Nokia N97 Mini sau cum ar fi trebuit să fie N97 de la început

Nu este ceva neobişnuit ca un producător să lanseze o nouăversiune a unui telefon mobil care s-a bucurat de un mare succescomercial. Dar acesta nu este cazul la NokiaN97, de aceea chiar este ceva neobişnuit. Nokia N97 nu esteunul dintre cele mai mari succese comerciale ale companieifinlandeze, în ciuda dotărilor care pe hârtie îl fac un smartphonede top. Lucrul la Nokia N97 Mini a început prea devreme pentru ca N97să fi avut timpul să devină un succes sau se transforme într-uneşec. N97 Mini vine ca un regret, ca o recunoaştere a faptului căceva a fost în neregulă cu Nokia N97. Ca o încercare de a reparagreşeala.

Nokia N97 Mini nu este nici un upgrade, nici un fel de urmaş allui N97. Este o alternativă. Cel mai probabilNokia şi-a dat seama că a făcut o greşeală şi a venit destul derepede cu un alt model, derivat din original - "iar Nokia a luat ocoastă de la N97 şi a creat N97 Mini".

Sunt multe asemănări între cele două telefoane. Sunt şi destulediferenţe dar nu suficiente pentru a o lua de la capăt şi aprezenta N97 Mini de la zero. De aceea, acest articol nu va fi unreview complet ci mai mult o comparaţie între Nokia N97 Mini şiNokia N97 care va pune accentul pe diferenţele dintre cele douătelefoane.

Nokia N97 Mini

Dimensiunea contează şi la telefoane

Pentru cei sătui de cărămizi inteligente, ca mine, conteazăfoarte mult dimensiunea unui smartphone. Producătorii au dovedit înultima vreme că şi telefoanele de top cu tastatură QWERTY pot fisuple. Aşa că de ce să-ţi iei un telefon care să te oblige să porţicurea la pantaloni, când poţi alege unul cu aceleaşi caracteristicitehnice dar mult mai finuţ?

Practic asta este întrebarea care scoate în evidenţă diferenţeledintre Nokia N97 şi Nokia N97 Mini, la nivelul construcţiei.Cifrele evidenţiază acest fapt: N97 Mini are 113 x 52.5 x 14.2 mmşi 138 de grame, în timp ce N97 ajunge la 117.2 x 55.3 x 15.9 mm şi150 grame. În altă ordine de idei, N97 Mini este şi mai mic şi maiuşor. Dincolo de cifre, cel mai bine îţi dai seama când îl ţii mânăşi-l compari cu N97.

Nokia N97 Mini

Pentru cei care este foarte important ca telefonul să nudepăşească anumite dimensiuni, N97 Mini câştigă clar luptala acest capitol.

Ecran şi tastatură mai mici

Era normal ca odată cu micşorarea terminalului şi alte elementeale acestuia să fie mai mici. Tastatura şi ecranul sunt afectate deaceastă schimbare. Afectate este un cuvânt prea dur. În realitatemicşorarea acestora nu are o influenţă negativă asupra utilizăriidispozitivului.

Chiar dacă ecranul lui N97 Mini are doar 3.2 inch, de la 3.5inch cât avea la N97, acesta şi-a păstrat rezoluţia: 360 x640 pixeli. Cu alte cuvinte calitatea imaginii nu a fostafectată.

Tastatura ocupă şi ea mai puţin spaţiu. Tastele sunt puţin maimici, dar nu influenţează negativ viteza descriere. Sunt suficient de mari pentru a putea scriefoarte repede. A fost scos din peisaj D-Pad-ul care însoţeatastatura QWERTY şi au fost adăugate în schimb săgeţi, caalternativă la touchscreen.

Nokia N97 Mini

În rest, ca şi construcţie, nu ai ce să-i reproşezi. Finisajelesunt caracteristice unui terminal de top.

Ce a mai intrat la apă

În afară de elementele fizice micşorate, N97 Mini este mic şidin alte puncte de vedere. Unul dintre acestea, nu foarteimportant, este capacitatea de stocare. N97 Mini dispune de8 GB, faţă de cei 32 GB ai lui N97. Nu este foarteimportant pentru că oricum este un spaţiu suficient pentrumajoritatea utilizatorilor, iar cei care vor mai mult au oricând ladispoziţie varianta cardurilor de memorie.

În schimb, capacitatea mai mică a bateriei este foarteimportantă. N97 Mini are o baterie de 1200 mAh, spre deosebire deN97 care avea o baterie de 1500 mAh. Iar asta se vede şi înautonomia oferită. În condiţii de utilizare medii, N97 Mini s-adescărcat după aproximativ două zile. Dacă abuzezi puţin defuncţiile sale, îi poţi reduce autonomia într-o zi şi ceva.Autonomia este, de fapt, cel mai mare neajuns al acestuidispozitiv.

Sistemul de operare

N97 Mini are la bază acelaşi Symbian 9.4 rel. 5, versiunea deSymbian optimizată pentru telefoanele cu touchscreen. Tot ce amspus despre el cu alte ocazii rămâne valabil: este un sistem deoperare imatur şi inconsecvent. Cu câteva mici excepţii, aceleaşireproşuri pe care i le-am făcut de când a fost lansat, rămânvalabile.

Nokia N97 Mini

Ca şi N97, ecranul de stanby suportă widget-uri cu diversefuncţii gen condiţiile meteo sau o mini listă de contacte favorite.Lista de widget-uri disponibile nu este foarte mare, mai multefiind disponibile online, în cadrul Ovi. În linii mari, nu suntdeosebiri importante între versiunea instalată pe N97 şi cea de peN97 Mini.

N97 Mini sau N97?

Dacă aş fi pus în situaţia de a alege unul dintre cele douătelefoane aş alege cu siguranţă N97 Mini. Cu excepţia autonomieiceva mai mici, nici unul dintre elementele modificate ori micşoratenu constituie un minus. Nici ecranul, nici tastatura QWERTY, nicispaţiul de stocare şi nici lipsa transmiţătorului FM care există laN97.

Acum mai depinde şi la ce preţ va fi comercializat Nokia N97Mini. Dacă este substanţial mai ieftin decât N97, atunci balanţa vaînclina clar în favoarea lui N97 Mini. Cu toate diferenţele tehnicecare teoretic ar fi în avantajul lui N97, Mini-ul mi separe telefonul mai bun.

Diferenţe esenţiale între Nokia N97 Mini şiN97

Dimensiuni: 113 x 52.5 x 14.2 mm - 117.2 x 55.3 x 15.9 mm
Greutate: 138g - 150g
Ecran: 3.2 inch - 3.5 inch
Memorie internă: 8 GB - 32 GB
Baterie: 1200 mAh - 1500 mAh

Plusuri şi Minusuri

+ touchscreen
+ tastatură QWERTY
+ dimensiuni acceptabile
+ HSDPA, Wi-Fi, GPS
- autonomie redusă
- acelaşi sistem de operare imatur