iOS 13 va aduce multe funcţii noi pe iPhone şi iPad. Lista celor mai importante modificări

07.05.2019
iOS 13 va aduce multe funcţii noi pe iPhone şi iPad. Lista celor mai importante modificări

iOS 12 a fost un adevărat succes pentru Apple. Nu numai că a corectat problemele lui iOS 11, oferind stabilitate şi mai puţine probleme la nivelul interfeţei, dar a reuşit să revitalizeze dispozitivele mai vechi, fiind semnificativ mai rapid decât versiunile anterioare pe iPhone 5S, 6 sau 6S. Din acest motiv însă, Apple a ales să nu integreze prea multe funcţii noi în această versiune, însă iOS 13 promite să fie un upgarde major de funcţionalitate, alături de celelalte sisteme de operare Apple precum macOS şi watchOS.

Conform Bloomberg, Apple pregăteşte o prezentare importantă în cadrul conferinţei sale de la WWDC, unde va prezenta noile variante iOS, macOS, watchOS şi tvOS, cu noi capabilităţi. Dintre toate însă, iOS va fi cel mai important, adăugând noi capabilităţi atât pentru iPhone-uri, cât şi pentru tabletele iPad. Majoritatea funcţiilor erau cerute de mult timp de către utilizatori, iar altele erau plănuite iniţial pentru iOS 12, însă problemele lui iOS 11 au dus la reducerea numărului de noutăţi şi concentrarea pe optimizare.

Iată ce va aduce iOS 13 nou, conform articolului publicat pe Bloomberg:

  • Stabilitate şi reducerea problemelor, cât şi noi modificări la nivel de interfaţă, noi animaţii pentru multitasking şi închiderea aplicaţiilor, design nou pentru widget-urile din interfaţa Spotlight
  • Mod întunecat care va folosi predominant culorile gri şi negru, optimizat pentru utilizarea pe timp de noapte (macOS are deja această capabilitate). Va putea fi activat din Control Center
  • O nouă tastatură care va permite scrierea prin intermediul gesturilor, asemeni Swype, SwiftKey şi Gboard.
  • Îmbunătăţiri pentru aplicaţia Health cu o nouă pagină de pornire. O nouă secţiune pentru auz, care să monitorizeze cât de tare redai muzica la căşti şi cât de zgomotos este mediul înconjurător. Pentru publicul feminin, va exista şi o nouă secţiune pentru monitorizarea ciclului menstrual.
  • Tabletele iPad vor putea fi folosite pe post de ecran secundar alături de computerele Mac la nivel de sistem de operare, fără utilizarea unei aplicaţii din AppStore. De asemenea, vei putea desena cu Apple Pencil direct pe Mac prin intermediul ecranului tabletei.
  • Aplicaţia Reminders va primi o nouă interfaţă, sub formă de tabel, în care vor apărea activităţi din mai multe categorii: pentru azi, toate, cele programate şi cele marcate.
  • Pentru funcţia Screen Time, Apple va oferi şi control parental mai avansat, care să limiteze contactele pe care copiii să le poată apela în funcţie de oră.
  • Aplicaţia Books va încuraja utilizatorii să citească mai mult folosind elemente de tip gamification.
  • iMessage va primi profiluri personalizate cu fotografii şi posibilitatea de a alege un nume. De asemenea, vor apărea stickere bazate pe Animoji.
  • Aplicaţia Maps va face accesarea locurilor preferate pentru navigaţie mai uşoară.
  • Aplicaţiile Find My Friends şi Find My iPhone vor fi contopite într-o singură aplicaţie cu numele de cod „GreenTorch” momentan.
  • Aplicaţia de e-mail implicită va permite blocarea mesajelor de la anumite contacte, foldere mai uşor de gestionat şi posibilitatea de a opri notificările în funcţie de conversaţie.
  • Sistemul de operare va primi un mod de „dormit”. Telefonul va putea recunoaşte atunci când utilizatorul doarme, folosind obiceiurile din trecut şi funcţionalitatea de monitorizare a somnului din următorul Apple Watch. Astfel, în Sleep Mode va fi activat automat modul Do Not Disturb, va fi scăzută luminozitatea ecranului şi toate notificările vor fi oprite pe perioada somnului.
  • Aplicaţia Home, dedicată dispozitivelor smart home va include integrare cu sisteme de supraveghere video, având posibilitatea de a urmări fluxul video live sau de a vedea înregistrări direct din aplicaţie.
  • HomePod, boxa inteligentă va putea recunoaşte vocile mai multor utilizatori în noul mod multi-user pe care îl va primi
  • Butonul share din iOS va face sugestii mai bune pentru contacte în funcţie de frecvenţa folosirii atunci când este vorba despre transmiterea de fotografii sau link-uri web.
  • Browser-ul Safari ar putea primi un download manager similar cu cel de pe desktop. De asemenea, aplicaţia Files va fi îmbunătăţită pentru a funcţiona mai bine cu alte aplicaţii din AppStore.
  • Tabletele iPad vor primi o nouă interfaţă îmbunătăţită pentru multi-tasking şi modificări pentru ecranul principal. De asemenea, se pare că vor putea fi folosite versiuni diferite ale aceleaiaşi aplicaţii, probabil pentru cei care folosesc software profesional precum aplicaţii de editare video, care pot deveni incompatibile cu alte aplicaţii şi servicii după update-uri.
  • În cele din urmă, Apple se pregăteşte să ofere suport mai bun pentru aparate auditive şi va oferi noi opţiuni de accesibilitate în setările iOS.

Lista este destul de lungă şi destul de bine documentată, ceea ce sugerează că există un sâmbure de adevăr pe undeva. De altfel, Bloomberg este una dintre cele mai reputabile publicaţii de business din lume şi nu ar publica aşa ceva dacă nu ar avea informaţii verificate. Nu în ultimul rând, diverse funcţii din această listă au ajuns în trecut pe internet sub formă de zvonuri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult