Nokia C6-01 - un ecran superb pentru Symbian^3

Iniţial am crezut că Nokia C6-01 este un C7 mai mic. Nu ne-ar fi mirat această mişcare de la producătorul finlandez căruia îi place să ofere modele similare la cât mai multe niveluri preţ. Din fericire, telefonul de mai jos poate sta într-o clasă aparte, fiind unul din cele mai interesante pe care le-am văzut în ultimul timp de la Nokia. De legăturile cu vechiul C6 nu mai are sens să discutăm deoarece ele nu prea există. Nokia C6-01 a trecut de la Symbian S60 la Symbian^3 vine cu o serie de dotări mai mult decât atractive.

Nokia C6-01 - ecranul AMOLED ClearBlack, apărat de Gorilla Glass

Construcţie

Din punct de vedere al construcţiei carcasei, Nokia C6-01 aduce într-un fel cu venerabilul şi popularul 6300. Nu vorbim aici de formatul telefonului, ci de felul în care se îmbină carcasa metalică şi amplasarea camerei foto. Ecranul telefonului mobil este protejat de titratul material Gorilla Glass şi trebuie să spunem că este într-adevăr rezistent atât la şocuri cât şi la zgârieturi. Deasupra ecranului de 3.2" se găseşte casca, camera frontală, senzorul de proximitate şi cel pentru lumina ambientală. În partea de jos găsim un buton din plastic negru care se apasă la capete pentru a răspunde sau a respinge apelul. În mijlocul său a fost amplasat butonul pentru meniu, cu un LED alb.

Nu mi-au plăcut în mod special butoanele laterale ale lui Nokia C6-01. Ele sunt subţiri şi feedback-ul la apăsare nu este foarte bun. Declanşatorul pentru camera foto nu are poziţie intermediară de apăsare, ceea ce ne-a indicat de la început lipsa mecanismului de focalizare. Pe latura de jos a telefonului găsim microfonul, portul microUSB, mufa de 3,5 mm şi cea pentru alimentare, cu un LED alb asociat. Acesta se aprinde atunci când bateria se încarcă. Pe spate, Nokia C6-01 se laudă cu o cameră de 8 MP şi două LED-uri pentru blitz sau iluminare în timpul filmării. Accesul la cardul microSDHC se face prin scoaterea capacului metalic. Slot-ul pentru cartela SIM se află ca de obicei sub baterie.

Nokia C6-01 - butoanele laterale sunt cam subţiri

În pachet

Am fost puţin dezamăgit când am deschis pachetul lui Nokia C6-01. Producătorul nu s-a deranjat să ofere un headset stereo de calitate. În schimb, cel inclus este WH-102, un headset oferit şi împreună cu modele cu Symbian S60 semnificativ mai ieftine. Calitatea audio a sa nu este foarte rea şi unii s-ar putea să se mulţumească cu el, însă ieşirea audio a telefonului merită ceva mai bun. Alimentatorul din pachet este compact, iar cablul microUSB nu este foarte scurt. Nokia C6-01 se încarcă şi prin cablul USB, iar pentru stocare este oferit un card de 2 GB.

Dotări

Nokia C7 şi C6-01 au foarte multe dotări în comun. Începem cu procesorul ARM 11 la 680 MHz, chipset-ul grafic Broadcomm BCM2727, camera de 8 MP, modulul WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0 şi ecranul de tip AMOLED cu rezoluţia de 360x640 de pixeli. Prima diferenţă între ele este dată însă tot de ecran. C6-01 este dotat cu ceea ce Nokia numeşte ClearBlack display. Vom vorbi despre el mai jos. La capitolul memorie, terminalul de faţă se laudă cu 340 MB pentru stocare, 256 MB RAM şi 1 GB ROM. Prezenţa modulului GPS este ceva de aşteptat de la un astfel de telefon, el putând fi folosit pentru geotagging.

Slot-ul pentru carduri microSD/SDHC al lui Nokia C6-01

Ecranul superb

Trebuie să vezi ecranul ClearBlack al lui Nokia C6-01 că să te convingi că este unul din cele mai bune de pe piaţă la ora actuală. Denumirea vine de la faptul că între fundalul negru şi chenarul negru al ecranului nu poţi să faci vreo diferenţă. E ca şi cum te-ai uita la un plastic negru mat. Reflexia este dată doar de materialul exterior de protecţie Gorilla Glass. Am avut posibilitatea să punem Nokia C6-01 alături de iPhone 4, HTC 7 Mozart şi Samsung Nexus S pentru a compara ecranele. În ceea ce priveşte negrul, iPhone 4 a fost cel mai apropiat de C6-01, însă negrul său era vizibil mai luminos. La calitatea redării culorilor, C6-01 mi s-a părut că se comportă mult mai bine decât cele trei, însă este posibil să fiu puţin subiectiv la acest capitol.

Nokia C6-01 alături de 5230

Pe scurt, ecranul lui Nokia C6-01 este superb din aproape toate punctele de vedere. Chiar şi în soare puternic, el este foarte uşor de citit. Singura problemă pe care am avut-o a ţinut de reglarea automată a luminozităţii. Fie senzorul are mici probleme, fie comanda de schimbare a luminozităţii este lentă. Comportamentul funcţiei a fost puţin cam haotic uneori. În plus, senzorul de luminozitate nu poate fi dezactivat, în meniu fiind disponibile doar cinci niveluri de intensitate a iluminării.

Nokia C6-01 şi HTC 7 Mozart

Symbian^3 şi aplicaţiile

Pentru cei care nu sunt familiari cu Symbian^3, Nokia C6-01 oferă trei ecrane principale ce pot fi personalizate cu icon-uri şi widget-uri. Printre aplicaţiile preinstalate se numără suita QuickOffice, Adobe PDF, F-Secure Anti-Theft, Zip Manager, Psiloc World Traveler şi Nokia Here and Now. Accesul la Ovi Store este facilitat de aplicaţia preinstalată. Numărul aplicaţiilor compatibile nu este la fel de mare precum cel din App Store sau din Android Market, însă este posibil să găsiţi unele cu funcţionalităţi similare cu cele de care aveţi nevoie. Conectarea la reţelele de socializare se face acum printr-o aplicaţie unitară legată de contul Ovi.

Multimedia

Poate că sunt răutăcios, însă Nokia putea să pună pe C6-01 măcar trei butoane pentru controlul melodiilor. Apreciez însă faptul că butonele pentru volum sunt active din orice meniu sau aplicaţie sau atunci când ecranul este blocat. O mică problemă am avut în playerul audio. La sortarea melodiilor, albumele şi artiştii sunt acum puşi la un loc. În aceste condiţii, nu mai poţi să asculţi melodiile unui artist, dacă ai mai multe albume separate ale acestuia, fără să creezi un playlist special. Calitatea ieşirii audio este excelentă şi investiţia într-o pereche de căşti de calitate este cât se poate de justificată.

Nokia C6-01 - conectorii din partea de jos

Redarea clipurilor video pe Nokia C6-01 este excelentă. Telefonul oferă suport pentru DivX şi XviD şi poate chiar reda foarte fluent conţinut 720p. Aceasta nu ne miră însă prea tare, ţinând cont că terminalul trebuie oricum să redea clipurile 720p pe care le înregistrează. De menţionat este secţiunea Web TV care include aplicaţii precum YouTube, National Geographic şi Paramount Trailers. Radioul se laudă cu suport pentru funcţia RDS.

Camera foto

Camera foto cu senzor de 8 MP şi stabilizare a imaginii - Nokia C6-01

Am crezut că Nokia C6-01 are acelaşi senzor foto pe care l-am întâlnit la fratele mai mare C7. M-am înşelat. Nu ştiu de unde au luat acel senzor sau dacă l-au modificat pe cel al lui C7, însă calitatea imaginilor este incomparabilă. Avem un zgomot de imagine puternic chiar şi la setarea Low ISO, iar detaliile se pierd foarte uşor într-o mare ceaţă. Chiar şi în condiţii optime de iluminare imaginile au o tentă de pastel. Dacă sunt micşorate destul de mult (1024x768), pozele vor arăta mai bine, însă nu se mai justifică cei 8 MP ai senzorului. Cele două LED-uri de lângă cameră sunt destul de puternice pentru o distanţă de 1-1,5 m.

ISO Low (100) Zoom digital
Wide ISO Low, 1/100 s
Blitz, ISO Low (155), 1/50 s Blitz, ISO Medium (243), 1/50 s
Blitz, ISO High (507), 1/100 s ISO High (800), 1/29 s


Filmarea la rezoluţie 720p şterge puţin din ruşinea camerei foto a lui Nokia C6-01. Stabilizarea imaginii reprezintă un mare plus şi efectul este vizibil în clipurile de test de mai jos. Am apreciat şi faptul că cele două LED-uri pot fi aprinse în timpul filmării. În condiţii cu lumină de ambient mai slabă, calitatea imaginii scade. Un minut de filmare la rezoluţie 720p ocupă aproximativ 60 MB pe card, iar fişierul salvat are extensia MP4.

1280x720 - 60 MB Cu iluminare - 30 MB


Autonomie

Bateria BL-5CT a lui Nokia C6-01 are o capacitate de 1050 mAh şi nu am avut mari pretenţii de la ea. Ea nu a dezamagit însă, ba din contră, a oferit o autonomie de patru zile. În această perioadă am petrecut o oră vorbind la telefon, două ore ascultând muzică, o oră folosind diverse funcţii şi o jumătate de oră navigând pe Internet. Când smartphone-ul nu este folosit, pe ercran este afişată data şi ora. Se pare că avem în acest caz un consum foarte redus al matricei AMOLED. Când bateria este pe terminate, Nokia C6-01 intră într-un Power Saving Mode: ora nu mai este afişată, iar modulele interne (GPS, WiFi, Bluetooth) neutilizate sunt dezactivate automat. Bateria se încarcă în 3-4 ore de la priză. Este posibil ca utilizarea intensă a modulelor menţionate mai sus să reducă autonomia la două zile şi chiar mai puţin.

Nokia C6-01 - bateria şi capacul metalic

Concluzie

Cu atâtea facilităţi excelente, Nokia C6-01 este destul de uşor de recomandat celor care caută un terminal cu Symbian^3. Grosimea de 14 mm şi greutatea de 131 g s-ar putea să fie puţin cam neatractive pentru cei care s-au obişnuit cu silueta subţire a unui model din seria E, însă dotările nu sunt puţine. Ecranul este unul din principalele puncte de atracţie, iar filmarea HD şi redarea clipurilor 720p sunt plusuri demne de luat în seamă. O autonomie de patru zile pentru un terminal din această gamă este o altă performanţă în palmaresul lui C6-01.

Denumirea incompletă de deasupra ecranului

Ţinând cont că nici măcar topul de gamă N8 nu dispune de ecran ClearBlack, Nokia C6-01 nu prea se poate compara cu vreun alt model al producătorului finlandez. Doar viitorul E7, va mai oferi această facilitate, la un preţ mult mai mare. Nokia C5-03 ar putea fi menţionat, fiind prezent în oferta Vodafone, însă el vine cu vechiul Symbian S60 9.4 rel. 5. Până va intra în oferta unui operator de telefonie mobilă, Nokia C6-01 poate fi găsit la câteva magazine online, preţul său variind între 1.200 şi 1.400 de lei.

Nokia C6-01 - disponibil şi în ţara noastră

Plusuri şi minusuri:

[+] ecran ClearBlack superb, protejat de Gorilla Glass
[+] trei ecrane personalizabile
[+] filmare 720p cu stabilizarea imaginii
[+] autonomie bună
[+] aplicaţii utile preinstalate
[-] calitatea slabă a pozelor realizate
[-] Symbian^3 este limitat în comparaţie cu alte sisteme de operare