Huawei P40 ar putea fi primul smartphone echipat cu acumulator pe bază de grafen

11.12.2019
Huawei P40 ar putea fi primul smartphone echipat cu acumulator pe bază de grafen

Tehnologia acumulatorilor Li-ion îmbunătăţiţi folosind electrozi cu grafen a stagnat multă vreme din pricina obstacolelor legate de fabricarea grafenului la scară comercială şi fiabilitatea în timp a acumulatorilor rezultaţi, densitatea mai mare de stocare a energiei venind şi cu dezavantaje. Primele experimente făcute cu tehnologia grafen au arătat o tendinţă a acumulatorilor de a pierde semnificativ din capacitatea de înmagazinare a energiei după numai câteva cicluri de încărcare.

Grafenul, ca şi material, are proprietăţi deosebite ce pot fi exploatate şi în industria acumulatorilor. Primul obstacol este că materialul nu poate fi produs cu uşurinţă la scară industrială, experimentele de laborator care altfel păreau destul de promiţătoare lovindu-se de problema aprovizionării cu materii prime. Un alt inconvenient este că grafenul, odată introdus în construcţia acumulatorilor, se dovedeşte a fi atât de eficient în absorbţia ionilor de litiu încât electrozii îşi măresc dimensiunile fizice, deteriorând în mod ireversibil acumulatorul.

Dincolo de problemele structurale care tind să compromită durabilitatea în timp, acumulatorii cu grafen sunt şi foarte costisitor de fabricat, acesta fiind de fapt principalul obstacol care a împiedicat producerea acestora la scară comercială, până acum.

Însă dacă ne luăm după ultimele zvonuri, Huawei, sau poate furnizorul său de acumulatori, a depăşit toate aceste provocări, viitorul model Huawei P40 urmând să fie primul beneficiar al unui acumulator Li-ion cu anozi pe bază de grafen produs la scară comercială.

Potrivit dezvăluirilor făcute de surse apropiate companiei, acumulatorul Li-ion strecurat în carcasa lui Huawei P40 pune la dispoziţie o capacitate de 5500 mAh. Până aici, nimic deosebit. Numai că acumulatorul oferă capacitatea respectivă dintr-un pachet cu doar 70% din volumul unui acumulator Li-ion convenţional de capacitate simiară. Ajutat cu ultima versiune a tehnologiei de încărcare rapidă dezvoltată de Huawei pentru folosirea cu telefoane mobile, Huawei P40 ar putea să obţină o încărcare completă a acumulatorului în doar 45 de minute, folosind un adaptor AC capabil să livreze o putere de 50W prin cablul USB-C.

Din păcate, fără o relaxare a interdicţiilor comerciale impuse de Statele Unite şansele de succes pentru Huawei în pieţele non-asiatice sunt destul de mici, superioritatea pe partea de hardware căzând în balanţă cu limitări greu digerabile pe cea de software, lipsa unei versiuni Android cu acces la pachetul Google Services descurajând mulţi dintre potenţialii cumpărători.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult