LG G4 Review

25.07.2015
LG G4 Review
Construcţie, design, ergonomie

Apărut ca un upgrade adus modelului G3, noul vârf de gamă LG G4 atrage prin ecranul de foarte bună calitate şi camera foto de 16MP cu mod de captură RAW şi focalizare asistată cu laser, adăpostite într-un corp cu design atrăgător şi finisaje premium.

LG G4 Review

Construcţie, design, ergonomie

Păstrând designul fluid cu detalii minimaliste şi ergonomie foarte bună, LG G4 continuă povestea de succes începută cu modelul G2 şi G3, plusând cu o serie de avantaje tot mai rar întâlnite la un smartphone high-end: acumulator detaşabil, memorie expandabilă, capace de schimb opţionale acoperite cu piele lucrată manual şi o cameră foto cel puţin interesantă. Evidenţiat de rama cu aspect metalic, ecranul de 5.5˝ este protejat cu un scut din sticlă foarte discret curbat la interior, având aplicat un tratament oleofobic şi filtru anti-reflexie de foarte bună calitate.

Mulţumită spatelui rotunjit, cu margini pornind de la 6,3 mm grosime şi ajungând la 9.8 mm în dreptul camerei foto, LG G4 dă impresia unui profil mult mai suplu decât este în realitate, forma carcasei permiţând şi manevrarea comodă în palme. În realitate, LG G4 este cu aproximativ 1mm mai gros decât modelul G3 şi cu 6 grame mai greu.

Privit din faţă, G4 arată aproape identic predecesorului său, find deosebit doar prin colţurile mai puţin rotunjite şi folosirea unei grile pentru difuzor mai îngustă.

Partea din spate oferă deja celebrul sistem de butoane Rear Key, obiectivul camerei foto, bliţul cu două LED-uri şi senzorul laser al camerei foto. Introdus odată cu terminalul G2, designul cu butoane de pe capacul posterior este acum un element emblematic al telefoanelor LG, chiar dacă utilitatea lor nu este mereu convingătoare. Designul adoptat pentru G4 este cea de-a patra iteraţie a acestui sistem de control de la LG, îmbunătăţit cu buton central uşor proeminent şi clapetă pentru volum adâncită, mai uşor de diferenţiat la atingere.

LG G4

În privinţa opţiunilor pentru personalizare, LG oferă modelul G4 în mai multe variante de culoare, respectiv trei tipuri de materiale pentru capacul detaşabil. În pachetul standard, LG G4 este livrat cu un capac finisat cu aspect metalic sau ceramic. Opţional, putem achiziţiona şi unul dintre capacele acoperite cu piele cusută, disponibile în patru variante de culoare.

Sub capac găsim un acumulator de 3000 mAh. Raritate pentru un telefon high-end, acumulatorul detaşabil poate fi înlocuit de utilizator fără a fi nevoie de instrumente speciale sau intervenţie în service. Tot aici, găsim slot-ul pentru cartelă micro SIM şi cel microSD, suportând capacităţi de până la 128GB.

LG G4 - capacul finisat cu piele naturală

Chiar dacă este un telefon de mari dimensiuni, LG G4 maschează foarte bine acest fapt prin designul bine gândit, care încadrează ecranul de 5,5” cu o ramă foarte îngustă. Ajutat şi de marginile subţiate, telefonul pare mai scund, mai îngust şi mai suplu decât alte telefoane din această clasă. Similar, greutatea este destul mică pentru un terminal atât de impozant, iar liniile curbate fluide ale carcasei îl fac să se muleze foarte bine în palmă.

Hardware şi specificaţii, performanţe

Hardware şi specificaţii, performanţe

LG G4 este motorizat de un chipset Qualcomm pe 64 biţi, din seria Snapdragon 808. Model hexa-core, acesta include un CPU cu două nuclee Cortex-A57  la 1.82GHz şi patru nuclee Cortex-A54 la 1.44GHz, respectiv GPU din seria Adreno 418. Configuraţia este completată cu 3GB memorie RAM şi 32GB memorie internă, expandabilă.

LG G4

LG G4 – detalii tehnice

 • Ecran: 5,5”, IPS Quantum Dot, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 3, curbat
 • Sistem de operare: Android 5.1
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992)
 • Procesor: quad-core Cortex-A53 la 1.44 GHz şi dual-core Cortex-A57 la 1.82 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 418
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: MicroSDXC, 128 GB max.
 • Date: HSPA, LTE-Advanced
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 16 MP, focalizare laser, stabilizare optică
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 8 MP
 • Baterie: 3000 mAh
 • Dimensiuni: 149.8 x 76.2 x 6.3-9.8 mm
 • Greutate: 155 grame
 • Altele: Wi-Fi Direct, Miracast, DLNA, radio FM

Cu două nuclee de procesare mai puţin decât chipsetul Snapdragon 810, soluţia Snapdragon 808 aleasă de LG pentru modelul G4 păstrează însă un nivel de performanţă competitiv fără a risca probleme cu supraîncălzirea şi consumul excesiv al bateriei.

Totuşi, comparat soluţiei Exynos 7420 folosită de Samsung pentru seria de telefoane Galaxy S6, chipsetul Snapdragon 808 este un pic în urmă, scorul de 18507 puncte obţinut în testul 3DMark Ice Storm Unlimited fiind notabil mai mic decât punctajul de 21888 obţinut de Galaxy S6, indicând folosirea unui GPU cu performanţe inferioare. La partea de CPU lucrurile sunt puţin nuanţate, soluţia hexa-core pregătită de Qualcoom oferind performanţe superioare în testele single-core (1109 vs 960 puncte în testul Geekbench 3), dar mai mici în cele multi-core (3426 vs 4028 puncte), unde chiptsetul Samsung de tip octa-core iese în avantaj.

Lăsând la o parte cifrele de mai sus, un telefon LG G4 echipat cu chipset Snapdragon 808 nu este cu nimic mai prejos de alte telefoane premium din generaţia actuală, performanţele resimţite în utilizare normală fiind excelente.

 

Ecran, Software

Ecran

La fel ca modelul anterior, LG G4 foloseşte un ecran cu diagonală 5.5˝ afişând rezoluţie QHD (2560×1440 piceli), impresionând prin claritate şi culori vibrante. Cu densitate 534 ppi, ecranul oferit este mult superior celui oferit pe modelul iPhone 6 (326 ppi) şi chiar iPhone 6 Plus (401 ppi), fiind surclasat doar de modelul Galaxy S6 (577 ppi), care însă foloseşte o diagonală 5.1˝.

Totuşi, privind de la o distanţă normală de vizionare sunt puţine şanse să remarcăm diferenţe notabile de claritate între ecranele telefoanelor mai sus menţionate, diferenţa fiind în schimb dată de alte aspecte, cum ar fi luminozitate şi contrast, colorit şi eficacitatea tratamentului anti-reflexie.

Din fericire ecranul LCD cu tehnologie IPS Quantum Dot stă foarte bine cam la toate capitolele. Introdus în premieră pentru modelul G4, noul tip de ecran promite luminozitate cu 25% mai mare şi şi contrast cu 50% mai bun decât ecranul QHD oferit de modelul G3. Similar, paleta de culori este cu 20% mai bogată, cu efecte imediate asupra aspectului imaginii, ecranul oferit de LG G4 apărând cu un colorit foarte plăcut.

LG G4

În practică, ecranul este bine iluminat şi perfect lizibil chiar şi sub soarele unei zi de vară. Nivelul de contrast este foarte bun, punând în valoare claritatea nativă dată de rezoluţia QHD. Totuşi, vizionarea albumelor cu poze trădează o uşoară suprasaturaţie a culorilor, denaturând aspectul imaginii. Din păcate aceasta este o practică destul de comună, folosită de producătorii smartphone şi nu numai pentru a pune în valoare calităţile ecranelor folosite.

Similar modelului G Flex 2, LG G4 foloseşte un ecran curbat la interior, însă mult mai discret. Deşi efectul este abia observabil cu ochiul liber, ecranul curbat face pereche perfectă cu spatele rotunjit, designul complet lipsit de linii drepte sau suprafeţe plane având o eleganţă deosebită.

Software

LG G4 este livrat cu versiunea Android 5.1 Lollipop, personalizată cu interfaţa LG UX 4.0 şi adaptată la conceptul Material Design. Redată în culori vii, folosind efecte de animaţie interesante şi un set de icon-uri care induc o senzaţie de prospeţime, interfaţa rămâne una familiară celor care au folosit deja modelul G3. Totuşi, avem şi noutăţi cum ar fi LG Smart Bulletin – o pagină dedicată în Home Screen unde sunt găzduite widget-urile anumitor aplicaţii des folosite: Calendar, LG Health, Music, Quick Remote, Smart Settings şi Smart Tips.

O altă funcţie care merită menţionată este modul Dual Window, care permite creşterea productivităţii pe ecranul de 5.5˝ rulând simultan două aplicaţii de Android.

Folositoare mai este şi funcţia GlanceView, prin care putem verifica ora şi prezenţa mesajelor de notificare alunecând degetul în jos pe ecranul oprit. Similar, funcţiile KnockOn şi KnockCode ne permit să deblocăm/blocăm ecranul cu o dublă atingere pe suprafaţa touch, respectiv să setăm o comandă secretă pentru deblocare.

Pachetul standard de aplicaţii Google este completat cu web browser-ul Chrome instalat şi setat ca alegere implicită, respectiv 100 GB spaţiu de stocare bonus în contul Google Drive, disponibil timp de 2 ani.

 
Camera foto, Autonomie, Concluzie şi preţ

Camera foto

Unul din principalele atuuri pentru LG G4, camera foto prevăzută cu stabilizare optică OIS 2.0 şi sistem de focalizare asistat cu tehnologie laser obţine poze la rezoluţie 16 MP, respectiv filmează la rezoluţie UHD. LG se laudă cu această cameră, menţionând viteze mari de declanşare şi captură în format RAW, cât şi funcţii software precum Quick Shot şi Gesture Interval Shot. În plus, modul de captură Manual permite ajustarea manuală a focalizării, setarea balansului de alb şi sensibilitate ISO.

Ajutată cu un senzor optic măsurând 1/2.6˝, mai mare decât cel folosit pentru modelul anterior şi cuplat unui obiectiv cu deschidere f/1.8, camera foto oferă poze foarte bine detaliate şi cu zgomot redus.

Ca şi părţi negative, pozele cu diferenţe mari de iluminare între zonele umbrite şi cele expuse luminii solare pot apărea uşor ˝arse˝, pierzând din detalii. Tot la folosirea modului Auto, telefonul poate avea tendinţa să ignore feţele din imagine, focalizând pe obiecte aflate în planul mai îndepărtat (ex. gratiile unui gard), dacă acestea sunt iluminate puternic.

LG G4 – sample video 4K, video 1080p

Completând modul foto, funcţia de filmare dă rezultate impresionante după activarea modului de filmare UHD, asistat cu focalizare automată şi funcţie de stabilizare a imaginii. Singurul inconvenient major este spaţiul de stocare ocupat – peste 200 MB per minut de înregistrare.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator de 3000 mAh, noul G4 oferă autonomie rezonabilă dar nu impresionează în mod deosebit.

În condiţiile în care am avut push activat pentru Facebook, Twitter, Skype plus actualizări regulate pentru vreme şi două conturi email, LG G4 a reuşit să ofere 48 ore de autonomie într-un regim de utilizare ocazională, dar cu acces permanent la internet prin conectivitate Wi-Fi şi 3G.

LG G4 - acumulatorul de 3000 mAh

Din păcate la o utilizare normală, cu 40-60 minute de convorbiri zilnice, sesiuni de navigare web pe durata călătoriilor spre serviciu şi verificarea periodică a mesajelor şi actualizări din reţelele de socializare, LG G4 oferă mai puţin de 30 ore de autonomie, suficient pentru a trece cu bine ziua în curs, dar nu mai mult.

Preţ şi disponibilitate

Telefonul LG G4 poate fi găsit în oferta retail a magazinelor din ţara noastră la preţul de aproximativ 2750 Lei.

Concluzie

Cu design foarte atrăgător, performanţe excelente şi un pachet software cel puţin interesant, LG G4 oferă o alternativă credibilă pentru principalul său rival, modelul Galaxy S6 de la Samsung. Comparat acestuia, noul G4 plusează cu un acumulator detaşabil, slot micro SD şi opţiuni pentru personalizare folosind setul de capace opţionale, finisate cu piele naturală. Ca şi posibile dezavantaje, avem absenţa cititorului de amprente şi asemănarea cam mare cu modelul anterior, faţă de care LG G4 pare un simplu upgrade şi nu un produs complet nou. 

 

Părţi pozitive

Design şi ergonomie
Rezoluţie şi culori ecran
Captură foto şi video
Redare media
Acumulator detaşabil şi memorie expandabilă

Părţi negative

Autonomia putea fi mai bună
Design asemănător cu modelul G3

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult