Oppo ar putea să îşi lanseze propriul chipset pentru telefoane. A înregistrat deja numele acestuia în Europa

29.11.2019
Oppo ar putea să îşi lanseze propriul chipset pentru telefoane. A înregistrat deja numele acestuia în Europa

Cei trei producători de top de smartphone-uri din lume, Samsung, Apple şi Huawei au demonstrat că pentru a putea oferi o experienţă de utilizare de top trebuie mai întâi să îţi dezvolţi propriul hardware. Aceste companii folosesc chipset-uri proprietare pentru modelele de top şi chiar şi pentru multe dintre variantele de medie de pe piaţă, singura excepţie fiind Samsung, care alege soluţii Qualcomm în SUA şi China. Se pare că Oppo doreşte să adopte o strategie similară în viitor, înregistrând o marcă înregistrată pentru primul său chipset: Oppo M1.

Apple a fost prima companie care s-a lăudat cu propriul hardware şi software, iar optimizarea software posibilă folosind hardware specializat s-a dovedit a fi o strategie de succes. Astfel, şi alte companii precum Samsung şi Huawei au optat pentru soluţii proprietare, iar succesul este evident: Samsung este cel mai mare producător de telefoane din lume, la baza telefoanelor sale fiind în mare parte chipset-uri Exynos, în timp ce Huawei este cel de-al doilea, care se apropie cu paşi repezi de a cuceri locul întâi, toate dispozitivele sale fiind bazate pe soluţii Kirin.

Oppo ar putea astfel să ofere o experienţă de utilizare îmbunătăţită, actualizări de software mai rapide şi noi funcţii exclusive, pe care le poate dezvolta separat de restul pieţei, care încă este dependentă de chipset-uri de la Qualcomm sau MediaTek. De altfel, compania a angajat în ultima perioadă ingineri care au lucrat în trecut la companii precum Speadtrum şi MediaTek. Din păcate nu ştim foarte multe lucruri despre chipset-ul Oppo. Conform EUIPO, organizaţia europeană care se ocupă cu proprietatea intelectuală, acest cip se va numi Oppo M1. Nu este clar însă dacă vor exista mai multe variante, unele mai puternice şi unele de medie, însă cel mai probabil, producătorul chinez va începe cu un model şi va extinde de acolo seria de procesoare.

De altfel, este destul de uşor de intuit faptul că va fi bazat pe tehnologia ARM. Totuşi, nu ştim dacă Oppo va folosi nuclee standard, precum cele Cortex livrate de ARM, sau dacă va opta pentru un design proprietar, aşa cum face Apple şi cum făcea Samsung până anul acesta.

Oppo obişnuieşte să prezinte noi tehnologii în premieră în cadrul Mobile World Congress la Barcelona. De exemplu, compania a prezentat tehnologia de zoom optic 5x folosind un modul de cameră periscopic în urmă cu doi ani, la MWC 2017, înainte să integreze tehnologia pe seria Oppo Reno la începutul acestui an. Astfel, dacă vom vedea primele prototipuri Oppo cu procesorul M1 la MWC, este foarte posibil ca acestea să nu ajungă pe piaţă prea curând.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult