Nokia E7: cel mai puternic şi complet telefon Symbian

Cu Nokia E7, finlandezii au încercat spre fineleanului trecut să readucă Symbian-ul pe o linie dacă nu ascendentămăcar dreaptă. Symbian a continuat să piardă însă teren în favoareaAndroid-ului, iar acum, după cum bine se ştie, platforma nordiciloreste menţinută în viaţă cu ajutorul aparatelor artificiale. NokiaE7, deşi beneficiază de un hardware solid (practictoată forţa finlandezilor este concentrată în acest smartphone),are ca mare minus sistemul Symbian^3, greoi,încâlcit şi cu posibilităţi limitate de personalizare în raport cuceea ce oferă Android-ul.

Nokia E7

Nu o să vorbesc prea mult despre Symbian, s-a spus cred totul peparcursul atâtor teste cu astfel de dispozitive. O să mă refer laNokia E7 - latura practică. Primul aspect desprecare voi vorbi este construcţia.

Construcţie

Nokia E7 se prezintă foarte bine la acest capitol. Este undispozitiv solid cu tastatură fizică QWERTY şiecran touch capacitiv de 4 inch. Sistemul de glisare prin care sedescoperă tastatura este similar cu cel întâlnit laNokia N97 şi N97 Mini: cu degetele mari poziţionate în extremelemarginii lateral-stânga, se împinge cu putere în sus. În poziţiadeschis, partea superioară a telefonului (cea dominată de display)va forma un unghi de aproximativ 30 de grade cu tastatura. Aceastăpoziţie este confortabilă pentru utilizarea telefonului şi citireainformaţiilor de pe display chiar şi când acesta este ţinut pemăsuţă / birou.

Tastatura este excelent dimensionată şi spaţiată. Cineobişnuieşte să trimită multe SMS-uri şi mail-uri o va aprecia cusiguranţă şi va renunţa la tastatura on-screen care, deşi este şiea responsivă şi bine pusă la punct, nu oferă nici pe departeaceeaşi rapiditate şi precizie. Rămâne totuşi o soluţie mai laîndemână pentru mesaje scurte şi memorarea numerelor detelefon.

Nokia E7

Introducerea cartelei SIM se face fără a scoate capacul şibateria. Slot-ul pentru SIM amplasat pelateral-dreapta este de tip hot-swap,detaşabil. Cu toate acestea, dacă schimbicartelele în timp ce telefonul este pornit, el se va restartaautomat. Este evident o implementare superioară faţă de celeobişnuite - sub capac sau sub acumulator.

În marginea superioară avem interfeţele de conectaremicroUSB (cu suport USB on-the-go),mini-HDMI şi jack-ul de 3,5 mm.Tot acolo regăsim şi butonul de power. Apreciem la superlativsuportul complet şi modern pentru conectarea dispozitivelorexterne.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut pe partea de design ţine detastele de volum. În locul butoanelor clasice,Nokia a introdus un switch sus-jos - mult maiincomod de folosit. Tot un switch se foloseşte şipentru blocarea / deblocarea ecranului, dar acesta nu ridicăprobleme.

Nokia E7

Specificaţii

Cum spuneam la început, E7 adună cam tot ce are mai bun deoferit Nokia în momentul de faţă, chiar dacă telefonul a fostlansat în toamna lui 2010:

 • Ecran AMOLED capacitiv de 4 inch, 360 x 640 pixeli rezoluţie,tehnologie ClearBlack, Gorilla Glass;
 • Tastatură Full-QWERTY;
 • CPU ARM11 680 MHz, GPU Broadcom dedicat, 256 MB RAM;
 • 16 GB stocare internă;
 • Cameră foto de 8 MP (focalizare fixă), video HD 720p;
 • HSDPA 10.2 Mbps, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0;
 • GPS, A-GPS;
 • USB on-the-go (poţi conecta dispozitive externe pe USB);
 • Ieşire video HDMI, jack audio de 3,5 mm;
 • OS Symbian^3;
 • 123,7 x 62,4 x 13,6 mm, 176 de grame;
 • Baterie Li-Ion 1200 mAh.

Nokia E7

Performanţe

Procesorul ARM11, împreună cu GPU-ul dedicat şi cei 256 MB RAM,asigură o rulare decentă a sistemului şi a aplicaţiilor Symbian^3.Sigur, puterea lui E7 păleşte în faţa unor "coloşi" lansaţi recentde companiile concurente (în special Samsung şi LG, dar şi HTC,Motorola şi, de ce nu, Sony Ericsson), unele modele precumLG Optimus 2x cu CPU dual-core.

Pentru un utilizator obişnuit, fie el şi business sau pasionatde multimedia, Nokia E7 oferă însă performanţe satisfăcătoare,inclusiv înregistrare şi redare video HD 720p.

Muzica se aude impecabil, mai ales dacă optezipentru o pereche de căşti superioare celor incluse în pachet.

Camera foto de 8 MP este decentă, aş spune chiar peste medie,asta în ciuda faptului că nu dispune de un sistem defocalizare automat. Pozele prezintă detalii bune, culorilesunt un pic şterse dar în limite acceptabile. Acelaşi lucru şi pepartea de înregistrare video.

Poze realizate cu Nokia E7

Nokia E7 Sample PhotoNokia E7 Sample Photo
Nokia E7 Sample PhotoNokia E7 Sample Photo
Nokia E7Nokia E7

Video realizat cu Nokia E7

În ceea ce priveşte aplicaţiile preinstalate, acestea acoperătoate nevoile unui utilizator obişnuit. Ai la dispoziţie Ovi Mapspentru navigaţie, mai multe playere pentru redarea conţinutuluimultimedia, aplicaţii Office, browser Web etc.

Trebuie spus că browser-ul Web preinstalat estedestul de slab în comparaţie cu cel dezvoltat de Google pentruplatforma Android. Browser-ul Nokia încarcă greu paginile, afişeazăuneori aiurea Flash-urile (oricum recomandăm dezactivareasuportului Flash căci îngreunează enorm navigarea) şi nu ştie săîncadreze automat textul pe ecran când faci zoom in într-o paginăWeb.

Numeroase aplicaţii, inclusiv Opera Mini ca o alternativă labrowser-ul default, se găsesc în magazinul OviStore.

GPS-ul poate înlocui cu succes un sistemdedicat, căci se comportă impecabil, iar ecranul de 4 incheste lejer de urmărit chiar şi când te afli la volan. Pentrulocalizarea rapidă recomandăm folosirea GPS-ului în tandem cusistemul A-GPS.

Nokia E7

Autonomie

Folosit astfel - client de e-mail activat cu sincronizareautomată (aceasta înseamnă practic conexiune de date activă înpermanenţă), GPS ocazional, multimedia aproximativ o oră / zi,convorbiri o oră / zi şi realizat cam 100 de fotografii, Nokia E7s-a descărcat după două zile şi jumătate. Este odurată superioară faţă de cea oferite de multe smartphone-uri de pesegmentul high-end.

Plusuri şi minusuri

[+] Construcţie solidă, materiale decalitate;
[+] Tehnologia ClearBlack face ca ecranul să aibăun contrast excelent şi să fie uşor de citit în orice condiţii deiluminare;
[+] Tastatură fizică QWERTY impecabilă;
[+] Interfeţe mini-HDMI şi microUSB cu USBon-the-go;
[+] 16 GB stocare internă;
[+] Performanţe multimedia peste medie;
[+] Ecran de 4 inch, GPS + A-GPS - elemente carefac din E7 o alternativă la sistemele GPS dedicate;
[+] Vine însoţit de numeroase accesorii utile -inclusiv cablu mini-HDMI - HDMI;

[-] Sistemul de operare Symbian^3;
[-] Doar 256 MB RAM, se pot dovedi insuficienţipentru utilizatorii pretenţioşi;
[-] Switch-ul pentru controlul volumului esteincomod.

Nokia E7

Concluzie: Nokia E7 este fărăîndoială un dispozitiv premium cu care poţiface practic de toate şi nu oricum, ci cuperformanţe bune, foarte bune şi pealocuri chiar excelente. Lipseşte însă plăcerea de a faceuna sau alta, din cauza unui OS destul de alambricat pentrumajoritatea utilizatorilor, majoritate care preferă acum platformeaerisite, fără prea multe meniuri şi sub-meniuri şi care să poatăfi personalizate după bunul plac. Nokia E7 a fost numit de cătreoficiali urmaşul Communicator-ului şi din acest punct devedere nu dezamăgeşte. Lumea aşteaptă însă o nouăgeneraţie de Communicator, una bazată pe Windows Phone 7.Chiar dacă WP7 are în momentul de faţă numeroase limitări, estefoarte posibil ca până la data când Nokia va lansa un astfel dedispozitiv multe dintre inconveniente să fie deja de domeniultrecutului.

Nokia E7 se găseşte disponibil în magazinele deprofil din România, la preţuri (la liber) cevariază între 1800 şi 2500 de lei.