Nokia 808 PureView: cel mai tare camera-phone lansat în România!

Nokia 808 PureView: cel mai tare camera-phone lansat în România!

Nokia 808 PureView a fost lansat astăzi în România, iar pasionaţii de foto şi video au toate motivele să economisească bani până în iulie, când va apărea în magazine.

După o dezvoltare ce a început în urmă cu aproximativ cinci ani, Nokia şi Carl Zeiss au finalizat un senzor performant şi un sistem de lentile compact, capabile să ofere imagini şi clipuri la o calitate pe care niciun alt telefon sau smartphone nu o egalează în momentul de faţă.

Vorbim de un senzor de 1/1.2 inch – dimensiuni mult mai mari decât cele ale senzorilor de pe camere foto compacte. Mai mult decât atât, senzorul poate captura imagini la o rezoluţie incredibilă de 41 MP (38 MP efectivi).

Nokia 808 PureView

La această rezoluţie, este lesne de dedus că avem posibilitatea de a decupa cele mai mici detalii din imagine fără să pierdem din calitate. De altfel, Nokia a implementat un sistem de zoom digital care permite apropierea în timp real fără a compromite calitatea imaginii sau a clipului. Sigur, cu cât rezoluţia selectată este mai mică, cu atât ne putem apropia mai mult de subiect fără a sacrifica detaliile.

Spre exemplu, în cazul unui clip Full HD 1080p (1920 x 1080 pixeli) putem face un zoom de 4x fără să pierdem din calitate, iar dacă alegem o rezoluţie video de 1280 x 720 pixeli, zoom-ul creşte până la 6x. În cazul în care nu punem preţ pe rezoluţie şi selectăm 360p (640 x 360 pixeli), obţinem un zoom maxim de 12x.

În cazul pozelor, avem un zoom de până la 4x dacă setăm camera la 5 MP. Dacă nu suntem interesaţi de zoom, putem opta pentru poze la rezoluţia maximă de 38 MP (7728 x 5354 pixeli în format 16:9 sau 7152 x 5368 pixeli în format 4:3).

Nokia 808 PureView

Pe lângă senzorul generos, sistemul de lentile realizat în parteneriat cu Carl Zeiss oferă performanţe remarcabile în lumină scăzută: diafragma F2.4 permite pătrunderea unei cantităţi de lumină suficient de mari încât să obţinem poze spectaculoase seara, indiferent că ne aflăm pe plajă cu soarele la apus sau în lumina de pe stradă.

Nici efectul „Bokeh” nu este de neglijat. Acesta se traduce printr-o adâncime profundă a câmpului de focus ce izolează subiectul de fundal (subiectul apare clar în imagine, iar fundalul înceţoşat).

În fine, setările avansate specifice unei camere dedicate, dar şi modurile prestabilite de fotografiere, ne permit să realizăm poze artistice, creative.

Nokia 808 PureView

Aceasta este partea pur teoretică, în practică rezultatele spectaculoase se obţin cu dificultate. Unul dintre motive este lipsa unui sistem eficient de stabilizare a imaginii. Am testat camera de pe Nokia 808 PureView în cadrul evenimentului de lansare şi cu greu am scos câteva cadre nemişcate. Un mini-trepied este absolut necesar pentru a garanta fotografii reuşite în condiţii slabe de iluminare.

Pe de altă parte, nici camerele compacte nu se descurcă mai bine în astfel de condiţii, iar restul camerelor implementate pe telefoane şi smartphone-uri concurente nici nu intră în calcul la acest capitol.

Nokia 808 PureView este fără îndoială cel mai performant camera-phone la ora actuală. Sample-uri foto şi video mai jos.

Video sample Full HD filmat cu Nokia 808 PureView

Am tot vorbit de camera-phone, însă trebuie spus că, dacă lăsăm la o parte latura foto / video, Nokia 808 Pure View este un smartphone în toată regula. Rulează ultima iteraţie de Symbian (Symbian Belle OS) şi dispune de un procesor ARM 11 tactat la 1.3 GHz.

Sigur, aici avem de a face cu un tandem modest faţă de ce oferă concurenţa, însă reţineţi că Nokia 808 PureView este primul dispozitiv care face parte dintr-un amplu proiect al finlandezilor, proiect ce vizează dezvoltarea unor telefoane inteligente cu cameră ultra-performantă.

Nokia a promis că, în perioada următoare, va implementa tehnologiile PureView şi pe smartphone-urile cu sistem de operare Windows Phone.

Nokia 808 PureView

Ne aşteptăm la oarecare compromisuri, în principiu din cauza limitărilor de design. Pentru a integra senzorul mare, Nokia 808 PureView a primit un corp robust, ce are o grosime de 13,9 mm – peste „taliile” slim şi ultra-slim scoase în faţă de concurenţă (Apple, Samsung, HTC, Sony, Motorola şi LG). Un Windows Phone atât de robust este foarte puţin probabil să apară.

Până una alta, rămâne să vedem cât de bine se va vinde Nokia 808 PureView. Principala lui problemă este preţul deloc competitiv, chiar dacă se poziţionează printre gadgeturile premium: 650 de Euro (aproximativ 3000 de Lei) va tăia cu siguranţă elanul multora dintre noi.

Chiar dacă pe partea de foto şi video depăşeşte iPhone 4S, Samsung Galaxy S III sau HTC One X, dotările ce ţin de procesare nu sunt nici măcar comparabile cu ceea ce oferă smartphone-urile de top lansate în 2012. Iată un tabel comparativ care evidenţiază aceste aspecte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News