iPhone Mini, varianta mai mică şi mai accesibilă a telefonului iPhone

iPhone Mini, varianta mai mică şi mai accesibilă a telefonului iPhone

După lansarea de anul trecut a tabletei iPad Mini, succesul acesteia ar putea determina Apple să lanseze şi o variantă iPhone Mini, pentru cei care nu agreează dimensiunile apreciabile etalate de versiunea iPhone normală. Noul smartphone ar putea urma modelul iPad Mini, adoptând hardware cu performanţe uşor inferioare, dar compensând pentru asta cu un preţ de achiziţie mai mic.

iPhone Mini, varianta mai mică şi mai accesibilă a telefonului iPhone

Prezentată deocamdată doar ca un simplu zvon, posibilitatea lansării unui iPhone mai mic a circulat încă de pe vremea primelor generaţii iPhone, însă dimensiunile atinse ultimul model iPhone 5 şi precedentul stabilit de tableta iPad Mini dau ca şi inevitabilă lansarea unui model iPhone Mini. Oferind gama de telefoane iPhone în două variante de dimensiuni, Apple ar acoperi o piaţă de desfacere extinsă, în care se regăsesc şi utilizatori cu bugete modeste, totul fără a compromite marja de profit rezervată modelului premium.

Conform specialiştilor de la Strategy Analytics, compania aflată în spatele noului zvon, Apple ar putea lansa un telefon iPhone Mini în răspuns faţă de presiunile rivalului Samsung, ce concurează Apple cu o ofertă atractivă de telefoane Android, oferite la preţuri accesibile. Potrivit aceleiaşi companii, un telefon iPhone Mini ar trebui lansat în decursul următorilor 3 ani, răspunzând unei pieţe formată din „sute de milioane de utilizatori” de cartele prepaid care pur şi simplu nu îşi pot permite achiziţionarea unui model iPhone actual.

Potrivit lui Neil Mawston, director executiv la Strategy Analytics, vânzările de telefoane iPhone 5 sunt în continuă creştere iar profitul este pe măsură, astfel că Apple are puţine motive să lanseze o versiune iPhone Mini cu preţ redus în decursul acestui an.

Totuşi, rivalul Samsung este aşteptat să-şi sporească substanţial avantajul faţă de Apple în privinţa vânzărilor globale de telefoane inteligente, cu până la 35% doar în decursul acestui an. Rezultă astfel o cifră de vânzări estimată la 290 milioane exemplare, mult peste cele 215 milioane exemplare smartphone vândute până la finalul lui 2012. În tabăra rivală, Apple este aşteptat să vândă numai 180 milioane telefoane iPhone în 2013, cu 33% mai mult decât anul trecut. Astfel, cota de piaţă adjudecată de Apple pentru segmentul smartphone va atinge în acest an doar 21%, faţă de 33% pentru Samsung, determinând compania să caute noi mijloace pentru sporirea competitivităţii.

Potrivit afirmaţiilor lui Brian J. White, specialist al Topeka Capital Markets, Apple ar putea lansa noul telefon iPhone 5S în perioada lunii aprilie 2013, disponibil în mai multe variante de culoare şi dimensiuni de ecran. Conform estimărilor lui Neil Mawston acesta ar urma să fie doar un pas intermediar, ce pregăteşte terenul pentru lansarea iPhone Mini – eveniment ce ar putea avea loc în decursul anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult