iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]

iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Prezentarea Apple de la începutul lunii septembrie m-a lăsat pe de-o parte entuziasmat pentru iPhone X şi pe cealaltă parte dezamăgit de designul noilor modele din gama iPhone 8. În timp ce X vine cu un ecran complet nou, un design semnificativ schimbat şi o nouă metodă de autentificare, iPhone 8 de la depărtare arată ca un iPhone 6, lucru care limitează entuziasmul, în ciuda faptului că din punct de vedere hardware vorbim despre unul dintre cele mai performante telefoane de pe piaţă. Este oare design-ul aşa important pentru un telefon?

Noul iPhone 8 ne-a fost pus la dispoziţie de către evoMAG.ro

Construcţie, design, ergonomie

De obicei această parte a unui review pe go4it.ro este una dintre cele mai cuprinzătoare, însă de data aceasta nu vom zăbovi prea mult asupra subiectului. Dacă aţi văzut un iPhone din ultimii trei ani ştiţi deja la ce să vă aşteptaţi. Avem de a face cu un dispozitiv nici prea mic, nici prea mare, cu o ramă destul de pronunţată în jurul ecranului, cu un buton Home capacitiv care găzduieşte senzorul de amprentă TouchID în partea de jos, butoane fizice pentru volum şi Power pe laterale şi o cameră foto uşor ieşită în relief pe partea din spate. Nu există un jack pentru căşti, slot pentru carduri microSD sau alte elemente.

Spatele este singurul lucru care s-a schimbat radical pe generaţia nouă de la debutul acestui design. În locul carcasei monobloc din aluminiu, Apple a ales o construcţie din sticlă, întrucât de data aceasta avem de a face cu un modul de încărcare wireless integrat. Camera este încadrată într-un cerc metalic, blitz-ul quad-LED este integrat perfect în carcasă, fiind protejat de sticlă, iar majoritatea înscrisurilor de pe spatele dispozitivului au dispărut. Singurele elemente decorative sunt acum logo-ul Apple şi sigla iPhone din partea de jos.

Asemeni sticlei de pe partea din faţă şi cea de pe spate este încadrată într-un chenar din plastic foarte subţire, aproape invizibil, realizat pentru a prelua şocurile în cazul accidentelor, iar marginile sale sunt curbate. Desigur, aceasta nu este prima dată când Apple foloseşte sticla pentru spatele dispozitivelor, însă nu vorbim despre o întoarcere la designul clasic al lui iPhone 4, ci mai degrabă la adaptarea materialelor la forma lui iPhone 6. Rezultatul este plăcut atingerii, întregul telefon fiind puţin mai greu decât modelele precedente, iar sticla se îmbină atât de bine cu rama din aluminiu, încât nu iese aşa mult în evidenţă.

Dacă iPhone-urile de până acum vi s-au părut a fi alunecoase, probabil că pentru noul iPhone 8 o husă va fi absolut necesară, în special acum că spatele poate fi spart la fel de repede precum ecranul. De asemenea, sticla de pe spate nu este foarte rezistentă la zgârieturi. Modelul testat era deja desigilat atunci când l-am primit şi deja avea o zgârietură pe spate, lucru care sugerează că în timp se vor strânge mult mai multe astfel de semne. Nu în ultimul rând, fiind un telefon din sticlă, acesta este un magnet pentru amprente. Modelul „space gray” testat este însă puţin mai rezistent, întrucât culoarea nu este nici foarte închisă, nici foarte deschisă, putând masca puţin mai bine urmele lăsate după utilizare.

Mi-aş fi dorit un telefon cu un design uşor diferit, cu ramă mai subţire în jurul ecranului şi cu o diagonală mai mare a ecranului, însă n-a fost să fie. Probabil că anul viitor vom vedea o reîmprospătare adevărată a seriei principale, care să fie mai apropiată de cea a modelului exclusivist iPhone X pe care îl vom vedea pe piaţă în luna noiembrie a acestui an.

Specificaţii

 • Ecran: 4,7”, IPS, rezoluţie 1334 x 750 pixeli, Ion-X Glass
 • Sistem de operare: iOS 11
 • Chipset: Apple A11 Bionic
 • Procesor: hexa-core (2 x Monsoon, 4 x Mistral)
 • Procesor grafic: Apple GPU (3 core)
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 64/256 GB
 • Card: nu
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band)
 • Bluetooth: 5.0
 • USB: Lightning
 • Cameră foto: 12 MP, f/1.8, detecţie de fază, blitz quad-LED (dual-tone), OIS
 • Filmare video: 3840 x 2160 pixeli @ 60 FPS / 1920 x 1080 pixeli @ 240 FPS
 • Cameră foto frontală: 7 MP, f/2.2, 1920 x 1080 pixeli @ 30 FPS / 1280 x 720 pixeli @ 240 FPS
 • Baterie: 1.821 mAh
 • Dimensiuni: 138.4 x 67.3 x 7.3 mm
 • Greutate: 148 grame
 • Altele: TouchID, încărcare wireless, NFC, rezistenţă la apă IP67, încărcare rapidă
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

La o primă privire, ecranul de pe iPhone 8 nu pare fie foarte mult schimbat de la generaţia precedentă. Acesta este bazat pe aceeaşi tehnologie IPS, cu aceeaşi diagonală de 4,7” şi aceeaşi rezoluţie pe care am întâlnit-o prima dată pe iPhone 6: 1335 x 750 pixeli. Cu toate acestea, iPhone 8 a primit un upgrade destul de important în termeni de luminozitate şi redare a culorilor. Panoul este realizat pentru a fi compatibil cu standardul DCI-P3, oferind un gamut de culoare extins, fiind posibilă redarea mai multor culori decât pe un panou obişnuit. Anumite aplicaţii precum Netflix vor afişa inclusiv conţinut HDR pe iPhone 8 şi 8 Plus, în ciuda faptului că acestea nu sunt tocmai display-uri HDR „adevărate”.

Pentru a fi considerate display-uri HDR, acestea ar trebui să ofere o luminozitate de aproximativ 1.000 de niţi, lucuru care nu este valabil în acest caz. Chiar şi aşa, imaginile HDR oferă o plajă de culori extinsă, mult mai naturală şi mai plăcută. Fotografiile realizate cu iPhone 8 beneficiază de aceleaşi culori la standardul DCI-P3, lucru vizibil pe ecranul telefonului. Redate pe display-uri sRGB, imaginile şi clipurile video nu sunt la fel de vibrante.

În ciuda faptului că vorbim despre culori mai bogate, Apple nu a căzut în extrema suprasaturării culorilor de pe ecran. Ba chiar oferă modul de afişare True Tone, care ajustează automat balansul de alb al ecranului, în funcţie de lumina ambientală. Astfel, imaginile afişate vor părea naturale în orice situaţie. Unii vor sesiza că atunci când True Tone este activat, într-un mediu cu lumină rece, ecranul va avea o tentă gălbuie, mai caldă. Neavând un iPhone 7 la îndemână, nu am putut spune cu certitudine că ecranul de pe iPhone 8 este mai luminos, însă este mai luminos decât „bătrânul” iPhone 6 Plus.

Performanţă

De câţiva ani deja suntem în situaţia în care performanţa telefoanelor high-end nu mai este o problemă. Acestea reuşesc să îndeplinească cu succes orice sarcină în timp record, iar tranziţia între aplicaţii şi procesarea de clipuri video este neaşteptat de rapidă. Cu toate acestea, Apple, Qualcomm şi Samsung (şi mai nou Huawei) împing puterea de procesare tot mai sus, pentru a compensa pentru activităţile pe care sistemele de operare le fac în fundal, sau pentru noi funcţii avansate.

De exemplu, procesorul A11 Bionic beneficiază de o componentă „neurală” dedicată, care ajută la îmbunătăţirea performanţei asistentei virtuale Siri şi totodată la procesarea instantă a detaliilor feţei utilizatorului atunci când va deblocha iPhone X folosind noul Face ID. Până atunci însă, A11 va fi pus la „muncă” pentru procesarea de clipuri video 4K la 60 de cadre pe secundă. iPhone 8 şi 8 Plus sunt primele smartphone-uri de pe piaţă capabile să filmeze la această calitate, doar câteva camere video dedicate foarte scumpe oferind astfel de capabilităţi.

De asemenea, noile funcţii AR (augmented reality) vor beneficia din plin de un procesor mai puternic şi de un GPU îmbunătăţit (acesta este primul cip grafic proprietar Apple, după renunţarea la tehnologia PowerVR). Nu în ultimul rând, A11 este realizat pentru eficienţă, acesta fiind primul chipset Apple care poate să folosească eficient mai multe nuclee, fâcând tranziţia de pe cele puternice pe cele „low-power” în funcţie de nevoi. Astfel, avem două nuclee Monsoon de putere mare, care vor prelua sarcinile dificile de procesare şi patru nuclee secundare Mistral, folosite pentru activităţi mai puţin complicate precum redarea de conţinut multimedia, reîmprospătarea aplicaţiilor în fundal, notificări push şi alte astfel de funcţii „de bază”.

Nu puteam să amintesc performanţa lui iPhone 8 şi fără nişte teste sintetice, care deşi nu spun toată povestea, sunt relevante pentru a putea măsura nivelul de putere de procesare pe care o avem la dispoziţie. iPhone 8 a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor şi chiar să le depăşească puţin. Ca în fiecare an, Apple a produs încă un procesor de top, care reuşeşte să întreacă soluţiile concurenţe. Din păcate, toată această tehnologie este ascunsă sub o carcasă neimpresionantă, care nu iese cu aproape nimic în evidenţă faţă de iPhone 7 de anul trecut.

Din păcate, nu există la fel de multe aplicaţii de benchmark pentru iOS, iar multe dintre cele care există nu au foarte multe teste comparabile. Astfel, am ales doar cele două teste 3DMark, Geekbench şi AnTuTu. Fără îndoială, procesorul A11 Bionic de la Apple este cel mai puternic pe care îl putem găsi în prezent pe un smartphone.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 64.751 puncte
3DMark Slingshot 2.519 puncte
AnTuTu 213.855 puncte
Geekbench Single-Core: 4268 / Multi-Core: 10.163

Telefonul răspunde instant la orice comandă, interfaţa beneficiază de animaţii fluide tot timpul, iar toate aplicaţiile se încarcă rapid, tranziţia între acestea fiind aproape instantă. Chiar şi cu 2 GB memorie RAM, sunt foarte rare momentele în care aplicaţiile trebuie să se încarce din nou atunci când schimbi între ele. Având în vedere însă viteza telefonului, încărcarea de la zero a aplicaţiilor este foarte rapidă.

Autonomie

La capitolul autonomie, iPhone 8 nu impresionează, însă nici nu dezamăgeşte. Având în vedere că acumulatorul telefonului este chiar mai mic decât cel regăsit în iPhone 7, ne-am aştepta la o adevărată catastrofă, însă nu este cazul. Noul model oferă o autonomie comparabilă cu modelul de anul trecut, o zi de utilizare normală fiind în general limita pentru o singură încărcare completă. Acest lucru este datorat procesorului A11 Bionic, care este mai eficient din punct de vedere al consumului de energie decât A10 Fusion de pe iPhone 7.

Cei care sunt mai atenţi cu telefonul vor putea probabil să atingă şi o zi şi jumătate oprind anumite servicii, antene sau pornind modul Low Power, însă iPhone-urile sunt dispozitive care necesită din ce în ce mai mult conexiuni permanente la internet şi alte dispozitive (Apple Watch, de exemplu), deci experienţa de utilizare ar avea de suferit în aceste condiţii.

Software

Software

iPhone 8 este primul smartphone care vine echipat din fabrică cu iOS 11. Acesta vine cu schimbări minore la nivel de interfaţă, iar funcţionalitatea rămâne în mare parte neschimbată. Chiar şi cu un nou Control Center şi câteva lucruri „ascunse” care vor îmbunătăţi pe alocuri experienţa de utilizare, iOS 11 nu pare să fie un pas înainte atât de mare pe cât ne-am aştepta de la o versiune majoră a sistemului de operare mobil de la Apple.

Anumite elemente de interfaţă au fost schimbate, majoritatea aplicaţiilor integrate în iOS 11 fiind acum aliniate la filosofia de design pe care Apple a introdus-o anul trecut în Apple Music. Titlul fiecărei aplicaţii apare acum în partea de sus cu text mai mare, iar anumite setări şi elemente de interfaţă au fost mutate sau modernizate. Tot ce face această schimbare este să ofere o experienţă mai coerentă în serviciile Apple proprietare precum iMessage, Apple Music, AppStore, iTunes Store, etc., cât şi în aplicaţiile standard integrate (Phone, Mail, Settings, Notes).

Centrul de Control, meniul de scurtături accesibil din partea de jos a ecranului beneficiază de cea mai mare schimbare, acesta ocupând acum tot ecranul, primind în acelaşi timp şi multe noi butoane şi posibilitatea de a fi personalizat. Utilizatorii îşi pot alege butoanele care să apară sau să fie eliminate din Control Centre, iar anumite setări sunt grupate într-un soi de foldere pentru a nu aglomera interfaţa mai mult decât este necesar. La o primă privire, din punct de vedere vizual, Control Centre ar putea să pară urât, însă cu siguranţă este mult mai uşor de utilizat.

În partea din stânga sus avem scurtături pentru Airplane mode, date mobile (o premieră pentru iOS) şi scurtături pentru WiFi şi Bluetooth. Da, într-adevăr, aceste scurtături nu închid complet antenele WiFi şi Bluetooth, ci doar taie conexiunea cu dispozitivele la care sunt conectate. Pentru oprirea completă trebuie accesat meniul de setări. iOS 11 face însă o treabă bună la capitolul de gestiune a consumului de energie, păstrarea celor două antene pornite neavând efecte negative semnificative asupra autonomiei.

Restul de butoane din Control Centre sunt dedicate pentru funcţii precum Do Not Disturb, blocarea orientării ecranului, Screen Mirroring pe un Apple TV, două butoane de tip slider pentru luminozitatea ecranului şi volum, cât şi o serie de butoane care pot fi personalizate după bunul plac. Pe lângă clasicele Flashlight, Stop Timer, Calculator şi Camera, pot fi adăugate şi butoane pentru modul Low Power, pentru înregistrarea conţinutului de pe ecran (funcţie nouă din iOS 11), pornirea Notes, Voice Memos, Alarms, DND while Driving (altă funcţie nouă din iOS 11) şi alte câteva funcţii interne. Unele dintre acestea au şi funcţionalitate în plus la o apăsare „3D Touch”, care oferă acces la alte câteva setări. Concluzia este că noul Control Centre este acum mult mai util, mai personalizabil şi mai uşor de folosit. Din păcate, designul lasă de dorit.

Designul este o problemă şi în cazul centrului de notificări. Acesta este practic o copie a ecranului de blocare, care afişează tot timpul ceasul în partea de sus şi notificările în ordinea în care au venit în partea de jos. Acestea nu sunt grupate în niciun fel şi nici nu există opţiunea de a le elimina pe toate la un loc sau măcar per aplicaţie. Această mişcare pare un pas înapoi faţă de iOS 10 şi ar putea fi primul lucru pe care Apple îl va corecta odată cu un update important pentru iOS 11.

Screenshot-urile au fost complet schimbate. Înainte, acestea erau realizate şi salvate direct în aplicaţia Photos, de unde imaginile puteau fi editate rudimentar folosind funcţia de crop. Noile screenshot-uri rămân în colţul ecranului câteva secunde sub formă de preview, atingerea lor deschizând un mic editor. De aici, imaginile pot fi decupate şi marcate folosind mai multe tipuri de „creioane”, text digital, o lupă pentru evidenţierea anumitor elemente de pe ecran şi chiar forme geometrice simple. De asemenea, funcţia screenshot oferă posibilitatea de a adăuga o semnătură de mână pe un document care a fost captat în acest mod.

Altă noutate software la nivel de interfaţă şi utilizare este noul AppStore, care este ceva mai aerisit, însă puţin mai confuz pentru cei care preferă să nu „sape” pentru conţinut. Ecranul principal este ocupat de pictograme pe întreg ecranul, care prezintă cele mai noi şi cele mai interesante aplicaţii, în timp ce meniurile normale se găsesc în alte tab-uri. Nu mai există un tab separat pentru aplicaţiile din „top” (top plătite şi top gratuite), aceste tipuri de clasamente fiind ascunse acum în tabul standard „apps”. De asemenea, în tab-ul updates nu mai găsim butonul „Purchased”, care oferea un istoric cu toate aplicaţiile descărcate gratuit sau cumpărate de pe AppStore. Probabil că în timp şi la acest aspect va fi lucrat, întrucât interfaţa nu oferă o experienţă mai bună de utilizare decât cea din iOS 10.

Camera foto este un alt aspect la care Apple a lucrat destul de mult, fără să indice acest lucru la nivel de interfaţă. Toate opţiunile şi butoanele se găsesc în acelaşi loc, însă acum fotografiile şi clipurile video sunt comprimate folosind noi algoritmi. Astfel, fotografiile şi clipurile video de pe iPhone-urile cu iOS 11 vor ocupa mai puţin spaţiu, fără să renunţe la calitate. Acest lucru va duce la incompatibilitate cu anumite sisteme care nu beneficiază de software compatibil, însă pentru publicat pe reţele de socializare nu va fi problemă. Cei care editează clipuri video în software avansat cu siguranţă vor avea nevoie de o versiune din ultimii câţiva ani, care să ofere suport pentru codecul HVEC (H.265). Fiind vorba despre iPhone 8, nu am putut testa noile filtre pentru modul Portret, care se regăsesc doar pe iPhone 8 Plus şi pe viitorul iPhone X, întrucât efectele sunt realizate cu ajutorul camerei secundare.

Tot cu ajutorul camerei foto, dar şi folosind puterea de procesare superioară a procesorului A11 Bionic, este realizată noua componentă de Realitate Augmentată (AR) din iOS 11. Aceasta este compatibilă cu telefoanele Apple începând cu iPhone 6S (nu am putut testa cum este afectată performanţa pe un model mai vechi), iar rezultatele sunt cel puţin impresionante. Fără senzori în plus şi fără o cameră duală, aplicaţiile AR reuşesc să funcţioneze foarte bine, elementele tridimensionale care sunt poziţionate în spaţiu păstrându-şi poziţia fără probleme sau artefacte grafice. Momentan nu există foarte multe experienţe AR în AppStore, iar cele care au fost deja lansate de multe ori sunt fie plătite, fie multe dintre funcţiile lor speciale sunt ascunse în spatele unor taxe. Nu am găsit momentan nimic cu adevărat impresionant, însă vom începe să vedem diverse jocuri şi filtre tridimensionale mai avansate în aplicaţiile cu funcţii pentru cameră, care vor beneficia de pe urma capabilităţilor AR din iOS 11.

Aplicaţia Files, pe care mulţi au considerat-o echivalentul unui File Explorer de pe Android se dovedeşte a fi însă complet altceva. Nu ai acces la toate folderele interne ale sistemului de operare, ci doar la fişierele stocate local de aplicaţii. De asemenea, Files beneficiază de integrare cu aplicaţiile Google Drive, Dropbox şi OneDrive, cât şi cu serviciul proprietar iCloud Drive pentru a oferi acces rapid dintr-un singur loc la fişierele stocate în cloud.

Merită menţionat la capitolul software şi Siri, care a primit noi voci îmbunătăţite şi funcţionalitate extinsă, care din păcate nu este tocmai utilă la noi în ţară din cauza lipsei suportului pentru limba română. Apoi, Apple a integrat un mod Emergency SOS, care se activează atunci când apeşi de cinci ori pe butonul Power. Astfel telefonul este blocat complet, putând fi deblocat doar cu parolă, iar pe ecran apare un slider roşu care odată activat sună la numărul de urgenţe din regiunea respectivă (112 în cazul nostru). Nu în ultimul rând, modul Do Not Disturb While Driving opreşte toate notificările atunci când conduci, cu opţiunea de a seta câteva contacte care să poată trece de această limitare, pentru urgenţe. Apple Maps a primit de asemenea îmbunătăţiri, însă la cât de slabe sunt în România, nici nu ne-am obosit să le testăm. Navigaţia cu indicaţii pentru selectarea benzilor este momentan disponibilă doar în câteva oraşe mari din lume, nu şi în Bucureşti.

Cam acesta este iOS 11 pentru iPhone, însă versiunea pentru iPad pare să primească şi mai multe noutăţi. Bara de scurtături pentru aplicaţii din partea de jos funcţionează acum precum dock-ul din macOS, tranziţia între aplicaţii se face mai rapid cu ajutorul acestuia, iar aplicaţiile pot interacţiona între ele mai uşor, fiind posibilă acţiunea drag & drop din una în cealaltă atunci când ambele sunt afişate pe ecran. De asemenea, funcţionalitatea alături de Apple Pencil a fost îmbunătăţită, putând acum fi realizate căutări chiar şi în scrisul de mână. Din păcate, neavând un iPad de generaţie nouă la îndemână, nu am putut testa şi aceste capabilităţi.

Experienţa de utilizare, camera foto şi concluzii

Experienţa de utilizare

Cu greu am putea crede că un smartphone nou Apple ar putea să ofere o experienţă de utilizare slabă, însă este important de menţionat faptul că iPhone 8 este FOARTE rapid. Am menţionat anterior că tranziţia între aplicaţii este aproape instantă, însă această viteză nu este evidentă decât atunci când îl compari cu un alt smartphone mai vechi. Probabil că utilizatorii de iPhone 7 nu vor simţi performanţă în plus în utilizarea de zi cu zi, însă pentru cei care încă nu au făcut upgrade de la 6 sau 6S, sporul este evident. De fapt, acesta este şi publicul vizat de iPhone 8, întrucât Apple încă pare să funcţioneze conform planului de upgrade odată la doi-trei ani.

Unul dintre lucrurile exclusive iPhone 8 sunt însă difuzoarele „stereo” mai puternice. Apple foloseşte încă de la iPhone 7 atât difuzorul principal, cât şi difuzorul pentru apeluri pentru a oferi un sunet mai puternic, cu o oarecare panoramare (difuzorul de apeluri are o putere mai mică, deci sunetul stereo nu este tocmai perfect). Totuşi, în redarea de conţinut audio, iPhone 8 este sensibil mai puternic decât oricare altă generaţie precedentă. Sunetul redat este destul de clar, iar anumite boxe wireless sau sisteme de tip hands-free pentru maşină (precum Parrot Neo 2 Mini, testat în urmă cu doar câteva luni) sunt depăşite atât în volum, cât şi în calitatea sunetului de difuzorul de pe iPhone 8.

Încărcarea wireless este de asemenea o noutate pentru iPhone. Aceasta a dus la adoptarea carcasei de sticlă şi implicit la un design mai fragil, însă este o adiţie interesantă şi utilă pentru utilizatorii de iOS. Am testat încărcarea wireless pe un încărcător Samsung, iar aceasta pur şi simplu funcţionează, fără setări sau adaptoare. Odată plasat pe suprafaţa de încărcare, telefonul începe să se încarce, la o viteză relativ mică, însă comparabilă cu cea de la încărcătorul standard de 5W, livrat în pachet. Apple susţine că încărcarea rapidă prin intermediul standardului Qi va veni mai târziu printr-un update software.

Pentru încărcare rapidăd de la priză însă, utilizatorii de iPhone 8 (şi iPhone X, atunci când va fi lansat), vor trebui să scoată din buzunar o sumă „frumuşică”. Cablul de încărcare Lightning to USB-C se vinde doar separat şi costă aproximativ 200 de lei în magazinele din România, în timp ce un încărcător original Apple (acelaşi folosit pentru laptop-urile MacBook) costă undeva în jurul a 270 de lei. Cei care au deja un laptop sunt nevoiţi să cumpere doar cablul, însă tot e o investiţie foarte mare în comparaţie cu restul de telefoane cu încărcare rapidă de pe piaţă, care au totul inclus în pachet. Probabil că a venit vremea ca iPhone-urile să fie livrate cu acel cablu şi cu un încărcător mai puternic din fabrică.

În rest, utilizarea este similară cu cea a oricărui iPhone lansat în ultimii 3 ani. Cei obişnuiţi cu telefoane mai mari (Plus) vor considera iPhone 8 prea mic, în timp ce utilizatorii de iPhone 6, 6S sau 7 se vor simţi „ca acasă”. Utilizarea cu o singură mână este posibilă, tasatura de pe ecran fiind perfectă pentru acest caz de utilizare, în timp ce degetul mare ar trebui să poată ajunge la majoritatea butoanelor de pe ecran, indiferent de poziţionare.

Camera foto

În ultimii câţiva ani, iPhone-urile nu au mai fost obligatoriu considerate telefoanele cu cele mai bune camere foto. Apple a sesizat acest lucru şi a decis să pună performanţa foto pe primul loc atunci când a dezvoltat iPhone 8. În primul rând pentru că aceasta este importantă pentru componenta AR, pe care o împinge agresiv pe AppStore şi în al doilea rând pentru a se putea lăuda cu cea mai bună cameră foto de pe piaţă.

Ziua

Rezultatul este reuşit, camera foto de pe iPhone 8 reuşind să capteze chiar şi cele mai mici detalii din orice cadru, cu timp de expunere corect calculat în majoritatea cazurilor şi focalizare rapidă şi corectă în aproape toate situaţiile. În lumină naturală, avem de a face cu un profil de culoare foarte bun, care reuşeşte să redea toate nuanţele într-o manieră naturală, fără saturare adăugată în post procesare. Ce poate fi observat în imaginile de mai jos este un filtru de sharpness deloc agresiv, care accentuează detaliile din imagini, fără a deteriora aspectul general al acestora.

Noaptea

Pe timp de noapte, lucrurile sau bine spre foarte bine, la un nivel comparabil cu alte modele de pe piaţă. Sunt situaţii în care focalizarea nu este la fel de precisă pe cât mi-aş fi dorit, sau în care timpul de focalizare este puţin cam lung. Acest lucru este însă valabil pentru toate smartphone-urile comparabile de pe piaţă, deci nu ar trebui să fie considerat obligatoriu un minus. Este plăcut însă că şi pe timp de noapte, Apple încearcă să păstreze cât mai mult din detalii, în timp ce captează culori naturale.

Frontal

La capitolul captură video, probabil că avem de a face cu cel mai performant telefon de pe piaţă. Clipurile sunt înregistrate în rezuluţi 4K la 60 de cadre pe secundă, iar stabilizarea este destul de bună chiar şi pentru captarea filmărilor în mişcare. Nu în ultimul rând, avem de a face cu filmări în slow-motion la 240 de cadre pe secundă în rezoluţie Full HD, lucru care va oferi celor mai creativi posibilitatea de a crea clipuri foarte arătoase.

Camera frontală pare să fi primit cel mai mic upgrade, dacă poate fi numit upgrade, însă chiar şi aici avem de a face cu o paletă de culori naturale şi focalizare rapidă.

Concluzii

iPhone 8 a reuşeşte astfel să fie cel mai interesant smartphone pe care mulţi utilizatori nu şi-l doresc. În ciuda design-ului învechit, acesta oferă o experienţă de utilizare care probabil va fi comparabilă cu cea a noului vârf de gamă iPhone X. Ghinionul acestui terminal este că a fost anunţat cu doar câteva minute înainte şi că nu s-a lucrat absolut deloc la designul părţii frontale. Spatele dispozitivului este arătos şi atractiv, iar senzaţia în utilizare este foarte plăcută, fiind comparabilă cu cea a concurenţei directe (Galaxy S8, Note8, etc.).

Este uimitor însă cât de performant este acest dispozitiv atât din punct de vedere al puterii de procesare, cât şi atunci când vorbim despre captura foto şi video, mai ales când luăm în considerare dimensiunile reduse ale terminalului. iPhone 8 reprezintă însă un upgrade relativ mic faţă de iPhone 7, fiind recomandat doar pentru cei cu bugete mai mici pentru upgrade de la iPhone 6 şi 6S, sau celor care vor cea mai nouă tehnologie de pe piaţă în acest moment. Cu siguranţă însă, cei din a doua categorie vor aştepta iPhone X.

Părţi pozitive

Cel mai performant smartphone al momentului
Una dintre cele mai bune camere foto de pe piaţă
Încărcare wireless
Display-ul True Tone este plăcut în utilizare
Difuzoare puternice

Părţi negative

Designul este învechit
Sticla se zgârie repede şi face telefonul mai fragil
iOS 11 nu este complet finisat
Costuri ascunse (husă, încărcător rapid, încărcător wireless)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult