Mai mult Google pe dispozitivele cu Android

Mai mult Google pe dispozitivele cu Android

Google modifică contractele pe care le are cu producătorii de hardware care rulează sistemul de operare cu Android, pentru a limita fragmentarea pieţei de smartphone-uri şi tablete. Astfel, cei care vor să aibă acces la aplicaţiile incluse în pachetul Google Mobile Services (Gmail, Google Play, YouTube) vor fi nevoiţi să instaleze aproximativ 20 de aplicaţii produse de Google şi să respecte o serie de reguli importante.

Conform The Information, noile condiţii pretinse de Google vor fi valabile pentru toate dispozitivele lansate în viitor şi se aplică pentru toţi producătorii (LG, Samsung, HTC, Huawei, etc.). Una dintre primele condiţiie este inserarea textului „powered by Android” în ecranul de încărcare, lucru deja practicat de o parte dintre companii.

Pentru a-şi împinge aplicaţiile şi serviciile proprii mai în faţă, fiecare dispozitiv cu Android va trebui să includă un folder numit Google pe ecranul de pornire, de unde vor fi toate accesibile. Lista completă include treisprezece aplicaţii: Google Chrome, Google Maps, Google Drive, YouTube, Gmail, Google+, Google Play Music, Google Play Movies, Google Play Books, Google Play Newsstand, Google Play Games, Google+ Photos şi Google+ Hangouts. Acestea nu vor putea fi dezinstalate de utilizatori şi vor veni ca software obligatoriu pe toate terminalele cu Android.

Google Search va deveni un widget implicit pe ecranul principal, iar Google Now va fi software-ul implicit pentru comenzi vocale. În acelaşi timp, niciun terminal nu va putea fi livrat cu un alt motor de căutare preinstalat precum Bing sau Yahoo!.

Aceste reguli nu sunt ieşite din comun atunci când facem o comparaţie cu Apple, cel mai important rival al Google în acest spaţiu. Diferenţa între cele două companii este că una îşi produce propriul hardware, în timp ce cealaltă licenţiază sistemul de operare către producători. Odată cu noile reguli însă, ambele companii ajung pe un teren relativ egal la capitolul software, ambele scoţând la înaintare propriile aplicaţii şi servicii în încercarea de a-şi păstra cât mai mult implicaţi în ecosistemul propriu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult