iPhone XR review: un flagship „de buget” greu de întrecut

29.10.2018
iPhone XR review: un flagship „de buget” greu de întrecut
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

În timp ce modelele iPhone XS şi XS Max de la Apple au fost lansate la scurt timp după evenimentul de prezentare, noul iPhone XR a întârziat cam o lună şi jumătate. Motivul pentru amânare nu este tocmai clar, însă telefonul a reuşit să ne impresioneze din mai multe puncte de vedere pe parcursul ultimelor câteva zile, dar şi să evidenţieze şi mai mult compromisurile făcute de Apple pentru a-l realiza. Este însă acesta un dispozitiv demn de anul 2018?

Construcţie, design şi ergonomie

iPhone XR pare să fie un telefon hibrid pentru Apple, fiind la graniţa dintre vechi şi nou. Din punct de vedere al construcţiei, acesta are mai multe în comun cu modelele iPhone 8 şi 8 Plus de anul trecut, în timp ce design-ul său este inspirat direct de iPhone X şi XS, cu notch-ul caracteristic acestora în partea de sus a display-ului.

Dacă ai vedea telefonul pur şi simplu cu ecranul pornit pe o masă, ai putea să juri că este vorba despre un model din gama iPhone X sau XS. Dimensiunile acestuia nu sunt imediat evidente, acesta fiind mai degrabă poziţionat undeva între modelul standard iPhone X cu ecran de 5,8” şi modelul Max cu ecran de 6,5”.

Cu un ecran de 6,1” în diagonală, acesta ar putea avea dimensiunile ideale pentru cei care se plâng că iPhone X/XS este prea mic, iar iPhone XS Max este prea mare. La o măsurare ochiometrică, fără a avea un iPhone 8 Plus la îndemână, am putea spune că este ceva mai mic decât acesta şi doar cu puţin mai mare faţă de un X.

Pentru a putea păstra preţul la un nivel mai accesibil, Apple a renunţat la câteva elemente „premium”. Astfel, rama telefonului este realizată din aluminu, spatele din sticlă (aceeaşi de pe iPhone X, nu cea mai puternică de pe iPhone XS), iar ecranul este acum de tip LCD IPS, asemeni iPhone-urilor de dinainte de X. Rama din jurul ecranului este puţin mai groasă decât la iPhone X, însă poţi observa asta uşor doar dacă ambele telefoane sunt unul lângă celălalt. Fără termen de comparaţie, acest telefon nu va arăta deloc mai „slab” din acest punct de vedere.

 Pe spate găsim o singură cameră foto ieşită în relief, de dimensiuni destul de mari, care va crea efectul de balans nedorit atunci când telefonul este poziţionat pe masă. Aceasta este o „problemă” pe iPhone-uri încă de la iPhone 6, aşa că probabil că majoritatea utilizatorilor s-au obişnuit cu ea.

Nu avem un jack audio, nici un adaptor pentru acesta şi nici un încărcător rapid. Apple livrează iPhone XR cu aceleaşi accesorii precum modelele XS, adică include în pachet clasicul încărcător de 5W, un cablu USB-A – to- Lightning şi căştile EarPods cu mufă Lightning. Spatele din sticlă asigură încărcare wireless, la acelaşi nivel precum modelele mai scumpe, deci compatibile cu încărcătoarele rapide Qi de pe piaţă.

La prima atingere, telefonul conferă aceeaşi senzaţie de „calitate” pe care ne-am obişnuit de la smartphone-urile Apple din ultimii ani, însă este o senzaţie mai asemănătoare cu cea a unui iPhone 8 Plus, decât a unui iPhone X. Aluminiul de pe margini nu este la fel de rece la atingere, iar Întregul iPhone XR este puţin mai gros, lucru care îl coboară puţin pe scara ierarhică a dispozitivelor Apple. Există însă un avantaj: marginile rotunjite ale aluminiului sunt mai puţin alunecoase decât cele din oţel.

Iar acest lucru este important în special pentru că în utilizarea cu o singură mână. iPhone XR nu este nici extrem de mare, dar nici tocmai mic, iar pentru anumite acţiuni şi gesturi pe ecran vor fi necesare ambele mâini, în special pentru accesarea Control Centre. Faptul că telefonul este puţin mai gros şi mai puţin alunecos asigură însă o siguranţă mai bună în utilizare.

Desigur, o husă este absolut necesară pentru acest telefon, costurile de reparaţie fiind foarte mari pentru înlocuirea spatelui din sticlă, de exemplu, dar şi costul pentru înlocuirea ecranului. Aproape că ne e puţin ciudă de faptul că acesta este singurul iPhone care vine în culori deschise precum albastru, galben sau coral, întrucât acestea vor fi aproape tot timpul acoperite cu o husă antişoc, care le va ascunde.

Specificaţii

Ecran 6,1”, IPS LCD, rezoluţie 1.792 x 828 pixeli, Ion-X Glass, 120 Hz touch-sensing, HDR
Sistem de operare iOS 12
Chipset Apple A12 Bionic (2 x Vortex Core + 4 x Tempest Core)
Procesor hexa-core + procesor neural octa-core
Procesor grafic Apple GPU quad-core
RAM 3 GB
Stocare 64/128/256 GB
Card nu
Date HSPA, LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band)
Bluetooth 5.0
USB Lightning, USB 2.0
Cameră foto 12 MP (1,4 nm), f/1.8, OIS, blitz True Tone
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 60 FPS / 1920 x 1080 pixeli @ 240 FPS, HDR, sunet stereo
Cameră foto frontală 7 MP, f/2.2 (filmare 1080p 60 FPS)
Baterie 2.942 mAh
Dimensiuni 150,9 x 75,7 x 8,3 mm
Greutate 194 grame
Culori alb, negru, roşu, galben, albastru, coral 
Altele
FaceID rapid, încărcare rapidă, încărcare wireless Qi, NFC, rezistenţă la apă IP68, Dual SIM (dual stand-by) cu eSIM, sunet stereo

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Ecranul lui iPhone XR ar fost un subiect foarte mare de discuţie în online, acesta beneficiind de o rezoluţie considerată foarte „mică” în comparaţie cu ceea ce găsim pe dispozitive cu preţuri similare. Într-adevăr, Apple a integrat un display cu rezoluţie 1.792 x 828 pixeli, o rezoluţie considerabil mai mică decât rezoluţia 2K de pe iPhone X, sau chiar decât Full HD-ul de pe iPhone 8 Plus, însă nu atât de slabă pe cât ne-am fi aşteptat.

Avem de a face cu un panou IPS cu un gamut de culoare îmbunătăţit, fără HDR, dar cu o calibrare a culorilor foarte bună, chiar dacă puţin mai „rece” decât OLED-ul de pe iPhone X şi XS. Rezoluţia slabă nu este tocmai evidentă. De fapt, aceasta este greu de observat chiar şi atunci când este lângă un iPhone X cu rezoluţie mai bună. Pur şi simplu aceasta nu este o problemă.

Sunt două aspecte aici. În primul rând, această rezoluţie oferă o densitate a pixelilor de 326 ppi, aceeaşi densitate pe care o aveau ecranele pentru iPhone 4, 4s, 5, 5s, 6, 6s, 7 şi 8 (nu variantele Plus). Dacă pe acele telefoane nu aţi putut să vedeţi pixelii cu ochiul liber, nu veţi putea nici pe acesta.

În rest, este un ecran LCD de iPhone. Nu mai poate fi considerat „cel mai bun de pe piaţă”, pentru că nu include suport pentru HDR, în timp ce alte modele precum cele de pe telefoanele LG au aşa ceva, însă are un contrast foarte bun şi o calibrare a culorilor excelentă. Redarea nuanţelor închise este foarte bună pe acest ecran, deci puteţi pune un wallpaper cu negru în partea de sus pentru a minimiza impactul notch-ului în utilizare.

Câteva mici dezavantaje ar fi luminozitatea scăzută faţă de iPhone X/XS, o problemă care nu este atât de gravă pe cât pare, telefonul fiind uşor de folosit în soare puternic, însă reflectivitatea crescută se face simţită, în timp ce la un unghi, telefonul pierde din luminozitate mai mult decât ne-am fi aşteptat, ceva ce ar fi mai degrabă caracteristic unui OLED.

Performanţă

Când vine vorba despre performanţă, având în vedere că vorbim despre un iPhone nou, nu cred că se aştepta nimeni la ceva dezamăgitor. iPhone XR este un smartphone echipat cu cel mai puternic chipset de pe piaţă din acest moment, Apple A12 Bionic, acelaşi pe care l-am întâlnit şi pe iPhone XS. Am putea spune că performanţa este comparabilă între cele două modele, în ciuda celor 3 GB RAM de pe XR.

 Atunci când ai mai multe aplicaţii deschise în fundal, uneori la întoarcere, unele vor fi „trezite” însă procesorul este atât de rapid încât face acest proces foarte rapid. Mai degrabă conexiunea LTE ar putea fi puţin mai lentă, fiind comparabilă în viteză cu cea de pe iPhone X, nu la nivelul „Gitabit LTE” de pe XS.

Test Scor
AnTuTu 309.415 puncte

3DMark Ice Storm Unlimited

77.653 puncte
3DMark Sling Shot Extreme 3.553 puncte
Geekbench 4 Single-Core: 4.821 / Multi-core: 11.485

Astfel, nu e nicio surpriză că în testele de performanţă, iPhone XR iese „campion”, iar faptul că display-ul afişează o rezoluţie mai mică ar putea fi un avantaj în jocuri mai pretenţioase, dar şi pentru cei interesaţi de autonomie.

Autonomie

Şi că tot a venit vorba despre autonomie, iPhone XR este campionul absolut din gama de smartphone-uri Apple. Acesta are un acumulator mai mic decât iPhone XS Max, însă reuşeşte să ofere aproape două zile de utilizare pentru un utilizator mediu spre exigent. Poţi obţine cam 7-8 ore de utilizare cu ecranul pornit, cu vreo 2 ore peste iPhone X şi XS, însă desigur, această performanţă poate varia în funcţie de cazurile de utilizare.

Dacă sunteţi în căutarea unui iPhone cu autonomie foarte bună, modelul XR este cel mai bun în acest moment la acest capitol, imediat după vine iPhone 8 Plus şi pe locul trei avem iPhone XS Max.

 

Software, camera foto şi concluzii

Software

La nivel software, nu s-a schimbat absolut nimic între iPhone X, XS şi XR. Câteva particularităţi ale lui XR sunt însă aparente atunci când realizăm că funcţia 3D Touch a dispărut. Aceasta a fost înlocuită doar parţial însă cu apăsări lungi.

În Control Centre, pentru accesarea funcţiilor mai detaliate precum True Tone, AirDrop sau intensitatea puterii lanternei, este necesară apăsarea lungă pe butoane în loc de o apăsare mai puternică. La fel se întâmplă şi pe ecranul de pornire, pentru accesarea lanternei şi camerei. Fiecare apăsarea „haptică” (cum le numeşte Apple) vine şi cu o vibraţie care simulează apăsarea unui buton. În rest, pentru scurtături către funcţii ale aplicaţiilor din ecranul principal, 3D Touch a dispărut complet.

De altfel, funcţia de navigare prin text atunci când scrii, care era accesată prin 3D Touch pe tastatură, a fost acum mutată pe butonul „space” prin apăsare lungă.

Face ID este la fel de rapid precum pe iPhone XS, la baza telefonului fiind acelaşi Apple A12 Bionic şi noul Secure Enclave mai rapid, deci deblocarea este întotdeauna aproape instantă. Asta dacă nu bate soarele direct în camera frontală sau dacă telefonul este în mod landscape. Această problemă din urmă ar trebui rezolvată cumva, fie prin software fie printr-o nouă generaţie a senzorului True Depth pe generaţiile următoare.

Da, telefonul este gândit pentru a fi folosit în mod vertical, însă atunci când îl foloseşti pentru vizionare de clipuri şi stingi ecranul din greşeală, sau se stinge automat pentru că a fost pus pe pauză, este enervant.

Un alt aspect important despre iPhone XR este faptul că difuzoarele sale sunt la fel de puternice precum cele de pe iPhone XS.

Camera foto

Asemănările cu iPhone XS nu se opresc însă aici. Avem de a face cu un telefon care beneficiază de aceeaşi cameră foto de 12 megapixeli cu aceleaşi funcţii noi precum Smart HDR.

Imaginile realizate cu iPhone XR sunt comparabile cu cele de pe iPhone XS, cu mici obiecţii ce ţin mai degrabă de hardware-ul lipsă.

De exemplu, lipsa unei camere cu zoom duce la realizarea de fotografii cu zoom digital, care degradează calitatea imaginii. Apoi modul portret funcţionează complet diferit, acesta folosind „computational photography”, un nume mai pompos pentru „AI”, pentru a detecta persoanele din imagine şi pentru a decupa totul din jur. Această funcţie este doar OK, decupajul fiind semnificativ mai slab decât cel de pe iPhone X sau XS, în timp ce blur-ul este mult mai „artificial”.

Galerie foto

Există însă şi un avantaj al acestui mod portret de pe iPhone XR. Fiind realizat pe camera principală, cu diafragmă f/1.8, rezultatele sunt mult mai bune din punct de vedere al calităţii imaginii în lumină slabă. Apoi mai intră în discuţie faptul că poţi realiza portrete „wide”, ceva ce iPhone X şi XS nu oferă, acestea folosind exclusiv camera cu zoom pentru acest mod. Un dezavantaj al modului portret de pe XR este faptul că nu funcţionează decât dacă există persoane în cadru şi doar în modurile „standard”, „studio light” şi „contour light”, fără modurile „stage light”. 

Galerie foto

Având în vedere preţul acestui telefon şi performanţa sa foto, am putea spune că este cam cel mai bun în raportul calitate/preţ din acest punct de vedere. Alte flagship-uri mai scumpe precum Note9, iPhone XS şi Huawei Mate 20 Pro ar putea oferi funcţii în plus şi capabilităţi extinse, în special în cazul Huawei cu modul nocturn, însă toate aceste modele pornesc de la 1.000 şi un pic de euro.

iPhone X – portret iPhone XR – portret

Concluzii

iPhone XR este un compromis mai mic decât ne aşteptam. Acesta pierde câteva puncte la design din cauza ramei mai groase şi utilizării unor materiale pe care le-am întâlnit şi pe telefoanele din generaţia precedentă, însă compensează prin performanţă excelentă şi autonomie foarte bună. De asemenea, display-ul LCD este considerabil mai slab decât un panou OLED de pe X sau XS, însă fără a avea un model superior pentru comparaţie, acesta arată foarte bine pe cont propriu, în ciuda rezoluţiei scăzute.

Da, preţul său este în continuare mare, dar vorbim despre un produs Apple care poate fi totuşi considerat premium chair şi din punct de vedere al construcţiei, dacă îl comparăm cu ceea ce lansa compania până anul treuct. De asemenea, preţul său este comparabil cu modelele de pe nivelul inferior al concurenţei precum modelul Mate 20 „standard” sau Galaxy S9, cât şi cu cel al altor flagship-uri de la LG sau HTC. De fapt singurele dispozitive cu performanţe înalte care sunt mai ieftine sunt variantele „budget flagships” chinezeşti precum POCOPHONE, Meizu 16th sau OnePlus, care fac la rândul lor compromisuri la alte capitole, în special la software şi cameră.

Galerie foto

Totuşi, iPhone XR este un telefon care ne-a depăşit aşteptările şi este modelul Apple pe care îl putem recomanda fără probleme tuturor fanilor iOS. Acesta este upgrade-ul perfect de la un model mai vechi precum iPhone 6, 6s sau 7 şi chiar de la 8, pentru cei care vor noul design, dar nu vor să plătească în plus pentru câteva funcţii pe care nu le-ar folosi prea mult. De altfel, acesta este iPhone-ul care oferă cea mai bună autonomie, un aspect foarte important, care ar putea fi mai important decât o cameră cu zoom sau ecranul OLED mai luminos.

Telefonul iPhone XR a fost oferit pentru testare de evoMAG.ro.

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Performanţă de top
Cameră foarte bună
Autonomie foarte bună

Părţi negative

Preţ destul de mare
Rezoluţia şi culorile de pe display-ul LCD sunt mai slabe decât pe OLED
Este puţin cam gros şi cam greu în comparaţie cu alte iPhone-uri