Microsoft a confirmat data la care va renunţa complet la Windows 10 Mobile

21.01.2019
Microsoft a confirmat data la care va renunţa complet la Windows 10 Mobile

Microsoft nu mai lucrează activ la platforma Windows 10 Mobile de aproape doi ani, compania anunţând că va înceta update-urile de funcţionalitate încă din 2017. Suportul pentru securitatea platformei a continuat însă, iar serviciile din jurul Windows 10 pentru smartphone-uri au continuat însă să funcţioneze. Se pare însă că anul 2019 va marca „decesul” eforturilor unui sistem de operare mobil de la Microsoft, întrucât în luna decembrie, suportul oficial dispare complet.

Microsoft a anunţat că nu va mai lansa actualizări de securitate pentru sistemul de operare Windows 10 Mobile începând cu data de 10 decembrie 2019. Compania va considera acest moment ca finalul perioadei de suport pentru această platformă şi recomandă utilizaotrilor să facă tranziţia la dispozitive mobile bazate pe sistemele de operare Android şi iOS de la Google şi Apple.

Dispozitivele cu Windows 10 Mobile vor continua să funcţioneze, însă în lipsa unor actualizări de securitate periodice, platforma va deveni în timp foarte vulnerabilă la atacuri. Mai mult, anumite componente ale sistemului de operare, care sunt bazate pe serviciile cloud de la Microsoft vor înceta funcţionarea. Conform Microsoft, backup-urile pentru setări şi aplicaţii vor continua să funcţioneze până pe 10 martie 2020, iar anumite servicii precum upload-urile de fotografii şi backup-urile pentru sistemul de operare ar putea să funcţioneze până la 12 luni după data încetării suportului.

Astfel, un dispozitiv cu Windows 10 Mobile care întâmpină probleme şi necesită restaurarea dintr-o copie de siguranţă, ar putea fi restaurat folosind un backup online chiar şi după data de 10 decembrie. Desigur, la finalul lui 2020 şi aceste funcţii vor înceta să funcţioneze.

Windows 10 Mobile este ultima platformă Microsoft pentru smartphone-uri care încă primea actualizări, versiunea Windows Phone 8.1 pierzând suportul oficial pe 11 iulie 2017.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult