Nokia C6-01 - un ecran superb pentru Symbian^3

Iniţial am crezut că Nokia C6-01 este un C7 mai mic. Nu ne-ar fimirat această mişcare de la producătorul finlandez căruia îi placesă ofere modele similare la cât mai multe niveluri preţ.Din fericire, telefonul de mai jos poate sta într-o clasăaparte, fiind unul din cele mai interesante pe care le-am văzut înultimul timp de la Nokia. De legăturile cu vechiul C6 nu mai are sens să discutăm deoarece ele nu preaexistă. Nokia C6-01 a trecut de la Symbian S60 la Symbian^3vine cu o serie de dotări mai mult decât atractive.

Nokia C6-01 - ecranul AMOLED ClearBlack, apărat de Gorilla Glass

Construcţie

Din punct de vedere al construcţiei carcasei, Nokia C6-01 aduceîntr-un fel cu venerabilul şi popularul6300. Nu vorbim aici de formatul telefonului, ci de felul încare se îmbină carcasa metalică şi amplasarea camerei foto.Ecranul telefonului mobil este protejat de titratulmaterial Gorilla Glass şi trebuie să spunem că este într-adevărrezistent atât la şocuri cât şi la zgârieturi. Deasupraecranului de 3.2" se găseşte casca, camera frontală, senzorul deproximitate şi cel pentru lumina ambientală. În partea de jos găsimun buton din plastic negru care se apasă la capete pentru arăspunde sau a respinge apelul. În mijlocul său a fost amplasatbutonul pentru meniu, cu un LED alb.

Nu mi-au plăcut în mod special butoanele laterale ale lui NokiaC6-01. Ele sunt subţiri şi feedback-ul la apăsare nu este foartebun. Declanşatorul pentru camera foto nu are poziţie intermediarăde apăsare, ceea ce ne-a indicat de la început lipsa mecanismuluide focalizare. Pe latura de jos a telefonului găsim microfonul,portul microUSB, mufa de 3,5 mm şi cea pentru alimentare, cu un LEDalb asociat. Acesta se aprinde atunci când bateria se încarcă. Pespate, Nokia C6-01 se laudă cu o cameră de 8 MP şi două LED-uripentru blitz sau iluminare în timpul filmării. Accesul la cardulmicroSDHC se face prin scoaterea capacului metalic. Slot-ul pentrucartela SIM se află ca de obicei sub baterie.

Nokia C6-01 - butoanele laterale sunt cam subţiri

În pachet

Am fost puţin dezamăgit când am deschis pachetul lui NokiaC6-01. Producătorul nu s-a deranjat să ofere un headsetstereo de calitate. În schimb, cel inclus este WH-102, un headset oferit şi împreună cu modele cu Symbian S60semnificativ mai ieftine. Calitatea audio a sa nu este foarte reaşi unii s-ar putea să se mulţumească cu el, însă ieşireaaudio a telefonului merită ceva mai bun. Alimentatorul dinpachet este compact, iar cablul microUSB nu este foarte scurt.Nokia C6-01 se încarcă şi prin cablul USB, iar pentrustocare este oferit un card de 2 GB.

Dotări

Nokia C7 şi C6-01 au foarte multe dotări în comun.Începem cu procesorul ARM 11 la 680 MHz, chipset-ul graficBroadcomm BCM2727, camera de 8 MP, modulul WiFi 802.11b/g/n,Bluetooth 3.0 şi ecranul de tip AMOLED cu rezoluţia de 360x640 depixeli. Prima diferenţă între ele este dată însă tot de ecran.C6-01 este dotat cu ceea ce Nokia numeşte ClearBlackdisplay. Vom vorbi despre el mai jos. La capitolulmemorie, terminalul de faţă se laudă cu 340 MB pentru stocare, 256MB RAM şi 1 GB ROM. Prezenţa modulului GPS este ceva de aşteptat dela un astfel de telefon, el putând fi folosit pentrugeotagging.

