Nokia E7: cel mai puternic şi complet telefon Symbian

Cu Nokia E7, finlandezii au încercat spre finele anului trecut să readucă Symbian-ul pe o linie dacă nu ascendentă măcar dreaptă. Symbian a continuat să piardă însă teren în favoarea Android-ului, iar acum, după cum bine se ştie, platforma nordicilor este menţinută în viaţă cu ajutorul aparatelor artificiale. Nokia E7, deşi beneficiază de un hardware solid (practic toată forţa finlandezilor este concentrată în acest smartphone), are ca mare minus sistemul Symbian^3, greoi, încâlcit şi cu posibilităţi limitate de personalizare în raport cu ceea ce oferă Android-ul.

Nokia E7

Nu o să vorbesc prea mult despre Symbian, s-a spus cred totul pe parcursul atâtor teste cu astfel de dispozitive. O să mă refer la Nokia E7 - latura practică. Primul aspect despre care voi vorbi este construcţia.

Construcţie

Nokia E7 se prezintă foarte bine la acest capitol. Este un dispozitiv solid cu tastatură fizică QWERTY şi ecran touch capacitiv de 4 inch. Sistemul de glisare prin care se descoperă tastatura este similar cu cel întâlnit la Nokia N97 şi N97 Mini: cu degetele mari poziţionate în extremele marginii lateral-stânga, se împinge cu putere în sus. În poziţia deschis, partea superioară a telefonului (cea dominată de display) va forma un unghi de aproximativ 30 de grade cu tastatura. Această poziţie este confortabilă pentru utilizarea telefonului şi citirea informaţiilor de pe display chiar şi când acesta este ţinut pe măsuţă / birou.

Tastatura este excelent dimensionată şi spaţiată. Cine obişnuieşte să trimită multe SMS-uri şi mail-uri o va aprecia cu siguranţă şi va renunţa la tastatura on-screen care, deşi este şi ea responsivă şi bine pusă la punct, nu oferă nici pe departe aceeaşi rapiditate şi precizie. Rămâne totuşi o soluţie mai la îndemână pentru mesaje scurte şi memorarea numerelor de telefon.

Nokia E7

Introducerea cartelei SIM se face fără a scoate capacul şi bateria. Slot-ul pentru SIM amplasat pe lateral-dreapta este de tip hot-swap, detaşabil. Cu toate acestea, dacă schimbi cartelele în timp ce telefonul este pornit, el se va restarta automat. Este evident o implementare superioară faţă de cele obişnuite - sub capac sau sub acumulator.

În marginea superioară avem interfeţele de conectare microUSB (cu suport USB on-the-go), mini-HDMI şi jack-ul de 3,5 mm. Tot acolo regăsim şi butonul de power. Apreciem la superlativ suportul complet şi modern pentru conectarea dispozitivelor externe.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut pe partea de design ţine de tastele de volum. În locul butoanelor clasice, Nokia a introdus un switch sus-jos - mult mai incomod de folosit. Tot un switch se foloseşte şi pentru blocarea / deblocarea ecranului, dar acesta nu ridică probleme.

Nokia E7

Specificaţii

Cum spuneam la început, E7 adună cam tot ce are mai bun de oferit Nokia în momentul de faţă, chiar dacă telefonul a fost lansat în toamna lui 2010:

 • Ecran AMOLED capacitiv de 4 inch, 360 x 640 pixeli rezoluţie, tehnologie ClearBlack, Gorilla Glass;
 • Tastatură Full-QWERTY;
 • CPU ARM11 680 MHz, GPU Broadcom dedicat, 256 MB RAM;
 • 16 GB stocare internă;
 • Cameră foto de 8 MP (focalizare fixă), video HD 720p;
 • HSDPA 10.2 Mbps, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0;
 • GPS, A-GPS;
 • USB on-the-go (poţi conecta dispozitive externe pe USB);
 • Ieşire video HDMI, jack audio de 3,5 mm;
 • OS Symbian^3;
 • 123,7 x 62,4 x 13,6 mm, 176 de grame;
 • Baterie Li-Ion 1200 mAh.

Nokia E7

Performanţe

Procesorul ARM11, împreună cu GPU-ul dedicat şi cei 256 MB RAM, asigură o rulare decentă a sistemului şi a aplicaţiilor Symbian^3. Sigur, puterea lui E7 păleşte în faţa unor "coloşi" lansaţi recent de companiile concurente (în special Samsung şi LG, dar şi HTC, Motorola şi, de ce nu, Sony Ericsson), unele modele precum LG Optimus 2x cu CPU dual-core.

Pentru un utilizator obişnuit, fie el şi business sau pasionat de multimedia, Nokia E7 oferă însă performanţe satisfăcătoare, inclusiv înregistrare şi redare video HD 720p.

Muzica se aude impecabil, mai ales dacă optezi pentru o pereche de căşti superioare celor incluse în pachet.

Camera foto de 8 MP este decentă, aş spune chiar peste medie, asta în ciuda faptului că nu dispune de un sistem de focalizare automat. Pozele prezintă detalii bune, culorile sunt un pic şterse dar în limite acceptabile. Acelaşi lucru şi pe partea de înregistrare video.

Poze realizate cu Nokia E7

Nokia E7 Sample Photo Nokia E7 Sample Photo
Nokia E7 Sample Photo Nokia E7 Sample Photo
Nokia E7 Nokia E7

Video realizat cu Nokia E7

În ceea ce priveşte aplicaţiile preinstalate, acestea acoperă toate nevoile unui utilizator obişnuit. Ai la dispoziţie Ovi Maps pentru navigaţie, mai multe playere pentru redarea conţinutului multimedia, aplicaţii Office, browser Web etc.

Trebuie spus că browser-ul Web preinstalat este destul de slab în comparaţie cu cel dezvoltat de Google pentru platforma Android. Browser-ul Nokia încarcă greu paginile, afişează uneori aiurea Flash-urile (oricum recomandăm dezactivarea suportului Flash căci îngreunează enorm navigarea) şi nu ştie să încadreze automat textul pe ecran când faci zoom in într-o pagină Web.

Numeroase aplicaţii, inclusiv Opera Mini ca o alternativă la browser-ul default, se găsesc în magazinul Ovi Store.

GPS-ul poate înlocui cu succes un sistem dedicat, căci se comportă impecabil, iar ecranul de 4 inch este lejer de urmărit chiar şi când te afli la volan. Pentru localizarea rapidă recomandăm folosirea GPS-ului în tandem cu sistemul A-GPS.

Nokia E7

Autonomie

Folosit astfel - client de e-mail activat cu sincronizare automată (aceasta înseamnă practic conexiune de date activă în permanenţă), GPS ocazional, multimedia aproximativ o oră / zi, convorbiri o oră / zi şi realizat cam 100 de fotografii, Nokia E7 s-a descărcat după două zile şi jumătate. Este o durată superioară faţă de cea oferite de multe smartphone-uri de pe segmentul high-end.

Plusuri şi minusuri

[+] Construcţie solidă, materiale de calitate;
[+] Tehnologia ClearBlack face ca ecranul să aibă un contrast excelent şi să fie uşor de citit în orice condiţii de iluminare;
[+] Tastatură fizică QWERTY impecabilă;
[+] Interfeţe mini-HDMI şi microUSB cu USB on-the-go;
[+] 16 GB stocare internă;
[+] Performanţe multimedia peste medie;
[+] Ecran de 4 inch, GPS + A-GPS - elemente care fac din E7 o alternativă la sistemele GPS dedicate;
[+] Vine însoţit de numeroase accesorii utile - inclusiv cablu mini-HDMI - HDMI;

[-] Sistemul de operare Symbian^3;
[-] Doar 256 MB RAM, se pot dovedi insuficienţi pentru utilizatorii pretenţioşi;
[-] Switch-ul pentru controlul volumului este incomod.

Nokia E7

Concluzie: Nokia E7 este fără îndoială un dispozitiv premium cu care poţi face practic de toate şi nu oricum, ci cu performanţe bune, foarte bune şi pe alocuri chiar excelente. Lipseşte însă plăcerea de a face una sau alta, din cauza unui OS destul de alambricat pentru majoritatea utilizatorilor, majoritate care preferă acum platforme aerisite, fără prea multe meniuri şi sub-meniuri şi care să poată fi personalizate după bunul plac. Nokia E7 a fost numit de către oficiali urmaşul Communicator-ului şi din acest punct de vedere nu dezamăgeşte. Lumea aşteaptă însă o nouă generaţie de Communicator, una bazată pe Windows Phone 7. Chiar dacă WP7 are în momentul de faţă numeroase limitări, este foarte posibil ca până la data când Nokia va lansa un astfel de dispozitiv multe dintre inconveniente să fie deja de domeniul trecutului.

Nokia E7 se găseşte disponibil în magazinele de profil din România, la preţuri (la liber) ce variază între 1800 şi 2500 de lei.