Huawei P20 Lite review: best-buy-ul chinezesc trece la design premium

Huawei P20 Lite review: best-buy-ul chinezesc trece la design premium
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Huawei a decis să dezvăluie P20 Lite înainte de fastuosul eveniment de prezentare de la Paris dedicat seriei P20. Noi am pus mâna pe el înainte de lansare şi l-am întors pe toate părţile şi am descoperit câteva lucruri neaşteptate. În timp ce design-ul exterior este mult mai apropiat de ceea ce ne aşteptăm să vedem de la un dispozitiv premium, P20 Lite are şi alte avantaje sub „caroserie” care impresionează. Desigur, pentru a atinge un preţ de medie, Huawei a trebuit să facă câteva compromisuri la care ne aşteptam, însă rezultatul final nu este deloc rău.

Construcţie, design, ergonomie

Dacă în trecut dispozitivele din seria P în variantă „Lite” puteau fi considerate variante ceva mai puţin atractive din punct de vedere al design-ului exterior, pentru gama P20, Huawei a decis să împrumute mai multe elemente de la versiunea „premium”. Astfel, avem de a face cu un smartphone cu display mare, cu un decupaj în partea centrală. Aici găsim senzorii frontali, camera foto şi un mic difuzor pentru apeluri, în timp ce sigla Huawei a fost poziţionată în partea de jos. Ecranul este rotunjit la colţuri, o premieră pentru dispozitivele producătorului chinez, în timp ce „bretonul” din partea de sus aduce câteva schimbări la nivel de interfaţă.

Partea din spate este însă aproape identică cu cea de pe varianta „standard” P20, cu un sistem dual-camera poziţionat în stânga, cu senzorii pe verticală, un panou de sticlă pe întreaga suprafaţă şi un senzor de amprentă poziţionat central, într-un loc uşor accesibil. Un lucru interesant pe care l-am observat pe marginile panourilor de sticlă de pe P20 Lite este faptul că de jur-împrejur există câte un strat de plastic destul de gros, care este evident doar atunci când te uiţi mai atent la detalii. Acesta face legătura între sticlă şi rama din aluminiu, fiind mai degrabă un sistem de protecţie integrat pentru a face faţă mai bine şocurilor mecanice. „Rama” din plastic preia vibraţiile loviturilor, scăzând astfel riscul de spargere.

Un dezavantaj al noului design, pe care l-am întâlnit şi pe iPhone X, este faptul că atunci când telefonul este poziţionat pe masă, protuberanţa camerei îl face să nu fie perfect stabil. Apăsarea pe colţul opus realizează un „joc”, care am fi preferat să nu existe. De asemenea, obiectivul camerei şi rama din jurul său ar putea fi deteriorate în timp din cauza contactului cu masa sau de la frecarea în buzunar.

Lateralele telefonului nu s-au schimbat foarte mult de la generaţiile precedente. Pe dreapta avem butoanele fizice, cel dublu pentru volum fiind poziţionat în partea de sus, iar Power puţin mai jos, într-o poziţie naturală pentru apăsare cu degetul mare al mâinii drepte. Pe partea din dreapta avem doar tăviţa pentru cele două cartele SIM sau combo SIM + microSD, o caracteristică standard pe dispozitivele Huawei de până acum, în timp ce în partea de jos avem de la stânga la dreapta un jack pentru căşti, un port USB Type-C şi difuzorul pentru apeluri. Se pare că seria Lite rămâne fidelă jack-ului audio, în ciuda faptului că modelele premium au renunţat încă din toamnă la această caracteristică.

Fiind un smartphone realizat în totalitate din sticlă, chiar şi cu un strat în plus de protecţie în jurul panourilor din sticlă, P20 Lite ar trebui folosit alături de o husă de protecţie pentru a evita eventualele accidente. Acest model nu este livrat cu o husă în pachet, însă fiind un dispozitiv care se aşteaptă a fi foarte popular, vor exista multe modele compatibile pe piaţă de la producătorii specializaţi de accesorii.

Specificaţii

 • Ecran: 5,84”, IPS, 2.280 x 1.080 pixeli (18:9)
 •  Sistem de operare: Android 8.0 (EMUI 8.0)
 • Chipset: HiSilicon Kirin 659
 • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A53 @ 2.36 GHz + 4 x Cortex-A53 @1.7 GHz)
 • Procesor grafic: Mali-T830 MP2
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 64 GB
 • Card: microSD, 256 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 4.2, LE, aptX
 • USB: USB Type-C (USB 2.0)
 • Cameră foto: 16 MP + 2 MP, f/2.2, detecţie de fază, blitz LED,
 • Filmare video: Full HD (1.920 x 1.080 @ 30 FPS), VGA (640 x 360 @ 120 FPS)
 • Cameră foto frontală: 16 MP
 • Baterie: 3.000 mAh (Li-Po), încărcare rapidă (9V/2A)
 • Dimensiuni: 148.6 x 71.2 x 7.4 mm
 • Greutate: 145 grame
 • Altele: GPS, GLONASS, senzor de amprentă

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Cea mare diferenţă a seriei P20 faţă de modelele precedente de la Huawei este display-ul. P20 Lite nu a fost ignorat de către producătorul chinez, beneficiind de un ecran cu diagonală mare, de 5,85” pe format 18:9 şi cu un decupaj în partea centrală din partea de sus. Formatul 18:9 oferă un aspect modern noului smartphone, care impune utilizarea sa în modul portret mai degrabă decât în landscape. Faptul că ecranul este mai înalt asigură mai mult spaţiu pe ecran pentru conţinutul afişat pe verticală, ceva util în special în aplicaţii de social media şi în browsing.

În ciuda faptului că vorbim despre un model „Lite”, rezoluţia display-ului este tot Full HD+, asemeni modelului standard, iar ecranul cu panou IPS este de o calitate superioară, însă nu se ridică la nivelul „premium”. Modelul de faţă nu reuşeşte să afişeze un negru foarte intens, chiar şi atunci când fundalul este complet „întunecat” fiind uşor de observat „bretonul” din centru. Alţi producători au rezolvat această problemă cu panouri OLED, însă acelea sunt scumpe, iar P20 Lite încearcă în primul rând să fie un dispozitiv de buget în gama P20.

Display-ul lui P20 Lite este destul de luminos, însă utilizarea lui pe setarea maximă nu este recomandată. Culorile devin prea stridente, iar meniurile albe pot să se imprime pe retină după câteva secunde. Singura situaţie în care luminozitatea înaltă este utilă ar fi în lumină naturală puternică, unde este important să vezi ce afişează telefonul, fără a mai fi preocupat de naturaleţea culorilor afişate. La acest capitol P20 Lite se descurcă excelent.

 

Performanţă

În ciuda faptului că testele de performanţă sugerează că P20 Lite este mai puternic decât modelele Mate 10 Lite şi P10 Lite de anul trecut, în utilizare normală, diferenţele sunt neglijabile. Ba chiar am observat câteva probleme de performanţă pe care nu le-am întâlnit pe modelele precedente, vinovat fiind probabil EMUI 8.0, bazat pe Android 8.0. Fiind vorba despre un dispozitiv testat înainte de data lansării oficiale, există posibilitatea ca unitatea testată să fi fost livrată cu o variantă timpurie de software, urmând ca o versiune îmbunătăţită să fie lansată mai aproape de momentul în care va fi disponibil în magazine.

Acesta nu este primul dispozitiv echipat cu chipset-ul Kirin 659, însă comparat cu modelul Mate 10 Lite bazat pe aceeaşi tehnologie, în testele sintetice, P20 Lite iese puţin mai bine. Cipul grafic nu s-a schimbat aproape deloc de la Kirin 658, care a fost integrat pe P10 Lite anul trecut, oferind în 3D Mark o performanţă similară. În cazul în care Huawei reuşeşte să optimizeze Android 8.0 mai bine pentru acest chipset, mulţi utilizatori nu vor sesiza faptul că avem de a face cu o configuraţie octa-core pe care Huawei o foloseşte deja de mai bine de doi ani (P9 Lite folosea Kirin 650, similar în performanţă). Momentan însă, sistemul de operare mai întâlneşte sacadări, iar anumite aplicaţii se deschid mai greu decât ne-am fi aşteptat.

Un avantaj faţă de alte modele „Lite” din trecut este însă memoria RAM de 4 GB, care poate ţine în fundal la fel de multe aplicaţii deschise precum multe alte modele de top, fără a le reporni de la zero atunci când ne întoarcem la ele. Din păcate, faptul că cipul grafic nu este foarte performant sugerează că majoritatea celor care vor folosi multe aplicaţii vor ţine în fundal reţele de socializare, tab-uri în browser şi clipuri video, nu obligatoriu şi jocuri, întrucât performanţa în cele 3D nu este satisfăcătoare. Jocurile mai solicitante precum PUBG Mobile vor configura setările automat pe „low”, framerate-ul şi rezoluţia fiind la un nivel acceptabil, însă. 

Autonomie

Fiind echipat cu un acumulator similar cu cel de pe P10 Lite, autonomia lui P20 Lite nu este cu mult diferită. Desigur,  ecranul puţin mai înalt cu rezoluţie crescută va consuma puţin mai multă energie, însă diferenţele sunt infime. Din fericire, autonomia pe dispozitivele din trecut nu era tocmai rea, însă nici excepţională. Aproximativ 5 ore de utilizare cu ecranul aprins pe parcursul unei zile este cam tot ceea ce poate modelul de faţă să ofere, cu internet activ tot timpul, conturi de social media şi mai multe căsuţe de e-mail, cu fotografii, apeluri şi mesagerie instantă pe parcursul utilizării. Utilizatorii care nu sunt tocmai „dependenţi” de smartphone ar ptuea atinge o zi şi jumătate de utilizare, însă aceste cazuri sunt rare în zilele noastre.

Software, camera foto şi concluzii

Software

Software-ul EMUI 8.0 pre-instalat pe Huawei P20 Lite nu a evoluat în niciun fel faţă de ultima oară când l-am întâlnit pe modelul Mate 10 Pro. Acesta beneficiază de skin-ul „clasic” al Huawei, cu pictograme colorate, care pot fi sau nu pe placul utilizatorilor, un meniu principal similar cu cel de pe iOS, fără sertar de aplicaţii şi mult software proprietar pre-instalat. Asemeni Samsung, Huawei oferă alternative proprietare la majoritatea aplicaţiilor de la Google, însă vine din fabrică şi cu câteva aplicaţii de la parteneri. Facebook, Instagram, Netflix, Booking şi eBay sunt disponibile fără a le instala din Play Store, însă din fericire prezenţa lor nu va fi deranjantă pentru mulţi utilizatori, întrucât sunt printre cele mai uzuale aplicaţii de Android.

Singura noutate în versiunea aceasta de EMUI 8.0 este faptul că în centrul ecranului în partea de sus, notificările şi funcţiile telefonului sunt separate de un spaţiu gol. Sistemul este puţin diferit faţă de cel realizat de Apple, care pune ora în stânga şi restul indicatorilor în dreapta, fiind mult mai dinamic, afişând notificări şi indicatori în funcţie de ce este necesar în momentul respectiv. De asemenea, procentajul bateriei este vizibil tot timpul, spre diferenţă de funcţia din iOS 11, care necesită accesarea centrului de control.

La capitolul securitate, Huawei a integrat funcţia de deblocare cu ajutorul recunoaşterii faciale, fără să ofere însă un sistem avansat precum Face ID de la Apple sau scannerul de iris de la Samsung. Această funcţie vine cu limitările sale, fiind uşor de „păcălit” cu o fotografie sau un clip video, însă este utilă în special la volan. Întrucât funcţionează destul de bine dacă există lumină naturală, iar faţa utilizatorului este destul de aproape, această metoda de autentificare poate fi folosită în maşină, unde senzorul de amprentă poate fi acoperit de suportul de prindere în bord al telefonului. Huawei ne-a obişnuit de-a lungul timpului cu senzori de amprentă performanţi, iar P20 nu face excepţie. Poziţionarea acestuia departe de camera foto duce la evitarea apăsării accidentale pe obiectiv.

Camera foto

Am văzut în ultimii ani o schimbare a interesului utilizatorilor dinspre performanţa de procesare spre performanţa foto atunci când vine vorba despre smartphone-uri. Desigur, telefoanele din zilele noastre, chiar şi cele ieftine, oferă putere „brută” îndeajuns de bună pentru a nu deranja în timpul utilizării, deci îmbunătăţirile la alte capitole ar trebui prioritizate de către producători. P20 Lite este primul model P Lite cu o cameră foto duală, iar aceasta reuşeşte să fie destul de bună, însă nu excepţională.

Fiind vorba despre un dispozitiv Lite, optica Leica iese din discuţie. Avem de a face cu o cameră foto care beneficiază de un senzor principal de 16 megapixeli şi unul secundar de 2 megapixeli. Acesta din urmă este folosit pentru momentele în care este folosit modul de fotografiere „portret”, pentru adăugarea efectului de bokeh. Rezultatele sunt însă aşa-şi-aşa. În funcţie de lumina ambientală şi de elementele din decor, algoritmul Huawei poate sau nu să decupeze personajul destul de bine pentru a aplica efectul. Curios este faptul că şi camera frontală, care are un singur senzor de 16 megapixeli beneficiază de mod portret, lucru care ne face să ne întrebăm dacă este necesar un sistem dual-camera pe spate. Atunci când sunt multe elemente în decor precum puful de la o glugă, câteva fire rebele de păr sau crengile copacilor, algoritmul devine confuz şi nu mai poate decupa corect subiectul.

Modul portret vine la pachet şi cu un algoritm de „beautification”, care scoate imperfecţiunile de pe feţele utilizatorilor, însă noi recomandăm întotdeauna dezactivarea acestei funcţii, întrucât rezultatele sunt nenaturale, iar feţele subiecţilor pot părea nefocalizate.

Huawei oferă multe moduri de fotografiere, însă cei mai mulţi utilizatori folosesc telefonul în modul auto. Adevărul este că multe dintre funcţii sunt utile doar în anumite cazuri, precum cel pentru pictură cu lumină sau cel cu expunere lungă pe timp de noapte, care necesită un trepied pentru a putea fi folosit. Modul Pro este disponibil şi pe P20 Lite, oferind control manual pentru toate setările foto, însă rezultatele nu vor fi mult mai bune decât pe modul Auto.

Motivul este faptul că avem de a face cu un obiectiv nu foarte luminos pentru standardele din piaţă (f/2.2). În lumină naturală, fotografiile sunt bune, însă nu foarte speciale, focalizarea fiind relativ rapidă, iar detaliile destul de bine păstrate. Ce lipseşte faţă de modele mai scumpe echipate cu senzori mai performanţi este o dinamică mai vastă, însă nu este o problemă atât de mare în comparaţie cu ce primim pe alte alte modele mid-range. Pe timp de noapte, chiar şi fără stabilizare optică, P20 Lite reuşeşte să ofere rezultate decente, puţin cam zgomotoase şi uneori nefocalizate, un obiectiv mai luminos fiind necesar pentru rezultate mai bune. De asemenea, stabilizarea optică ar fi asigurat o claritate extinsă.

O funcţie pe care nu o aşteptam de la acest model este filmarea în slow-motion, ceva ce vedeam în trecut doar pe modele premium. Desigur, aceasta este limitată doar la rezoluţie VGA (640 x 480, 4:3), iar framerate-ul la 120 de cadre pe secundă, însă clipurile sunt destul de interesante pentru a fi publicate pe reţele de socializare unde sunt redate oricum pe ecrane mici. Având în vedere raportul de aspect 4:3, acestea ar putea arăta decent pe Facebook sau Instagram, unde „se poartă” clipurile video pătrate.

Pentru a nu rata trendul, Huawei a integrat în aplicaţia de cameră şi câteva filtre AR, care adaugă urechi de iepure, sau bot de câine pe faţa utilizatorului, sau care poate schimba fundalul din spatele acestuia. Funcţia funcţionează cam la fel de bine precum decupajul în cazul modului portret. Aceasta ar putea fi un mod pe care unii îl vor considera distractiv, însă deja există aplicaţii cu astfel de filtre integrate, precum Facebook sau Snapchat.

Per total, camera de pe P20 Lite nu este dezamăgitoare, însă nici nu încearcă să iasă foarte mult din tiparele telefoanelor de medie. Lipsa stabilizării optice şi filmărilor la rezoluţie mare (chipset-ul este capabil de maximum Full HD la 30 de cadre pe secundă) se face simţită, în timp ce fotografiile sunt decente pentru social media. Este însă greu să înlocuieşti un aparat foto compact sau un mirrorless cu P20 Lite pentru fotografii de vacanţă. Funcţia Portrait este însă dezamăgitoare, fiind utilizabilă doar în scenarii cu un fundal fără multe detalii şi de preferat în lumină puternică naturală. De asemenea, modul portret funcţionează doar dacă detectează feţe umane. Pentru alte obiecte poate fi utilizat modul „wide aperture”, disponibil încă de la lansarea lui Huawei P9, care adaugă un efect de bokeh artificial, uşor diferit de cel al modului portret. Rezultatele nu sunt rele, însă acoperirea bokeh-ului este la fel de problematică precum cea din modul Portrait.

Concluzii

P20 Lite este o evoluţie clară a seriei de dispozitive mid-range de la Huawei, oferind un design nou, modernizat, şi o cameră ceva mai performantă decât în trecut. La capitolul performanţă acesta stă mai rău, oferind doar upgrade-uri minime faţă de alte modele Lite din anii trecuţi. Preţul crescut faţă de generaţiile anterioare îi va ţine probabil departe pe câţiva dintre cei interesaţi de dispozitivele mid-range de la Huawei, însă cu siguranţă vor exista destule oferte la abonament şi destule reduceri de-a lungul anului pentru a convinge mulţi utilizatori să îl cumpere.  P20 Lite pare să rămână un best buy pentru utilizatorii mai puţin pretenţioşi, mai ales având în vedere cât de similar este la exterior cu variantele mai scumpe.

 

Părţi pozitive

Design modern „premium”
Construit din materiale de calitate
Jack de căşti şi USB Type-C
Suportă carduri microSD şi dual SIM
Cameră foto decentă pentru segmentul mid-range

Părţi negative

Construit pe aceeaşi platformă hardware precum predecesorii săi
Camera este ieşită în relief în ciuda lipsei stabilizării optice
Modul portret al camerei este dezamăgitor
Autonomie de medie
Preţ crescut faţă de generaţiile precedente

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult