Jolla a anunţat primul telefon bazat pe Sailfish OS, urmaşul lui MeeGo

20.05.2013
Jolla a anunţat primul telefon bazat pe Sailfish OS, urmaşul lui MeeGo

Atunci când Nokia a anunţat că N9 va fi primul şi ultimul telefon comercial bazat pe platforma MeeGo, decizie care a fost urmată ulterior şi de retragerea suportului oficial Linux Foundation în favoarea Tizen, un grup de întreprinzători, unii dintre membri fiind foşti angajaţi ai companiei, a preluat rămăşiţele acestui sistem de operare. Pe lângă sistemul de operare Sailfish, nou fondata companie Jolla a promis că va dezvolta şi un telefon mobil, iar acesta a fost anunţat, în sfârşit, astăzi.

Noul telefon, care se va numi chiar Jolla, va fi disponibil până la finele acestui an în Europa la un preţ de 399 de euro. În acest moment, compania nu a dezvăluit integral toate specificaţiile, afirmând doar că terminalul va oferi un ecran de 4,5”, un procesor dual-core, cameră foto cu senzor de 8 MP, conectivitate LTE şi stocare internă cu o capacitate de 16 GB.

O trăsătură particulară a acestui produs este capacul posterior interşanjabil, acesta urmând să fie disponibil în mai multe culori iar interfaţa telefonului urmând să-şi schimbe tema de culori în funcţie de acestea. Acest mic truc de design este parte integrantă a noii interfeţe grafice, care a fost dezvoltata pentru a o înlocui pe cea din MeeGo, pentru care Nokia a păstrat drepturile de proprietate.

Sailfish OS, care este bazat pe platforma Mer, care la rândul ei a fost temelia MeeGo şi a reînviat odată cu decesul soluţie Nokia, va oferi o interesantă compatibilitate cu aplicaţiile Android. Compania nu a dezvăluit însă şi cât de multe aplicaţii vor fi acoperite de această compatibilitate sau de unde vor putea fi instalate produsele compatibile, însă aceste aspecte vor fi clarificate până în ziua lansării. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News