LG Optimus 7, primul temerar al generaţiei Windows Phone 7

LG Optimus 7, sau E900 după cum mai este cunoscut, reprezintă scena de debut pentru cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, adresat telefoanelor mobile. LG a avut astfel dificila sarcină de a crea un telefon suficient de bun pentru a ieşi din tipar, punând în valoare sistemul de operare pe care îl rulează, în ciuda oricăror neajunsuri sau limitări ce ar putea fi întâlnite la un produs abia lansat.

Aşa cum ne-am fi aşteptat, Optimus 7 lasă foarte puţin loc de interpretări în ceea ce priveşte categoria de utilizatori căruia îi este adresat, fiind un produs high end, pentru care nu sunt acceptate prea multe compromisuri. Specificaţiile sale sunt demne de un sistem de operare modern, cum este Windows Phone 7 şi nici nu ar putea fi altfel, Microsoft aplicând o serie de restricţii foarte severe cu privire la tipul de hardware pe care acesta poate fi rulat. O astfel de atitudine din partea Microsoft nu este neapărat un lucru rău, însă limitează oarecum libertatea dezvoltatorilor hardware de a da frâu liber imaginaţiei, prin introducerea de noi inovaţii.

Mai multe detalii despre LG Optimus 7:

• ecran TFT capacitiv, cu dimensiunea de 3.8 inch şi rezoluţie WVGA de 480 x 800 pixeli
• suport Quad-Band, pentru reţelele GSM/GPRS/EDGE
• conectivitate 3G (HSDPA la 7.2 Mbps sau HSUPA la 5.76 Mbps)
• cameră foto de 5 megapixeli cu autofocus, flash LED şi suport pentru geo-tagging
• captură video la rezoluţie 720p, cu 24 cadre pe secundă
• 16GB capacitate de stocare integrată
• interfaţă de conectare prin conector standard microUSB (folosit şi pentru încărcarea bateriei)
• conectivitate WiFi b/g/n/ cu suport DLNA
• conectivitate Bluetooth 2.1 cu A2DP
• conector pentru căşti cu mufă jack 3.5mm
• reciver A-GPS integrat
• radio FM cu suport RDS
• accelerometru pentru funcţia de autorotaţie a ecranului
• sistem de operare Windows Phone 7
• procesor Snapdragon la 1GHz
• 512MB memorie RAM
• tastatură on-screen QWERTY (inclusiv în modul landscape)
• funcţionalitate Voice-to-Text
• editor pentru documente Microsoft Office
• integrare cu reţelele de socializare online
• oferit împreună cu un pachet de aplicaţii gratuite, ce pot fi instalate prin intermediul LG AppStore

Pachetul cu accesorii
Cutia în care este livrat LG Optimus 7 conţine din păcate doar strictul necesar:

• un cablu microUSB cu lungimea de un metru
• adaptor AC pentru încărcarea bateriei
• un set de căşti stereo cu sistem hands-free
• ghid şi manual de utilizare

Căştile livrate în pachet sunt de tip intra-aurale (în ureche), alături de un set suplimentar cu doape din silicon, cu dimensiuni diferite.
Din fericire adaptorul AC nu este prevăzut cu un cablu propriu, având în schimb un conector pentru cablul USB livrat pentru conexiunea cu PC-ul.

Design şi construcţie
Optimus 7 măsoară 125 x 59.8 x 11.5 mm şi cântăreşte aproape 160 de grame, destul de mult pentru un telefon mobil. Suntem recompensaţi în schimb cu o construcţie solidă şi materiale de bună calitate.

Carcasa confecţionată dintr-o combinaţie de plastic şi metal, abordează o temă în nuanţe de cenuşiu şi negru, ce îi conferă un aspect sofisticat, potrivit pentru mediul business şi nu numai.

Partea din faţă este dominată de ecranul cu diagonală de 3.8 inch, sub care găsim o tastă cu logo-ul windows, cu rol de scurtătură către meniul principal, tastă pentru funcţia de căutare şi o tastă pentru revenirea la meniul anterior.

Deasupra ecranului se află un singur difuzor mono, folosit atât în timpul convorbirilor, dar şi pentru aplicaţii multimedia.


În lateral găsim o clapetă pentru ajustarea volumului, un buton dedicat pentru poze şi butonul pentru deblocarea ecranului, poziţionat în partea superioară a carcasei, alături de conectorul pentru căşti.

Camera foto de 5 megapixeli şi flash-ul cu tehnologie LED sunt poziţionate în partea din spate, aproximativ la acelaşi nivel cu capacul pentru baterie, confecţionat din oţel şlefuit. Din păcate LG a omis să includă vreun mecanism de protecţie a lentilelor, în lipsa căruia va trebui să fim mai atenţi pentru a prevenii eventualele accidente.

Corpul carcasei este confecţionat din plastic mat, ce nu a fost finisat prin lăcuire sau vopsire. Materialul nu reţine amprentele şi este vulnerabil doar la zgârieturi mai adânci şi lovituri, ne-existând riscul de a-i deteriora prea mult aspectul estetic prin purtarea excesivă în buzunar. Capacul metalic ce acoperă partea din spate este însă mult mai vulnerabil la zgârieturi, ce pot deteriora cu uşurinţă stratul fin de vopsea, menit să pună în valoarea finisajul obţinut prin şlefuire. Suprafaţa mare a ecranului îl face vulnerabil la zgârieturi, motiv pentru care este bine să luăm măsuri suplimentare de protecţie, cum ar fi evitarea contactului cu nasturii şi capsele pantalonilor.

Performanţe şi impresii
Chiar dacă foloseşte un sistem de operare aflat abia la prima versiune, Optimus 7 dă dovadă de performanţe excelente, cu timpi de aşteptare mici la deschiderea aplicaţiilor şi o responsivitate bună a interfeţei cu utilizatorul.

Tastatura QWERTY este una obişnuită, comună printre dispozitivele cu interfaţă tactilă. Tastele virtuale sunt puţin cam mici pentru confort, însă precizia funcţiei tactile este excelentă.

Un viitor update ar putea aduce şi funcţionalitate speech-to-text, ce va permite dictarea mesajelor text pentru cei care nu agreează tastatura virtuală.

Calitatea imaginii şi performanţele audio
Ecranul cu tehnologie TFT dă dovadă de o luminozitate excelentă şi vizibilitate bună în zilele însorite, însă are şi unele slăbiciuni, cum ar fi unghiurile de vizibilitate mai reduse decât în cazul ecranelor AMOLED şi reproducerea un pic mai slabă a nuanţelor de cenuşiu şi negru. Privită în ansamblu, calitatea imaginii este foarte bună, graţie în parte şi rezoluţiei de lucru ridicate a ecranului.

Performanţele audio lasă din păcate un gust amar dacă alegem să folosim difuzorul încorporat pentru a asculta muzică. De parcă nu ar fi fost de ajuns că avem parte doar de un simplu difuzor mono, performanţele sale sunt cu mult sub aşteptări. Redarea gamei frecvenţelor joase este ca şi inexistentă, iar la volum maxim sunetul devine distorsionat. Căştile incluse în pachet sunt în schimb de bună calitate, fiind recomandată folosirea lor ori de câte ori avem ocazia.

Camera foto de 5 MP
Pozele obţinute la o rezoluţie efectivă de 2592 x 1944 pixeli prezintă o reproducere bună a detaliilor şi un nivel de zgomot în limite acceptabile. Reproducerea culorilor este satisfăcătoare, dar nu perfectă, unele poze obţinute în spaţii mai slab iluminate sau iluminate artificial având tendinţa de a denatura culorile. Flash-ul cu tehnologie LED este util doar pentru poze obţinute de aproape, în restul situaţiilor nivelul de zgomot şi claritatea imaginii având mult de suferit.


Interfaţa camerei este foarte simplă. Avem un reglaj pentru zoom digital, ajustat din păcate doar în incremente destul de mari, un buton virtual pentru comutarea între modul foto şi cel de captură video, respectiv un buton pentru meniul Photo Smart Settings. Acest meniu ne permite să controlăm funcţionalitatea flash-ului, permite aplicarea de filtre pentru poze mai artistice şi alte efecte cum ar fi un mod Beauty Shot şi cel pentru fotografii panoramice.

Capturile video obţinute la rezoluţie 720p sunt de o calitate foarte bună, mulţumită în parte şi sistemului digital de stabilizare a imaginii. Trebuie spus că modul implicit de captură foloseşte rezoluţie VGA, fiind necesară configurarea manuală pentru a beneficia de rezoluţie HD. Fişierele sunt înregistrate în format .MP4, uşor de redat pe majoritatea PC-urilor.

Autonomia bateriei
în ciuda folosirii unei baterii cu o capacitate de 1500 mAh, autonomia este de doar puţin peste o zi la un regim de utilizare intensiv, în care accesăm des browser-ul web, functionalitatea GPS sau colecţia de jocuri, dar poate creşte la aproximativ două zile cu un regim de utilizare ceva mai conservator.

Calitatea semnalului şi folsirea modului de apelare
Folosit pentru convorbiri, LG E900 oferă o bună stabilitate a semnalului şi un sunet clar. Difuzorul integrat poate atinge un volum suficient de ridicat pentru a acoperi chiar şi cele mai puternice zgomote ambiante iar claritatea vocii este impecabilă. Folosit în mod speaker, volumul sonor oferit este foarte ridicat, încât este nevoie să reducem puţin din volum pentru a evita apariţia distorsiunilor.

Transferul de fişiere
Optimus 7, sau mai exact sistemul de operare Windows Phone 7, nu permite cel puţin deocamdată conectarea la PC ca dispozitiv de stocare extern şi nici transferul de fişiere prin conexiune Bluetooh. Asta înseamnă ca pentru a putea copia sau descărca fişiere media ne putem baza numai pe aplicaţia Zune, pe care o putem utiliza folosind conexiune USB, dar şi WiFi.

Neoficial, o mică ajustare în registrii Windows ne permite să conectăm telefoanele Windows Phone 7 şi ca dispozitiv de stocare extern.

Primele impresii cu Windows Phone 7
Trebuie spus încă de la început că Windows Phone 7 nu prea mai seamănă cu vechiul Windows Mobile. Microsoft a depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea unei interfeţe moderne, dinamică şi uşor de utilizat, ce valorifică din plin capabilităţile de accelerare hardware ale motorului grafic.
Windows Phone 7 ne propune o interfaţă bazată pe Hub-uri de navigare, ce grupează pe categorii aplicaţiile instalate, în spatele unor pictograme dreptunghiulare, grupate pe homescreen-ul afişat ca meniu principal al telefonului.


Homescreen-ul este desfăşurat pe verticală, putând fi derulat folosind interfaţa tactilă. Conţinutul pictogramelor ce reprezintă diferitele Hub-uri este actualizat în timp real, in funcţie de documentele sau fişierele multimedia deschise cel mai recent. Utilizatorii au posibilitatea să personalizeze acest meniu prin adăugarea de noi widget-uri, prin instalarea de aplicaţii ce îşi creează shortcut-uri proprii, sau plasarea de scurtături pentru aplicaţiile deja instalate, jocuri şi chiar nume din lista de contacte. Pentru accesarea aplicaţiilor ce nu sunt listate în Homescreen, Microsoft a implementat un ecran virtual suplimentar, accesibil prin apăsarea săgeţii din colţul dreapta-sus al ecranului. Acesta are o organizare mult mai puţin sofisticată, de forma unei liste ordonate alfabetic.

Schema de culoare a interfeţei este configurabilă, iar fundalul poate fi negru sau alb. Meniul Homescreen listează aplicaţiile şi serviciile cel mai des utilizate, sau orice alte aplicaţii din meniul secundar pe care le-am ales pentru a fi afişate. Ţinând apăsat pe oricare dintre aplicaţiile prezente în listă, primim acces la un meniu contextual cu opţiuni pentru afişarea în Homescreen, dezinstalare şi un link pentru comentarii la adresa aplicaţiei.

Din păcate pentru Windows Phone 7 Microsoft a decis să nu permită producătorilor utilizarea de versiuni proprii ale interfeţei grafice, singurele modificări permise fiind cele menţionate mai sus. Această strategie are rolul de a crea o imagine comună prin care să putem identifica cu uşurinţă orice dispozitiv cu Windows Phone 7, indiferent de producător. Pachetul software este şi el în mare parte unul comun pentru toate dispozitivele cu acest sistem de operare, fabricanţii având doar opţiunea de adăuga câteva aplicaţii proprii, în funcţie de preferinţe. În cazul lui Optimus 7 acest pachet include suport pentru conectivitate DLNA, o aplicaţie de realitate virtuală ce permite identificarea obiectivelor importante din zona locaţiei unde ne aflăm şi o aplicaţie ce permite obţinerea de fotografii panoramice cu ajutorul camerei foto.

Utilizarea aplicaţiilor instalate este cât se poate de simplă. Pentru cele care utilizează mai multe ferestre, cum ar fi browser-ul web, avem un sistem de tab-uri accesibile prin apăsarea unui buton dedicat şi alte taste soft specifice. Din păcate comutarea între aplicaţii lasă de dorit, suportul pentru multitasking, deşi prezent în vechiul sistem de operare Windows Mobile 6, lipseşte cu desăvârşire în Windows Phone 7. Pentru a trece dintr-o aplicaţie în alta, trebuie mai întâi să ieşim din cea curentă, după care o lansăm pe cea nouă. Activitatea ultimei aplicaţii rămâne suspendată, astfel încât putem continua de unde am rămas mai târziu. Lipsa unui sistem de multitasking face din păcate imposibilă rularea aplicaţiilor in fundal, cum ar fi un player audio sau client de download. O altă limitare face ca nu toate aplicaţiile aflate în desfăşurare să poată funcţiona şi după blocarea ecranului, singurele excepţii fiind doar cele pentru care Microsoft a decis că nu au un impact prea mare asupra autonomiei bateriei.

Agenda de contacte
Ordonată alfabetic, lista de contacte conţine mai toate informaţiile relevante despre o persoană: număr de telefon, email, website, adresa de domiciliu şi alte informaţii personale cum ar fi aniversări sau profesie.
Derularea pe orizontală ne aduce în prim plan lista cu ultimele contacte apelate şi status-urile contactelor înregistrate în reţelele de socializare.

Sistemul de mesagerie
Sistemul de mesagerie foloseşte o organizare arborescentă a mesajelor, în care conversaţiile ce conţin mai multe mesaje primite de la acelaşi utilizator sunt organizate sub forma unor baloane, ordonate pe baza ordinii în care au fost recepţionate.
Clientul de e-mail este compatibil cu reţelele Windows Live, Google, Facebook. Outlook (web app sau Exchange) şi orice alte servicii care folosesc protocol POP sau IMAP.

Marketplace, locul de unde putem încerca sau cumpăra aplicaţii
De aici avem acces la patru secţiuni principale: jocuri, muzică, aplicaţii şi LG App store. Din păcate încă nu putem achiziţiona aplicaţii de pe teritoriul ţării noastre, dar măcar putem testa versiunile de încercare pentru jocurile şi aplicaţiile listate.

Xbox Live
Aflat în centrul Hub-ului Games, Xbox Live ne oferă acces la colecţia de jocuri instalate, dar şi câteva din titlurile cele mai importante disponibile în Marketplace.

Web Browsing
Pentru navigarea pe internet, avem la dispoziţie deocamdată doar versiunea de Internet Explorer livrată cu Windows Phone 7. Din fericire aceasta îşi face treaba foarte bine, atât în privinţa vitezei de randare a paginilor, dar şi a uşurinţei în utilizare. Avem opţiuni pentru lucru cu mai multe tab-uri, scroll şi zoom în pagină, respectiv orientarea paginii pe orizontală prin simpla rotire a ecranului. Toate aceste operaţii sunt efectuate rapid şi cu minim de efort, cu menţiunea că putem deschide numai un maxim de şase tab-uri, număr rezonabil pentru un telefon mobil dar totuşi restrictiv pentru mulţi dintre noi.

Experienţa navigării pe internet este una surprinzător de plăcută pentru un telefon cu ecran de 3.8 inch, rezoluţia de 480 x 800 pixeli fiind de mare ajutor. Trebuie totuşi să avem o vedere ageră pentru a putea utiliza acest ecran la întregul său potenţial. Nici modulul WiFi nu este mai prejos, a cărui rază de acţiune permite o libertate de mişcare similară calculatoarelor portabile.

La capitolul neajunsuri avem lipsa suportului pentru Silverlight şi animaţii flash. Din fericire Adobe tocmai a anunţat că lucrează la un plugin ce va remedia acest neajuns.
Amatorii de filmuleţe pe YouTube se pot baza momentan pe o aplicaţie specială, disponibilă pentru instalare în mod gratuit. Pentru a o folosi trebuie să accesăm versiunea mobilă a portalului YouTube, altfel ne vom lovii de bariera lipsei suportului pentru tehnologia flash.

Planificarea activităţilor, alarme si calculator
Funcţia calendar poate fi utilizată în două moduri: cel de vizualizare a activităţilor zilnice pe baza zilelor din calendar şi un mod agendă în care activităţile sunt organizate în funcţie de orele zilei.
Este permisă configurarea de alarme multiple, fiecare cu ringtone personalizat şi mod snooze.
Aplicaţia pentru calculator este una cât se poate de simplă, asemănătoare celei pentru PC, dar fără modul pentru calculator ştiinţific.

Lucrul cu documentele Microsoft Office
Office Hub este locaţia centrală pentru lucrul cu documente Office, Interfaţa este structurată în trei secţiuni: OneNote, Documents şi SharePoint.
Putem deschide pentru editare documente Word, Excel, respectiv PowerPoint doar pentru vizualizare. Numărul de facilităţi oferite pentru editarea documentelor nu este la fel de mare ca în versiunile pentru PC, însă putem îndeplinii cu succes operaţiile de bază.

Alte facilităţi interesante
Cu un buton dedicat chiar pe carcasa telefonului, funcţia de căutare utilizează motorul Bing pentru obţinerea de informaţii din internet.
Apăsarea prelungită a tastei cu logo-ul Windows activează funcţia de recunoaştere vocală a telefonului, prin care putem realiza operaţii cum ar fi deschiderea unei aplicaţii instalate sau apelarea unei persoane din lista de contacte, prin simpla rostire a numelui.

Suportul DLNA şi funcţia ScanSearch
Aplicaţia PlayTo, transformă telefonul într-un server DLNA, de pe care pot fi redate poze, secvenţe video şi muzică, folosind televizoare compatibile sau PC-ul.
ScanSearch este o aplicaţie care funcţionează asemeni unui radar, ce arată locaţiile de interes aflate în imediata vecinătate. Poţi găsi restaurante, spitale şi alte obiective de interes.

Funcţionalitatea GPS
LG Omnia 7 utilizează aplicaţia Bing Maps şi reciver-ul A-GPS integrat pentru stabilirea locaţiei. Avem disponibile hărţi detaliate pentru ţara noastră, suprapuse cu imagini din satelit atunci când facem zoom la nivelul străzii, pentru a ajuta la o orientare mai uşoară.
Navigarea hărţii este o operaţie destul de simplă şi rapidă. Putem face zoom prin folosirea ambelor degete, iar atingerea repetată a punctelor de pe hartă rezultă în afişarea de informaţii suplimentare relevante.

CONCLUZIE

Oricât de mult aş fi sperat ca acest nou sistem de operare să fie unul fără cusur, se pare că Microsoft a lăsat totuşi multe lucruri de îmbunătăţit în Windows Phone 7.

Sper ca printre altele, un viitor update să aducă şi suport pentru multitasking, un file manager propriu, posibilitatea de a transfera fişiere şi altfel decât prin aplicaţia Microsoft Zune, opţiuni pentru iniţierea de apeluri video şi eventual o funcţie copy/paste pentru editarea de documente. De asemeni ar fi de mare folos şi includerea altor codec-uri în afară de MPEG4, fapt ce ar permite încărcarea fişierelor video comprimate DivX, WMV sau în alte formate, fără să mai aşteptăm pentru reconversia acestora în aplicaţia Zune.

În ciuda limitărilor actuale, Windows Phone 7 este un sistem de operare cu mult potenţial, ce face casă bună cu LG Optimus 7, oferind o paletă bogată de aplicaţii incluse, care nu poate decât să crească odată ce şi alţi dezvoltatori software vor intra în joc.

În ceea ce priveşte partea de hardware, LG Optimus 7 are o serie de neajunsuri de care ne putem lovi în timpul utilizării, cum ar fi memoria internă ne-expandabilă, lipsa unui mecanism de protecţie a lentilelor pentru camera foto, sau prezenţa unui simplu difuzor mono pentru sunet.

Privit în ansamblu, LG Optimus 7 este un telefon cu o construcţie solidă şi performanţe excelente, care în ciuda unor mici scăpări de design reuşeşte să se achite cu succes de majoritatea sarcinilor.

Plusuri şi minusuri

[+] Rezoluţia foarte mare a ecranului permite navigarea confortabilă a paginilor web
[+] Procesor Snapdragon 1 GHz şi 512MB RAM, suficient chiar şi pentru cele mai pretenţioase aplicaţii
[+] Camera foto de 5MP cu performanţe foarte bune
[+] Modul A-GPS cu suport inclusiv pentru ţara noastră
[+] Conectivitate DLNA

[-] Sistemul de operare cu funcţionalitate oarecum incompletă
[-] Performanţele mediocre ale difuzorului integrat
[-] Autonomia bateriei ar putea fi mai bună
[-] Dependenţa prea mare de aplicaţia Zune, pentru sincronizare şi transferul de fişiere
[-] Lipsa suportului pentru transferuri de fişiere prin conexiune Bluetooth

LG E900 Optimus 7 se găseşte disponibil în magazinele online din România la preţuri ce variază între 2200 şi 2270 lei.