Nokia C5 şi alte noutăţi de la Nokia

La o lună după ce au apărut primele informaţii neoficiale, Nokia C5 ajunge să fie anunţat şi oficial. Multe surprize, faţă de ceea ce am scris deja, nu sunt. Însă raportul dintre facilităţile oferite şi preţul la care va fi comercializat Nokia C5 este o surpriză plăcută.

Nokia C5 va face parte din noua serie C a celor de la Nokia. Vom reveni la finalul articolului asupra noilor serii Nokia. Până atunci însă trebuie spus că seria C, în care se regăseşte şi acest C5, va fi cea mai slabă dintre seriile noi.

În teorie, judecând după nouă ordine a seriilor Nokia, C5 ar trebui să fie unul dintre cele mai slabe telefoane. În realitate nu este chiar aşa. Ba chiar se poate spune că este o foarte bună afacere. Veţi vedea de ce.

Construcţie, design

Nokia C5 nu este tocmai cel mai arătos telefon. Se putea mai bine. Însă nu este nici rău. Tastele alfanumerice sunt destul de mari iar restul butoanelor nu par nici ele să sufere de vreo problemă de construcţie.

Nokia C5

Spre deosebire de prima impresie pe care ne-a lăsat-o, Nokia C5 nu este un telefon aşa de gros precum părea în primele imagini în care l-am văzut. Este un telefon mediu spre subţire din acest punct de vedere la cei 12 mm pe care îi măsoară. Este şi destul de uşor la cele aproximativ 89 de grame pe care le măsoară.

Se poate spune că, din punctul de vedere al construcţiei şi al designului, Nokia C5 se încadrează în liniile noii serii C. Telefoanele care-l vor urma vor avea probabil elemente de construcţie asemănătoare.

Dotări tehnice

Ţinând cont de seria din care face parte şi de preţul la care va fi comercializat, specificaţiile tehnice ale lui Nokia C5 ne surprind plăcut. Cu excepţia suportului wireless care lipseşte, Nokia C5 se poate compara cu telefoanele actuale din seria E. Telefoane care sunt comercializate în prezent la un preţ mai mult decât dublu.

Nokia C5

Nokia C5 are următoarele dotări tehnice:

  • Ecran QVGA de 2.2 inch
  • Cameră foto de 3.2 MP
  • GPS cu Nokia Maps
  • Suport HSDPA 10.2 Mbps
  • Radio cu RDS
  • Jack audio de 3.5 mm
  • Card de memorie de 2 GB
  • Dimensiuni: 112 x 46 x 12.3 mm

Surprize software

Nokia C5 este la origine un smartphone, având ca sistem de operare Symbian S60 3rd Edition. De aici rezultă o serie întreagă de avantaje specifice acestui sistem. Faţă de ceea ce ştiu deja utilizatorii de Symbian, C5 vine cu o serie de noutăţi pe partea software.

C5 a fost prezentat ca un smartphone pentru reţele sociale şi sharing. În sprijinul acestei afirmaţii vin aplicaţiile care vizează reţele sociale precum Facebook sau My Space. De exemplu, Nokia C5 îţi va afişa cele mai noi mesaje postate pe Facebook de persoanele din agendă.

Alte câteva modificări binevenite vizează ecranul de standby. Bara cu shortcut-uri a fost mutată jos. Sus poţi plasa acum trei dintre persoanele cu care comunice cel mai des. Cu alte cuvinte, poţi apela pe cineva direct din ecranul de standby.

Nokia C5

Autonomie, preţ şi disponibilitate

Nokia spune că bateria lui C5 rezistă 26 de zile în standby. Cum această informaţie este irelevantă, putem presupune că, în funcţie de regimul de utilizare, acest telefon va rezista 4-5 zile între reîncărcări.

Preţul anunţat de Nokia pentru acest telefon este de 135 de euro. Ţinând cont de raportul preţ - facilităţi se poate spune fără a greşi că C5 va fi o afacere bună.

Nokia C5 va intra pe piaţă în al doilea trimestru al acestui an şi va fi comercializat şi în România.

Despre noile serii Nokia

Cu ocazia lansării lui C5, Nokia ne-a lămurit şi în legătură cu noua împărţire a telefoanelor pe serii.

Telefoanele Nokia vor fi de acum înainte grupate în patru serii: N, X, E şi C. N va fi seria de top, cu cele mai bine dotate telefoane. X va include telefoane care vor pune accentul pe Internet şi multimedia. E va reprezenta în continuare seria de business iar C va fi litera purtată de restul telefoanelor Nokia.

În cadrul unei serii, telefoanele vor lua o cifră de la 1 la 9, în funcţie de nivelul dotărilor tehnice. Telefoanele cu cifra 1 vor fi cele mai slabe, în timp ce litera 9 va indica cel mai bun telefon din serie. Aşa se face că Nokia C5 este un telefon de mijloc din seria C.