Slot-ul pentru carduri microSD/SDHC al lui Nokia C6-01

Ecranul superb

Trebuie să vezi ecranul ClearBlack al lui Nokia C6-01 căsă te convingi că este unul din cele mai bune de pe piaţă la oraactuală. Denumirea vine de la faptul că între fundalulnegru şi chenarul negru al ecranului nu poţi să faci vreodiferenţă. E ca şi cum te-ai uita la un plastic negru mat. Reflexiaeste dată doar de materialul exterior de protecţie Gorilla Glass.Am avut posibilitatea să punem Nokia C6-01 alături de iPhone 4, HTC7 Mozart şi Samsung Nexus S pentru a compara ecranele. În ceea cepriveşte negrul, iPhone 4 a fost cel mai apropiat de C6-01, însănegrul său era vizibil mai luminos. La calitatea redării culorilor,C6-01 mi s-a părut că se comportă mult mai bine decât cele trei,însă este posibil să fiu puţin subiectiv la acest capitol.

Nokia C6-01 alături de 5230

Pe scurt, ecranul lui Nokia C6-01 este superb din aproape toatepunctele de vedere. Chiar şi în soare puternic, el este foarte uşorde citit. Singura problemă pe care am avut-o a ţinut de reglareaautomată a luminozităţii. Fie senzorul are mici probleme, fiecomanda de schimbare a luminozităţii este lentă. Comportamentulfuncţiei a fost puţin cam haotic uneori. În plus, senzorul deluminozitate nu poate fi dezactivat, în meniu fiind disponibiledoar cinci niveluri de intensitate a iluminării.

Nokia C6-01 şi HTC 7 Mozart

Symbian^3 şi aplicaţiile

Pentru cei care nu sunt familiari cu Symbian^3, Nokia C6-01oferă trei ecrane principale ce pot fi personalizate cu icon-uri şiwidget-uri. Printre aplicaţiile preinstalate se numărăsuita QuickOffice, Adobe PDF, F-Secure Anti-Theft, Zip Manager,Psiloc World Traveler şi Nokia Here and Now. Accesul laOvi Store este facilitat de aplicaţia preinstalată. Numărulaplicaţiilor compatibile nu este la fel de mare precum cel din AppStore sau din Android Market, însă este posibil să găsiţi unele cufuncţionalităţi similare cu cele de care aveţi nevoie. Conectareala reţelele de socializare se face acum printr-o aplicaţie unitarălegată de contul Ovi.

Multimedia

Poate că sunt răutăcios, însă Nokia putea să pună peC6-01 măcar trei butoane pentru controlul melodiilor.Apreciez însă faptul că butonele pentru volum sunt active din oricemeniu sau aplicaţie sau atunci când ecranul este blocat. O micăproblemă am avut în playerul audio. La sortarea melodiilor,albumele şi artiştii sunt acum puşi la un loc. În aceste condiţii,nu mai poţi să asculţi melodiile unui artist, dacă ai mai multealbume separate ale acestuia, fără să creezi un playlist special.Calitatea ieşirii audio este excelentă şi investiţia într-o perechede căşti de calitate este cât se poate de justificată.

Nokia C6-01 - conectorii din partea de jos

Redarea clipurilor video pe Nokia C6-01 este excelentă.Telefonul oferă suport pentru DivX şi XviD şi poate chiar redafoarte fluent conţinut 720p. Aceasta nu ne miră însă prea tare,ţinând cont că terminalul trebuie oricum să redea clipurile 720p pecare le înregistrează. De menţionat este secţiunea Web TV careinclude aplicaţii precum YouTube, National Geographic şi ParamountTrailers. Radioul se laudă cu suport pentru funcţia RDS.

Camera foto

Camera foto cu senzor de 8 MP şi stabilizare a imaginii - Nokia C6-01

Am crezut că Nokia C6-01 are acelaşi senzor foto pe care l-amîntâlnit la fratele mai mare C7. M-am înşelat. Nu ştiu de unde auluat acel senzor sau dacă l-au modificat pe cel al lui C7, însăcalitatea imaginilor este incomparabilă. Avem un zgomot de imagineputernic chiar şi la setarea Low ISO, iar detaliile se pierd foarteuşor într-o mare ceaţă. Chiar şi în condiţii optime de iluminareimaginile au o tentă de pastel. Dacă sunt micşorate destul de mult(1024x768), pozele vor arăta mai bine, însă nu se mai justifică cei8 MP ai senzorului. Cele două LED-uri de lângă cameră sunt destulde puternice pentru o distanţă de 1-1,5 m.

ISO Low (100)Zoom digital
WideISO Low, 1/100 s
Blitz, ISO Low (155), 1/50 sBlitz, ISO Medium (243), 1/50 s
Blitz, ISO High (507), 1/100 sISO High (800), 1/29 s


Filmarea la rezoluţie 720p şterge puţin din ruşinea camerei foto alui Nokia C6-01. Stabilizarea imaginii reprezintă un mare plus şiefectul este vizibil în clipurile de test de mai jos. Am apreciatşi faptul că cele două LED-uri pot fi aprinse în timpul filmării.În condiţii cu lumină de ambient mai slabă, calitatea imaginiiscade. Un minut de filmare la rezoluţie 720p ocupă aproximativ 60MB pe card, iar fişierul salvat are extensia MP4.

1280x720 - 60 MBCu iluminare - 30 MB


Autonomie

Bateria BL-5CT a lui Nokia C6-01 are o capacitate de 1050 mAh şinu am avut mari pretenţii de la ea. Ea nu a dezamagit însă, ba dincontră, a oferit o autonomie de patru zile. În această perioadă ampetrecut o oră vorbind la telefon, două ore ascultând muzică, o orăfolosind diverse funcţii şi o jumătate de oră navigând pe Internet.Când smartphone-ul nu este folosit, pe ercran este afişată data şiora. Se pare că avem în acest caz un consum foarte redus almatricei AMOLED. Când bateria este pe terminate, Nokia C6-01 intrăîntr-un Power Saving Mode: ora nu mai este afişată, iar moduleleinterne (GPS, WiFi, Bluetooth) neutilizate sunt dezactivateautomat. Bateria se încarcă în 3-4 ore de la priză. Este posibil cautilizarea intensă a modulelor menţionate mai sus să reducăautonomia la două zile şi chiar mai puţin.

Nokia C6-01 - bateria şi capacul metalic

Concluzie

Cu atâtea facilităţi excelente, Nokia C6-01 este destul de uşorde recomandat celor care caută un terminal cu Symbian^3. Grosimeade 14 mm şi greutatea de 131 g s-ar putea să fie puţin camneatractive pentru cei care s-au obişnuit cu silueta subţire a unuimodel din seria E, însă dotările nu sunt puţine. Ecranul este unuldin principalele puncte de atracţie, iar filmarea HD şi redareaclipurilor 720p sunt plusuri demne de luat în seamă. O autonomie depatru zile pentru un terminal din această gamă este o altăperformanţă în palmaresul lui C6-01.

Denumirea incompletă de deasupra ecranului

Ţinând cont că nici măcar topul de gamă N8 nu dispune de ecranClearBlack, Nokia C6-01 nu prea se poate compara cu vreun alt modelal producătorului finlandez. Doar viitorul E7, va mai oferi aceastăfacilitate, la un preţ mult mai mare. Nokia C5-03 ar putea fimenţionat, fiind prezent în oferta Vodafone, însă el vine cuvechiul Symbian S60 9.4 rel. 5. Până va intra în oferta unuioperator de telefonie mobilă, Nokia C6-01 poate fi găsit la câtevamagazine online, preţul său variind între 1.200 şi 1.400 delei.

Nokia C6-01 - disponibil şi în ţara noastră

Plusuri şi minusuri:

[+] ecranClearBlack superb, protejat de Gorilla Glass
[+]trei ecrane personalizabile
[+]filmare 720p cu stabilizarea imaginii
[+]autonomie bună
[+]aplicaţii utile preinstalate
[-]calitatea slabă a pozelor realizate
[-]Symbian^3 este limitat în comparaţie cu alte sisteme de operare

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat