telefonul este destul de mare, însă nu exagerat. Cu toate acestea, utilizarea lui cu o singură mână este complicată uneori. Aluminiul nu este lucios sau alunecos, deci o husă nu este obligatoriu necesară în utilizare, în timp ce semnele de pe carcasă ale unităţii de test sugerează că avem de a face cu un telefon destul de rezistent. Am fi preferat mai multe caracteristici moderne, precum o mufă USB Type-C şi stabilizare pentru cameră, însă Mate 10 Lite pare să fie un telefon pentru cei cu bugete mai mici şi fără pretenţii foarte mari, design-ul său sugerând că nu vrea să iasă în evidenţă foarte mult.

Specificaţii

 • Ecran: 6”, IPS, 2.160 x 1.080 pixeli
 • Sistem de operare: Android 7.0 + EMUI 5.1
 • Chipset: HiSilicon Kirin 659
 • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A53 la 2,36 GHz + 4 x Cortex-A53 la 1,7 GHz)
 • Procesor grafic: Mali-T830 MP2
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 64 GB
 • Card: da
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n, dual-band
 • Bluetooth: 4.2, A2DP, LE, aptX
 • USB: micro-USB
 • Cameră foto: 16 + 2 MP, F/2.2, detecţie de fază, flash LED
 • Filmare video: 1080p (1.920 x 1.080 pixeli @ 30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 13 + 2 MP, f/2.0, filmare 1080p (1.920 x 1.080 pixeli)
 • Baterie: Li-Ion 3.340 mAh
 • Dimensiuni: 156,2 x 75,2 x 7,5 mm
 • Greutate: 164 grame
 • Altele: senzor de amprentă, jack audio, Dual SIM

 

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Display-ul lui Mate 10 Lite este la nivelul pe care ne-am obişnuit să vedem telefoane de la Huawei în categoria de preţ de medie. Acesta este realizat folosind un panou IPS foarte bun, cu luminozitate peste medie şi care afişează culori plăcute, nesaturate. Cu siguranţă, acesta nu poate fi comparat cu ecranul OLED de pe Mate 10 Pro, însă chiar şi din punct de vedere al redării culorii negre, acesta este destul de performant. Având aceeaşi rezoluţie cu cea de pe modelul superior, acesta este capitolul la care Mate 10 Lite se apropie cel mai mult de „fratele” său high-end.

Performanţă

Huawei oferă în general smartphone-uri de medie performante, însă deja mulţi concurenţi de pe piaţă au început să vină cu modele echipate cu chipset-uri mai performante. Modelul proprietar HiSilicon Kirin 659 vine însă cu o arhitectură familiară şi oferă performanţă foarte apropiată de restul telefoanelor echipate cu procesoare mai vechi din familia Kirin 65X. Acesta nu este obligatoriu un lucru rău, întrucât performanţa este în general foarte bună pe telefoanele Huawei mid-range, însă evidenţiază o stagnare.

Prima dată când am testat un model „Lite” a fost în urmă cu doi ani şi vorbeam despre P9 Lite, care a reuşit să atingă un scor de 52.000 în AnTuTu. P10 Lite a venit cu o configuraţie similară, cu un procesor puţin îmbunătăţit şi a atins 60.000 de puncte în acelaşi test. Modelul de faţă, în ciuda faptului că are un procesor puţin mai puternic, oferă un spor de performanţă neglijabil, atingând 62.000 de puncte în acelaşi test. Vorbim aici însă de un test sintetic, care nu spune toată povestea.

În utilizare normală, Mate 10 Lite se comportă foarte bine, fiind ajutat acum şi de 4 GB de memorie RAM, care păstrează mai multe aplicaţii în fundal. Acest lucru asigură multitasking îmbunătăţit, însă un capitol la care toate modelele Lite suferă este performanţa în aplicaţii 3D. Cipul grafic este cel care stagnează cel mai mult pe telefoanele Huawei, iar cel de pe Mate 10 Lite este acelaşi pe care îl tot vedem de câţiva ani în utilizare.

Important este că pentru majoritatea cazurilor în care telefonul este utilizat, acesta se comportă foarte bine, însă există destul loc pentru îmbunătăţire în viitor.

Autonomie

Chipset-ul nemodernizat este de vină şi pentru autonomia doar „mediocră” a lui Mate 10 Lite. În ciuda faptului că nu este foarte puternic acesta consumă destul de multă energie, autonomia fiind limitată la o zi şi jumătate în condiţii de utilizare normale cu 5-6 ore de utilizare cu ecranul pornit şi multiple conturi de social media cu notificări, alături de 2-3 căsuţe de e-mail.

Software, camera foto şi concluzii

Software

Nu sunt multe de spus nici la capitolul software. Mate 10 Lite nu vine echipat din fabrică cu Android Oreo, ci cu Nougat în versiunea 7.0, nici măcar 7.1, fiind aplicată peste interfaţa EMUI 5.1 de la Huawei. Pentru cei care au folosit un dispozitiv Huawei în trecut, totul se află fix în locul în care ne-am aştepta. Avem de a face cu o interfaţă fără sertar de aplicaţii, cu pictograme nu foarte arătoase şi o temă implicită mai închisă la culoare.

Huawei a învăţat cu câteva generaţii de dispozitive în urmă că utilizatorii săi nu apreciază bloatware-ul, iar Mate 10 Lite vine acum echipat cu doar câteva aplicaţii pre-instalate faţă de cele de la Google şi cele proprietare. Două dintre acestea sunt chiar Facebook şi Instagram, pe care mulţi oricum le instalează manual imediat după ce pornesc telefonul prima dată, în timp ce aplicaţiile Bookin.com şi eBay pot fi dezinstalate de către cei care nu le folosesc. Restul aplicaţiilor sunt integrage în sistemul de operare, oferind acces la funcţiile de bază ale dispozitivului.

Din păcate, este foarte posibil ca acest dispozitiv să rămână a Android 7.0 pentru multă vreme, dacă nu chiar permanent, întrucât Huawei a declarat că nici măcar Honor 8, un telefon mult mai performant, nu va primi actualizarea la Android 8.0 cu EMUI 8 din lipsa unor componente hardware.

Camera foto

Performanţa foto nu a fost o caracteristică cu care telefoanele Huawei mid-range să se laude. În ciuda faptului că Mate 10 Lite vine cu două sisteme dual-camera, acesta realizează doar fotografii „folosibile”, nu obligatoriu foarte frumoase. Pe timp de zi, cel puţin, acestea sunt peste medie, oferind culori naturale şi captând detalii destul de bine. Din păcate, expunerea nu este întotdeauna calculată corect pe modul auto, iar pentru fotografii HDR trebuie setat un mod separat de fotografiere, pe care majoritatea utilizatorilor probabil că nu îl va folosi. Din acest motiv am realizat toate fotografiile cu Mate 10 Lite pe modul auto implicit.

Pe timp de noapte, Mate 10 Lite nu se descurcă foarte bine. Focalizarea este lentă şi de multe ori nu funcţionează cum trebuie în lumină slabă, iar fotografiile ies în general mişcate din lipsa stabilizării optice.

Senzorii secundari de pe camerele foto beneficiază de senzori de 2 megapixeli care sunt folosiţi exclusiv pentru modul „portret”. Din păcate acesta nu funcţionează perfect, efectul de înceţoşare din fundal fiind calculat de cele mai multe ori greşit. Uneori efectul „taie” din personaj, alteori pe anumite secţiuni nu este aplicat deloc. Este de apreciat că o funcţie „premium” precum aceasta se găseşte pe un telefon mid-range, însă execuţia ar putea fi mult îmbunătăţită.

Concluzii

Mate 10 Lite se află la limita între mid-range şi premium oferind câteva dintre avantajele şi dezavantajele fiecărei categorii de produse. Vine cu un ecran mare şi luminos şi cu o construcţie de calitate, însă are un procesor cam învechit şi camere foto nu foarte performante. Autonomia are de suferit din aceste motive, iar software-ul nu este adus la zi.

Cu toate acestea, experienţa de utilizare este plăcută, însă nu este clar cât de mult se va păstra aceasta în timp, în special dacă actualizările software care să optimizeze gestionarea resurselor vor întârzia. În categoria sa de preţ, Mate 10 Lite este o propunere interesantă, care se ridică peste alte modele la anumite capitole, însă care este şi depăşit în altele. 

Părţi pozitive

Construit din materiale de calitate
Configuraţie cu RAM şi stocare peste medie
Display 18:9 performant
Autonomie decentă
Jack pentru căşti

Părţi negative

Procesorul de pe seria Lite de la Huawei nu s-a schimbat foarte mult în ultimii doi ani
Camera foto putea fi îmbunătăţită
Vine echipat cu Android 7.0
Micro-USB în loc de USB Type-C