Plastic vs metal vs sticlă: avantajele şi dezavantajele fiecărui material în construcţia de smartphone-uri

16.10.2017
Plastic vs metal vs sticlă: avantajele şi dezavantajele fiecărui material în construcţia de smartphone-uri
Timp de foarte mulţi ani aproape toate telefoanele, indiferent de performanţele lor, au fost construite din plastic, în special policarbonat. Pe majoritatea modelelor respective utilizatorii aveau acces la baterie, pe care o puteau înlocui oricând doreau cu una nouă sau de rezervă. Acesta a fost, în opinia mea, principalul avantaj al acestui material. Am apreciat şi combinaţia de metal şi plastic folosită de Samsung pe modelele Galaxy Alpha şi Galaxy Note 4. Terminalele aveau un cadru metalic, care le conferea rezistenţă, dar capacul din spate era realizat din plastic, oferind acces rapid la componentele interne. Treptat, producătorii au trecut, pe modelele premium, la materiale precum metalul şi sticla. Sunt, însă, acestea mai bune decât plasticul? Vom vedea în rândurile următoare. 
 
METALUL
 
Principalul metal folosit în construcţia de smartphone-uri este aluminiul. Mai este utilizat, mai rar, magneziul şi uneori titan. Metalul le permite producătorilor de telefoane să ofere un design care iese în evidenţă şi cu un aspect premium. Spre deosebire de plastic, aluminiul disipă mult mai bine căldura emanată de componentele interne ale unui smartphone. Însă, fiind un material mult mai dens, blochează radiaţia ne-ionizantă prin intermediul căreia telefonul mobil comunică cu reţeaua telecom. De aceea, pe majoritatea smartphone-urilor realizate din metal veţi vedea acele linii ale antenei, pe care unele persoane le găsesc neatractive. Mai mult, metalul nu oferă o priză la fel de bună în mână ca plasticul, iar terminalele realizate din acest material sunt mai grele. Nu în ultimul rând, metalul este mai rezistent decât plasticul. 
 
 
Avantaje:
– oferă design premium
– disipă mai bine căldura
– protecţie mai bună pentru componentele interne
 
Dezavantaje:
– semnal mai slab decât al smartphone-urilor realizate din plastic
– greutate mai mare
– zgârieturile şi loviturile ies în evidenţă
 
STICLA
 
Acest material este cel mai fragil dintre toate cele trei analizate. Sticla a fost introdusă pe smartphone-uri din două motive principale: oferă un aspect deosebit şi este necesară pentru funcţia de încărcare wireless de pe telefoane. Deşi mai puţin rezistentă la şocuri decât metalul, sticla de calitate (precum Gorilla Glass) oferă o protecţie mai bună împotriva zgârieturilor decât metalul. Totuşi, sticla limitează imaginaţia designerilor, deoarece nu poate fi prelucrată la fel de mult ca metalul sau plasticul.  
 
 
Avantaje:
– un material excelent pentru încărcarea wireless
– oferă design premium
– rezistenţă sporită la zgârieturi
– poate fi produsă la scară mare, la preţuri mai mici decât aluminiul
 
Dezavantaje:
– rezistenţă mai slabă la şocuri decât plasticul şi metalul
– nu poate fi prelucrată în forme complicate
 
PLASTICUL
 
Este cel mai ieftin din cele trei materiale prezentate, iar producătorii care realizează telefoane din plastic pot oferi un preţ final mai accesibil. Mai mult, materialul nu blochează semnalul telefonului şi este flexibil, ceea ce înseamnă că îşi revine de obicei după ce este deformat. Principalul dezavantaj îl reprezintă designul acestor smartphone-uri, care nu este la fel de atractiv ca al celor construite din metal şi/sau sticlă. Totodată, plasticul este un slab conductor de căldură.
 
 
Avantaje:
– este ieftin
– este flexibil
– nu interferează cu semnalul
 
Dezavantaje:
– oferă un design care nu iese în evidenţă
– slab conductor de căldură
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult