Motorola One review: Android One de buget, cu design „aproape” premium

04.12.2018
Motorola One review: Android One de buget, cu design „aproape” premium
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Motorola a atras atenţia în ultimii ani cu două categorii de dispozitive: Moto G, care oferă un raport performanţă/preţ foarte bun şi o calitate înaltă a construcţie şi Moto Z, telefoane modulare foarte performante, care se diferenţiasă prin design şi funcţionalitate de concurenţă. Începând de anul acesta, compania ar putea avea o nouă categorie de dispozitive care să aducă acest brand în atenţia consumatorilor: Motorola One, primul telefon cu Android One al companiei, care ar putea chiar să canibalizeze puţin din alte categorii de dispozitive ale sale precum seria Moto E.

Construcţie, design şi ergonomie

Telefonul de faţă se numeşte Motorola One şi nu este integrat în gama Moto. Motivul pare să fie faptul că acesta rulează software-ul Google fără modificări, deci nu oferă experienţa „Moto” pe care utilizatorii s-au obişnuit să o primească. Chiar şi în materie de design şi construcţie, acesta pare să ignore liniile care au consacrat gamele de dispozitive Moto de până acum, preferând să folosească un design „inspirat” de succesul modelului iPhone X.

Motorola nu este singura companie care a ales această cale în 2018, deci este greu să ne supărăm pe faptul că avem la îndemână încă un telefon cu notch şi construcţie din sticlă pe ambele părţi. Ciudat este însă faptul că telefonul vine încă din fabrică cu o husă din silicon aplicată, ceva ce nu am mai văzut până acum. Unul dintre motive pare să fie economisirea spaţiului în cutie, însă altul pare să fie fragilitatea telefonului, carcasa de silicon putând absorbi şocurile mai bine la transport.

De ce spunem că este fragil? În primul rând pentru că are sticlă pe ambele părţi, însă în special datorită faptului că rama telefonului este realizată din plastic, ceva ce nu am mai văzut decât pe telefoane de buget. De altfel şi acesta poate fi considerat un telefon de buget, având în vedere că este la o reducere aproape permanentă de aproximativ 900 lei în magazine în perioada reducerilor de sfârşit de an.

Pe partea din faţă avem notch-ul care găzduieşte camera frontală, difuzorul pentru apeluri, cât şi senzorul de lumină ambientală şi proximitate, iar în partea de jos, sub display, spaţiul dintre ecran şi rama din plastic este destul de mare pentru a găzdui logo-ul Motorola. Pe spate, telefonul este „decorat” cu două camere foto, fiecare separată şi ieşită puţin în relief, cu un blitz cu LED între ele. Acest design a fost popularizat de iPhone X, însă design-ul nu este tocmai identic. Ce are Motorola One şi nu are iPhone X este un senzor de amprentă pe partea din spate, acesta fiind „vopsit” cu logo-ul Motorola.

În ciuda faptului că avem de a face cu un smartphone de buget, Motorola a optat pentru un port USB Type C, iar jack-ul de căşti din partea de sus este nelipsit. Poziţionarea acestei mufe este însă problematică, întrucât majoritatea telefoanelor au mufa în partea de jos, fiind mai naturală scoaterea din buzunar în poziţia în care foloseşti telefonul.

În cele din urmă, Motorola One oferă câteva surprize. Vorbeam anterior despre husa de silion aplicată din fabrică. Apreciem faptul că aceasta există, însă pe modelul pe care l-am primit pentru testare, aceasta nu se potriveşte perfect cu telefonul, în special mufa de căşti are probleme de aliniere. De asemenea, pentru senzorul de amprentă, decupajul nu este centrat. Ciudat pentru o husă oficială inclusă în pachet. Din fericire, telefonul vine cu un adaptor de priză cu încărcare rapidă, însă nu şi cu o pereche de căşti.

Galerie foto

Specificaţii

Ecran 5,9”, LCD, rezoluţie 1.520 x 720 pixeli (19:9)
Sistem de operare Android 8.1 (Android One)
Chipset Snapdragon 625
Procesor octa-core (8 x Cortex-A53 @ 2 GHz)
Procesor grafic Adreno 506
RAM 4 GB
Stocare 64 GB
Card da, microSD până la 256 GB
Date HSPA, LTE (2 x nano-SIM)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth 5.0
USB USB Type-C 2.0
Cameră foto

Cameră duală:

  • 13 MP, f/2.0, detecţie de faţă
  • 2 MP, f/2.4 senzor de adâncime
Filmare video 3.840 x 2.160 pixeli @ 30 FPS
Cameră foto frontală 8 MP, f/2.2
Baterie 3.000 mAh (Li-Ion)
Dimensiuni 149,9 x 72,2 x 8 mm
Greutate 162 grame
Culori Negru, Alb
Altele Dual SIM şi card microSD simultan, senzor de amprentă, NFC

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Probabil că ecranul este cea mai dezamăgitoare componentă a lui Motorola One, acesta fiind bazat pe un panou IPS cu rezoluţie HD+. Da, aţi citit bine, avem un 720p mai înalt, pe format 19:9, care se face simţit la diagonala de 6”. Spre diferenţă de un alt telefon controversat pentru rezoluţia display-ului său, iPhone XR, panoul folosit pe Motorola One nu este nici foarte bine calibrat nici foarte rapid, acesta fiind primul telefon după multă vreme pe care se văd urme lăsate de elementele în mişcare.

Atunci când conţinutul redat este static, precum o fotografie, sau text, imaginea este destul de clară, însă în mişcare, în special atunci când foloseşti camera pentru fotografiere, efectul de „blur” este accentuat. De asemenea, densitatea pixelilor este semnificativ mai mică decât în cazul iPhone XR, luminozitatea mai slabă şi acurateţea culorilor deloc impresionantă.

Judecând însă telefonul în funcţie de preţ, acesta poate fi considerat cel puţin utilizabil dacă nu chiar decent, însă în aceeaşi gamă de preţ există alternative cu ecrane Full HD deja, unele cu notch şi altele fără. Am fi preferat sincer optarea pentru un spate complet din plastic şi un display mai bun, pentru a reduce costurile de producţie. Şi aşa sticla de pe spate nu serveşte niciun scop, întrucât nu avem nici încărcare wireless, nici rezistenţă la apă.

Performanţă

Dacă Motorola a făcut comporomisuri la capitolul construcţie prin utilizarea plasticului şi la ecran prin integrarea unui panou de rezoluţie scăzută, atunci când vine vorba despre performanţă, lucrurile stau mult mai bine.

Telefonul este bazat pe un chipset vechi de doi ani, modelul Snapdragon 625, însă unul care încă face faţă chiar şi în zilele noastre, mai ales când luăm în considerare că avem de a face cu un smartphone echipat cu un software „curat”, fără procese în plus în fundal sau alte elemente care să îl îngreuneze. Ba chiar şi rezoluţia scăzută mai scade puţin din presiunea pusă pe cipul grafic pentru a oferi performanţă mai bună în jocurile care setează rezoluţia în funcţie de capabilităţile ecranului.

Scorurile în testele sintetice sunt în grafic, similare cu cele pe care le aşteptam de la o asemenea configuraţie, în timp ce în utilizare telefonul se comportă foarte bine. Este important de menţionat că spre diferenţă de alte modele mid-range premium cu configuraţii modeste faţă de cele high-end, Motorola One poate să filmeze în 4K şi dispune de 4 GB memorie RAM şi 64 GB stocare standard.

Autonomie

La capitolul autonomie, Motorola One nu impresionează, însă nici nu dezamăgeşte. Este telefonul „clasic” care va oferi o zi sau o zi şi ceva de autonomie la o singură încărcare. Telefonul beneficiază de un acumulator de 3.000 mAh, un chipset pe 14 nm şi un ecran cu rezoluţie HD+. Acestea par a fi bine alese pentru a funcţiona între ele, consumul în plus de la chipset fiind compensat de rezoluţia scăzută a display-ului. Astfel, cu 4-5 ore de utilizare cu ecranul pornit, toate antenele pornite şi conturi uzuale de social media şi e-mail, ar trebui să ţină de dimineaţa până seara.

Desigur, ar trebui menţionat şi faptul că acesta este un telefon Dual-SIM, care poate funcţiona cu două cartele chiar şi alături de un card microSD, deci autonomia cu două reţele conectate simultan ar putea fi mai slabă. Întrucât nu deţinem mai multe numere de telefon, nu am putut testa această funcţionalitate.

 

Software, camera foto şi concluzii

Software

Nu pot fi spuse prea multe despre software-ul lui Motrola One, întrucât acesta rulează acelaşi sistem de operare pe care îl întâlnim pe toate celelalte telefoane Android One. Este vorba despre Androi 8.1 preinstalat din fabrică, care va fi în viitorul foarte apropiat la Android 9.0 Pie. Din păcate, actualizarea nu a fost lansată înainte de publicarea acestui review.

Curios este însă faptul că în continuare cel mai recent update de securitate pentru acest model în România este cel din August 2018, în ciuda faptului că telefoanele Android One ar trebui în mod normal să primească actualizări în fiecare lună. Până şi Samsung lansează pe majoritatea modelelor sale update-uri de securitate aproape lunar.

În ciuda faptului că vorbim despre un telefon cu Android One, există câteva aplicaţii pre-instalate pe lângă cele de la Google. Una este Dolby Audio, care îmbunătăţeşte redarea sunetului şi include profiluri pentru redarea de filme, muzică, jocuri sau voce, cât şi posibilitatea de a seta propriul egalizator şi aplicaţia Moto care te învaţă două gesturi de mişcare pentru utilizarea telefonului. Mişti mâna de două ori pentru aprinderea şi stingerea lanternei şi o răsuceşti de două ori pentru pornirea camerei. Adiţii amuzante, dar nu extrem de practice. Măcar activarea funcţiilor este rapidă.

Senzorul de amprentă este foarte rapid, comparabil cu cel folosit de alte companii de pe piaţă, însă nu avem de a face şi cu recunoaştere facială de niciun fel.

Camera foto

Desigur, camera foto este ultima piesă a puzzle-ului Motorola One, iar la acest capitol, telefonul este din nou surprinzător. Acesta se laudă cu funcţii AI pentru procesarea fotografiilor, însă adevărul este că foloseşte software-ul de la Google pentru a capta imagini cu HDR mai bune, în timp ce camera secundară este folosită strict pentru realizarea efectului portret.

Este dezamăgitor faptul că Motorola a ales să integreze o cameră întreagă doar pentru un singur mod de fotografiere, care nici măcar nu este disponibil în meniul principal, acesta fiind ascuns sub un meniu secundar, unde găsim şi funcţii precum panoramă, timelapse sau cinemagraph.

Din punct de vedere al calităţii fotografiilor, Motorola One performează bine pentru un telefon în gama sa de preţ. Fotografiile pe timp de zi reuşesc să capteze destul de bine detaliile, iar modul HDR compensează pentru lipsa dinamicii senzorului. Majoritatea fotografiilor pe timp de zi ies însă puţin cam galbene, calcularea balansului de alb fiind de multe ori eronată. Aceste fotografii nu arată obligatoriu rău, ci pur şi simplu sunt nenaturale. De asemenea, atunci când sunt diferenţe foarte mari între zonele luminoase şi cele întunecate din cadru, nici HDR-ul nu poate să compenzeze foarte bine, anumite zone rămânând „arse” în consecinţă.

Foto zi

Galerie foto

Pe timp de noapte, fotografiile sunt cam „murdare”, fiind pline de zgomot de fundal şi oferind puţine detalii. O bilă albă pentru fotografia de noapte este faptul că declanşarea se face repede, iar imaginile nu prea ies mişcate, în ciuda faptului că Motorola One nu dispune de stabilizare optică pentru camera sa principală. Şi aceste fotografii primesc uneori un mic avantaj din partea procesării, fiind evidentă după captură schimbarea nuanţelor.

Foto noapte

Galerie foto

Din păcate, modul portret, care are chiar şi o cameră dedicată pentru detecţia distanţei dintre telefon, subiect şi fundal este destul de slab, uneori refuzând să se declanşeze, iar alteori decupând eronat subiectul. Am fi preferat o cameră cu zoom 2 sau 3x în locul senzorului de adâncime.

Camera foto de pe Motorola One nu va impresiona pe cineva care vine de la un smartphone mult mai performant, însă cu siguranţă va reprezenta un pas mare înainte pentru oricine face un upgrade de la un telefon entry-level sau chiar mid-range mai vechi.

Concluzii

Motorola One este un telefon la graniţa dintre un telefon mid-range de buget şi unul premium, fiind echipat cu hardware relativ performant, într-o carcasă 50/50. O parte este realizată din sticlă şi cealaltă parte din plastic, în timp ce display-ul a avut de suferit atunci când a venit vorba de integrarea telefonului într-o anumită gamă de preţ.

Acest model este uşor de recomandat celor care au bugete limitate, preţul de „Black Friday” care cu siguranţă va fi păstrat şi în cadrul altor oferte de reducere din perioada următoare, fiind foarte atrăgător. Motorola One este de asemenea o soluţie bună pentru cei care caută un telefon cu Android One accesibil, Androidul „curat” şi promisiunea update-urilor fiind de asemenea atractivă.

 

Părţi pozitive

Design plăcut, chiar dacă nu original
Performanţă în limitele aşteptărilor
Autonomie bună
Oferă încărcare rapidă şi jack de căşti
Compatibil dual-SIM + card microSD simultan
Camera este bună în lumină naturală

Părţi negative

Calitatea materialelor putea fi mai bună
Display-ul are rezoluţie scăzută şi calibrare slabă
Sticla de pe spate nu este justificată în termeni de funcţionalitate
Senzorul de adâncime trebuia înlocuit cu o cameră cu zoom