(P) Huawei P10: dispozitivul ideal pentru fotografia de călătorie

06.04.2017
(P) Huawei P10: dispozitivul ideal pentru fotografia de călătorie

Huawei P10 este un smartphone performant atunci când vine vorba despre rularea de aplicaţii de entertainment şi productivitate, însă cei care sunt pasionaţi de fotografie vor găsi în carcasa subţire şi elegantă a acestuia un aparat foto complet echipat, numai bun de luat în călătorii. Acesta este rezultatul unei sinergii rar întâlnite între software şi hardware, cu puţin ajutor din partea Leica, unul dintre cei mai prestigioşi producători de camere foto.

Noul Huawei P10 beneficiază de o cameră foto cu doi senzori: unul color de 12 megapixeli pentru instantanee pline de viaţă şi unul monocrom de 20 megapixeli, care scoate în evidenţă detaliile peisajelor. Astfel, indiferent de locul în care călătoriţi sau tipul de subiect pe care doriţi să îl surprindeţi, puteţi fi siguri că aveţi la îndemână unealta perfectă pentru orice situaţie.

Cei doi senzori foto ai lui P10 sunt „ajutaţi” de obiective Leica SUMMARIT-H f/2.2 28mm, cu deschidere largă pentru peisaje pitoreşti sau pentru surprinderea unor clădiri inedite, dar care sunt potrivite şi pentru portrete.

„ (…) E bine de ştiut că Huawei P10, asemeni predecesorului său, vine cu două camere foto principale: una RGB (color) cu un senzor de 12 megapixeli, iar alta monocromă (alb-negru) cu un senzor de 20. Dacă prima e evident dedicată surprinderii culorilor, cea de a doua excelează prin reliefarea detaliilor şi performanţe bune în lumină slabă sau chiar pe timp de noapte datorită modurilor dedicate. (…) Toate puse cap la cap, împreună cu obiectivele Leica de 28mm, compun două camere foto extrem de capabile.”, ne spune fotograful Dragoş Asaftei, care a avut ocazia să ia Huawei P10 într-o scurtă călătorie în Transilvania.

Galerie foto

Acesta ne ajută şi cu sfaturi pentru realizarea de fotografii care să capteze cât mai bine identitatea locurilor pe care dorim să le vizităm:

„Mâncarea, decorul, florile, arhitectura sunt doar câteva detalii care contribuie la crearea contextului în seria de fotografii. Astfel, pe lângă peisaje, poţi fotografia mâncarea locală, anumite decoraţiuni de pe clădiri şi flora specifică, dacă e cazul. Vei da un farmec aparte seriei.” (…) „Încearcă să fotografiezi şi localnicii, în măsura în care poţi, mai ales dacă ajungi într-un loc cu obiceiuri aparte şi tradiţii care sunt foarte bine păstrate.”

Toate aceste tipuri de fotografii enumerate de Dragoş mai sus pot fi realizate cu uşurinţă pe Huawei P10 graţie sistemului dual-camera realizat în colaborare cu Leica. Acesta beneficiază de multe moduri de fotografiere şi destule setări avansate pentru a se potrivi oricărei situaţii.

Modul de fotografiere „Pro” oferă control total asupra fotografiilor realizate cu P10. Există setări manuale avansate, similare cu cele de pe aparatele foto profesionale de tip DSLR. Folosind tehnologii precum detecţia de fază şi un laser, alături de două blitz-uri cu LED-uri, Huawei P10 poate realiza atât peisaje impresionante, cât şi fotografie de detaliu, putând realiza fotografii chiar şi de la distanţă de numai câţiva centimetri de subiect.

„Mi-a atras atenţia modul PRO care permite accesul rapid (thumbs up pentru implementarea modului – pur şi simplu faci un swipe din josul ecranului în sus şi intri în el) la setări tehnice care te pot ajuta să surprinzi o scenă mai bine: timp de expunere, mod de expunere, compensarea expunerii, sensibilitatea ISO, modul de focalizare şi temperatura de culoare. Expunerea, ISO-ul, focalizarea şi white balance-ul pot fi lăsate şi pe Auto, de exemplu, dar şi ajustate manual în totalitate. Când e util acest mod? De obicei i-am simţit nevoia când am fotografiat la apus ori răsărit şi am avut de a face cu diferenţe mari de lumină între cer şi planul solului, ori când am vrut să „încălzesc” imaginile prin modificarea temperaturii de culoare.

Sistemul de focalizare e şi el aparte, îmbinând tehnologii care permit focalizarea rapidă şi precisă, chiar dacă vorbim de surprinderea unor imagini pe timp de zi sau a unora pe timp de noapte, unde singurele zone luminate – în care s-ar putea face focusul – sunt doar becurile de pe stradă ori luna.”, spune Dragoş Asaftei.

Camera foto beneficiază şi de un mod „Portret”, care suprapune un efect de bokeh pe fundal, subiectul fotografiat fiind însă focalizat complet. Pentru acest tip de fotografie (şi nu numai), Dragoş Asaftei sugerează utilizarea regulii treimilor:

„Un prim sfat ar fi activarea GRID-ului în camera foto, care va împărţi ecranul în 9 cadrane, cu 3 planuri pe orizontală şi 3 pe verticală. Zonele de intersecţie ale liniilor separatoare sunt punctele forte ale imaginii, iar dacă încadraţi subiectul în apropierea unuia dintre ele cu siguranţă duceţi imaginea la următorul nivel. (…) Pur şi simplu încadrăm persoana într-una dintre părţi, lăsând mai mult spaţiu în direcţia privirii acesteia.”

Se spune că cel mai bun aparat foto este cel pe care îl ai la îndemână în momentul oportun, iar Huawei P10 are toate şansele să devină singurul aparat de care aveţi nevoie în călătorii, având în vedere avantajele sale. Cu o grosime de doar 6,9 mm şi o greutate de 145 grame, acesta poate fi purtat în orice tip de buzunar, fără să incomodeze. Aplicaţia de cameră este la doar o atingere distanţă în orice moment, iar capacitatea de stocare de 64 GB şi posibilitatea de a adăuga un card de memorie microSD de până la 256 GB, vă asigură că nu veţi rămâne niciodată în lipsă de spaţiu pentru fotografii şi filmări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult