Windows 7 intră în ultimul său an de suport oficial. Microsoft recomandă upgrade-ul la Windows 10

15.01.2019
Windows 7 intră în ultimul său an de suport oficial. Microsoft recomandă upgrade-ul la Windows 10

Ne apropiem rapid de un moment istoric în domeniul tehnologiei. Windows 7, unul dintre cele mai populare şi mai apreciate sisteme de operare pentru PC-uri de pe piaţă, va rămâne fără suport din partea Microsoft. Compania a confirmat din nou că începând cu data de 14 ianuarie 2020 va înceta să lanseze actualizări software pentru „bătrânul” software, indiferent dacă sunt importante sau nu. Practic, utilizatorii vor rămâne vulnerabili la atacuri în cazul în care sunt descoperite noi breşe în sistemul de securitate, singura soluţie fiind upgrade-ul.

Până de curând, Windows 7 era cea mai populară versiune de Windows, în ciuda faptului că Windows 10 a fost lansat de câţiva ani buni. Faptul că hardware-ul nou precum procesoarele, plăcile de bază şi plăcile video lansate în ultimii ani nu mai oferă suport pentru Windws 7 şi că majoritaea computerelor de „brand” sunt livrate cu Windows 10, au dus la inevitabila creştere în popularitate a noului sistem de operare de la Microsoft, chiar dacă mulţi utilizatori în continuare se feresc de acesta.

Microsoft recunoaşte faptul că Windows 7 probabil că va mai fi folosit multă vreme de acum înainte, în ciuda faptului că nu va mai oferi niciun fel de suport tehnic în cazul în care apar probleme. Începând de anul viitor însă, cei care preferă să rămână pe Windows 7 o vor face pe propria răspundere, întrucât vulnerabilităţile nu vor mai fi reparate.

Windows 7 a fost lansat în 2009, în urmă cu zece ani, timp în care Microsoft a dezvoltat alte trei versiuni ale sistemului de operare. Windows 8 a fost considerat un eşec, schimbând modul de utilizare al interfeţei în ceva realizat mai degrabă pentru tablete decât pentru computere cu tastatură şi mouse. Compania a încercat să corecteze câteva dintre neajunsuri în Windows 8.1, însă abia Windows 10 a adus sistemul de operare înapoi pe calea cea bună.

Desigur, nici Windows 10 nu este perfect. Actualizările sale s-au confruntat în ultima perioadă cu probleme, în timp ce colectarea de date de pe computerele utilizatorilor este în continuare aproape imposibil de blocat. Acesta va rămâne singurul sistem de operare cu suport oficial din partea Microsoft, care va primi actualizări de securitate constante, pe lângă cele care adaugă funcţionalitate nouă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult