iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]

iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Prezentarea Apple de la începutul lunii septembrie m-a lăsat pe de-o parte entuziasmat pentru iPhone X şi pe cealaltă parte dezamăgit de designul noilor modele din gama iPhone 8. În timp ce X vine cu un ecran complet nou, un design semnificativ schimbat şi o nouă metodă de autentificare, iPhone 8 de la depărtare arată ca un iPhone 6, lucru care limitează entuziasmul, în ciuda faptului că din punct de vedere hardware vorbim despre unul dintre cele mai performante telefoane de pe piaţă. Este oare design-ul aşa important pentru un telefon?

Noul iPhone 8 ne-a fost pus la dispoziţie de către evoMAG.ro

Construcţie, design, ergonomie

De obicei această parte a unui review pe go4it.ro este una dintre cele mai cuprinzătoare, însă de data aceasta nu vom zăbovi prea mult asupra subiectului. Dacă aţi văzut un iPhone din ultimii trei ani ştiţi deja la ce să vă aşteptaţi. Avem de a face cu un dispozitiv nici prea mic, nici prea mare, cu o ramă destul de pronunţată în jurul ecranului, cu un buton Home capacitiv care găzduieşte senzorul de amprentă TouchID în partea de jos, butoane fizice pentru volum şi Power pe laterale şi o cameră foto uşor ieşită în relief pe partea din spate. Nu există un jack pentru căşti, slot pentru carduri microSD sau alte elemente.

Spatele este singurul lucru care s-a schimbat radical pe generaţia nouă de la debutul acestui design. În locul carcasei monobloc din aluminiu, Apple a ales o construcţie din sticlă, întrucât de data aceasta avem de a face cu un modul de încărcare wireless integrat. Camera este încadrată într-un cerc metalic, blitz-ul quad-LED este integrat perfect în carcasă, fiind protejat de sticlă, iar majoritatea înscrisurilor de pe spatele dispozitivului au dispărut. Singurele elemente decorative sunt acum logo-ul Apple şi sigla iPhone din partea de jos.

Asemeni sticlei de pe partea din faţă şi cea de pe spate este încadrată într-un chenar din plastic foarte subţire, aproape invizibil, realizat pentru a prelua şocurile în cazul accidentelor, iar marginile sale sunt curbate. Desigur, aceasta nu este prima dată când Apple foloseşte sticla pentru spatele dispozitivelor, însă nu vorbim despre o întoarcere la designul clasic al lui iPhone 4, ci mai degrabă la adaptarea materialelor la forma lui iPhone 6. Rezultatul este plăcut atingerii, întregul telefon fiind puţin mai greu decât modelele precedente, iar sticla se îmbină atât de bine cu rama din aluminiu, încât nu iese aşa mult în evidenţă.

Dacă iPhone-urile de până acum vi s-au părut a fi alunecoase, probabil că pentru noul iPhone 8 o husă va fi absolut necesară, în special acum că spatele poate fi spart la fel de repede precum ecranul. De asemenea, sticla de pe spate nu este foarte rezistentă la zgârieturi. Modelul testat era deja desigilat atunci când l-am primit şi deja avea o zgârietură pe spate, lucru care sugerează că în timp se vor strânge mult mai multe astfel de semne. Nu în ultimul rând, fiind un telefon din sticlă, acesta este un magnet pentru amprente. Modelul „space gray” testat este însă puţin mai rezistent, întrucât culoarea nu este nici foarte închisă, nici foarte deschisă, putând masca puţin mai bine urmele lăsate după utilizare.

Mi-aş fi dorit un telefon cu un design uşor diferit, cu ramă mai subţire în jurul ecranului şi cu o diagonală mai mare a ecranului, însă n-a fost să fie. Probabil că anul viitor vom vedea o reîmprospătare adevărată a seriei principale, care să fie mai apropiată de cea a modelului exclusivist iPhone X pe care îl vom vedea pe piaţă în luna noiembrie a acestui an.

Specificaţii

  • Ecran: 4,7”, IPS, rezoluţie 1334 x 750 pixeli, Ion-X Glass
  • Sistem de operare: iOS 11
  • Chipset: Apple A11 Bionic
  • Procesor: hexa-core (2 x Monsoon, 4 x Mistral)
  • Procesor grafic: Apple GPU (3 core)
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 64/256 GB
  • Card: nu
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band)
  • Bluetooth: 5.0
  • USB: Lightning
  • Cameră foto: 12 MP, f/1.8, detecţie de fază, blitz quad-LED (dual-tone), OIS
  • Filmare video: 3840 x 2160 pixeli @ 60 FPS / 1920 x 1080 pixeli @ 240 FPS
  • Cameră foto frontală: 7 MP, f/2.2, 1920 x 1080 pixeli @ 30 FPS / 1280 x 720 pixeli @ 240 FPS
  • Baterie: 1.821 mAh
  • Dimensiuni: 138.4 x 67.3 x 7.3 mm
  • Greutate: 148 grame
  • Altele: TouchID, încărcare wireless, NFC, rezistenţă la apă IP67, încărcare rapidă

Părţi pozitive

Cel mai performant smartphone al momentului
Una dintre cele mai bune camere foto de pe piaţă
Încărcare wireless
Display-ul True Tone este plăcut în utilizare
Difuzoare puternice

Părţi negative

Designul este învechit
Sticla se zgârie repede şi face telefonul mai fragil
iOS 11 nu este complet finisat
Costuri ascunse (husă, încărcător rapid, încărcător wireless)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult