OnePlus „împrumută” o funcţie software de la iPhone pentru autonomie mai bună

09.01.2020
OnePlus „împrumută” o funcţie software de la iPhone pentru autonomie mai bună

Brandul OnePlus a reuşit în doar câţiva ani să se impună pe piaţa de smartphone-uri şi să joace la aceeaşi masă cu companii cu tradiţie precum Samsung, Apple sau Huawei. În general, compania chineză şi-a construit un renume pentru specificaţiile hardware bune la preţuri mici, dar şi prin software rapid. De altfel, OnePlus nu a încercat niciodată să pară o companie extrem de inovatoare, iar decizia de a adopta o funcţie pe care Apple a integrat-o în iOS 13 pe Oxygen OS 10 nu vine ca o mare surpriză, întrucât scopul său pare să fie în primul rând de a livra dispozitive cât mai bune.

Un update pentru Oxygen OS 10, care va veni în viitorul apropiat, va introduce pentru prima dată pe dispozitivele OnePlus funcţia de „încărcare optimizată”. Încărcarea optimizată este o funcţie pe care am întâlnit-o de curând în iOS 13, la lansarea iPhone 11, care permite încărcarea bateriei telefonului la o viteză mai mică, pe o perioadă mai lungă de timp. De ce şi-ar dori însă utilizatorii o asemenea funcţie?

În primul rând pentru că este un tip de încărcare inteligentă. Încărcarea optimizată apare doar atunci când încarci telefonul peste noapte. Astfel, în loc să încarce telefonul rapid până la 100% şi să îl ţină permanent alimentat odată ce atinge această valoare, software-ul va încărca puţin câte puţin, pentru ca atunci când te vei trezi să găseşti telefonul încărcat. Încărcarea optimizată foloseşte AI pentru a învăţa programul utilizatorului, încercând să încarce bateria complet fix înainte ca acesta să se trezească.

În cazul OnePlus, funcţia va încărca telefonul până la valoarea de 80%, urmând ca la o oră şi jumătate înainte de ora de trezire normală să înceapă încărcarea ultimelor 20 de procente, pentru a avea baterie 100% încărcată restul zilei. Pentru a intui ora de trezire, telefonul va folosi fie obiceiurile de utilizare din zilele precedente, fie prima alarmă din aplicaţia dedicată, fie primul eveniment din calendar.

Această metodă de protecţie a bateriei ar putea duce la o degradare mai lentă în timp. Acumulatorii cu Litiu se degradează în special atunci când stau perioade lungi la capacitate maximă de încărcare, fie atunci când sunt descărcaţi complet. Este de obicei indicat ca pentru o durată de utilizare pe termen lung, acumulatorul să rămână undeva între 20 şi 80% tot timpul.

Funcţia de încărcare optimizată este deja disponibilă pentru utilizatorii de OnePlus 7 şi 7 Pro care rulează versiunea Open Beta a sistemului de operare Oxygen OS 10 şi va deveni în scurt timp disponibilă în varianta finală. Aceasta poate fi activată din setări din meniul „Baterie”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult